13/08/2013 | Yazar: Ömer Akpınar

ABD’nin Kaliforniya eyaletinde, trans gençlere eğitim hayatında eşit fırsatlar sunulmasına ilişkin Okul Başarısı ve Fırsat Yasası dün kabul edildi.

Trans Öğrencilerin Hakları Kaliforniya’da Koruma Altına Alındı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
ABD’nin Kaliforniya eyaletinde, trans gençlere eğitim hayatında eşit fırsatlar sunulmasına ilişkin Okul Başarısı ve Fırsat Yasası dün kabul edildi. 1 Ocak 2014 tarihinde yürürlüğe girecek yasa, eyaletteki bütün devlet okullarında öğrencilerin cinsiyet kimliğine saygı duyulmasını gerektiriyor.
 
Yasa, trans öğrenci velilerinin okullarda tuvalet ve soyunma odası kullanımı konusunda okul bölgelerinde verdikleri mücadelenin ardından geldi. Ülke çapında bir ilk olan yasaya LGBT örgütlerinin yanı sıra okul aile birlikleri de destek çıktı.
 
Yasanın destekçileri trans öğrencilerin maruz kaldığı zorbalığın azalacağını savunurken bazı veliler de öğrencilerin mahremiyetinden endişe duyuyor. Yasanın yazarı San Francisco’dan Demokrat Meclis Üyesi Tom Ammiano’nun sözcüsü Carlos Alcala, bu kaygıların yersiz olduğunu, zira trans öğrencilerin ilgiyi üzerlerine çekmeye çalışmadıklarını söylüyor.
 
Yasaya destek veren Transgender Law Center Başkanı Masen Davis de karardan duyduğu mutluluğu şu sözlerle anlatıyor: “Kaliforniya’da uyanan trans öğrenciler artık güne sınıf arkadaşları kadar başarılı olma şansları olduğunu bilerek başlayacaklar.” 

Etiketler: insan hakları, eğitim
İstihdam