18/05/2017 | Yazar: Gözde Demirbilek

Trans mahkum Chelsea Manning, Uluslararası Homofobi, Bifobi ve Transfobi Karşıtı Gün’de Obama’nın özel affı ile serbest bırakıldı.

Trans mahkum Chelsea Manning serbest! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Trans mahkum Chelsea Manning, Uluslararası Homofobi, Bifobi ve Transfobi Karşıtı Gün’de Obama’nın özel affı ile serbest bırakıldı.

ABD ordusuna ait gizli belgeleri, Wikileaks aracılığıyla sızdırdığı suçlamasıyla 2010 yılından beri askeri cezaevinde tutulan ve cezaevinde cinsiyet geçiş sürecine başlayan Chelsea Manning, ABD Başkanı Barack Obama tarafından “başkanlık özel yetkisi” ile affedilmişti. Manning, hükümlü olduğu süre boyunca, erkeklerin gözaltı merkezlerinde kaldı. O sırada, trans bir kadın olarak hukuka karşı savaştı. Sürecinin gerektirdiği hormonları alma hakkını kazandı, ancak yine de erkek standart saç uzunluğu ve kıyafet kurallarına tabi tutuldu.

Askeri casusluk suçlamasıyla 35 yıla mahkûm olan Chelsea Manning, 17 Mayıs Uluslararası Homofobi, Bifobi ve Transfobi Karşıtı Gün’de serbest bırakıldı.

Tahliye olduktan sonra hem Instagram hem de Twitter hesabından “Özgürlüğün ilk adımı” açıklamasıyla bir fotoğraf paylaştı.

Her iki platformdan da binlerce dayanışma mesajı yağdı. Chelsea “İlk sıcak ve yağlı pizzamın tadını çıkarıyorum” açıklamasıyla bir fotoğraf daha paylaştı.

Chelsea’nın tahliye olduğu gün paylaştığı son fotoğraf “İşte özgürlük ve yeni bir başlangıç” açıklamasıyla oldu. 


Etiketler: insan hakları, askerlik
İstihdam