12/11/2014 | Yazar: Kaos GL

Trans mahkum D.Ç., Kaos GL ve CİSST ile birlikte verdiği mücadelenin ardından cinsiyet geçiş ameliyatı olabilecek.

Trans mahkum cinsiyet geçiş ameliyatı olabilecek Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Trans mahkum D.Ç., Kaos GL ve CİSST ile birlikte verdiği mücadelenin ardından cinsiyet geçiş ameliyatı olabilecek.
 
Kaos GL ve Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum derneklerinin uğraşları sonucu; trans mahkum D.Ç. cinsiyet geçişi ameliyatını olabilecek.
 
Hapishanede tutulduğu süre içerisinde aldığı sağlık heyeti raporunda cinsiyet geçişi ameliyatı geçirmesinin bir zorunluluk olduğunun belirtilmesine rağmen bu ameliyatı yapabilecek hastanelerde “mahkum koğuşu” olmadığı için ameliyatı gerçekleştirilmeyen D.Ç’ye “mahkum koğuşu” açılacağı ve ameliyatının gerçekleştirileceği bildirildi.
 
İki üniversite hastanesinden olumlu yanıt
Hürriyet gazetesinden Fırat Alkaç’ın haberine göre; cezaevinde cinsiyet geçiş operasyonu olmak isteyen D.Ç.’ye, Zonguldak Bülent Ecevit ve Marmara Üniversitesi hastanelerinden “Mahkûm koğuşunu açtık. Ameliyatını yaparız” müjdesi geldi.
 
D.Ç. (33), konulduğu Maltepe Kapalı Cezaevi’nin yönetimine geçiş ameliyatı olmak için geçen yıl başvuruda bulundu. Ancak devlet hastaneleri, üroloji bölümlerinde mahkûm koğuşları olmadığı gerekçesiyle ameliyatı yapmayacaklarını bildirince, D.Ç.’nin ameliyatı gerçekleşemedi.
 
Bu nedenle ciddi psikolojik sorunlar yaşayan D.Ç.’ye, ameliyatı için Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Hastanesi ve Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim Araştırma Hastanesi’nden sonunda müjdeli haber geldi. Her iki hastanenin yönetimleri, mahkûm koğuşu oluşturduklarını, bu nedenle cinsiyet geçiş ameliyatını yapabileceklerini D.Ç.’ye bildirdi. Bunun üzerine D.Ç., Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği’ne bir mektup yazarak, iki hastanenin yetkililerine teşekkür etti. D.Ç. gönderdiği mektupta şunları yazdı:
 
“Marmara Hastanesi mahkûm koğuşu açtı ve cinsiyet değişimi ameliyatı yapmaya başladı. Zonguldak’taki hastane de ‘Finansal durumu ayarladık, mahkûm koğuşu açıyoruz, bu hizmeti kısa sürede sağlayacağız’ dedi. Avukatlarıma söyleyin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) bildirsinler.” 

Etiketler: insan hakları
İstihdam