08/01/2013 | Yazar: Ömer Akpınar

59 yaşındaki öğretmen Mark Krolikowski, kendisini trans olduğu için işten çıkardığını iddia ettiği okula dava açtı.

Trans Olmak ‘Eşcinsel Olmaktan da Kötü’ymüş Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
59 yaşındaki öğretmen Mark Krolikowski, kendisini trans olduğu için işten çıkardığını iddia ettiği okula dava açtı.
 
Krolikowski, geçen yıl bir velinin şikâyeti üzerine 32 yıldır çalıştığı okulundan atıldı. New York’ta bulunan bir Katolik okulu olan St. Francis’te çalışan öğretmene okul müdürü "kadın kıyafetleri" giyemeyeceğini söyledi.
Dava raporunda belirtildiğine göre müzik ve sosyal bilgiler öğretmeni, müdür Brother Leonard Conway’e Krolikowski’nin trans olduğunu ve bundan böyle işe “kadın kıyafetleri” giyerek geleceğini söyledi.
 
Conway ise, Krolikowski’ye trans olmanın “eşcinsel olmaktan da kötü” olduğunu söyleyerek öğretmeni okulda düzenlenen açık etkinliklere katılmaktan menetti.  
 
Raporda ayrıca öğretmenin çalışanlar ve öğrenciler tarafından oldukça sevildiği, hatta okul orkestrasının Papa 16. Benedikt için düzenlediği bir performansın eş-yönetmenliğini yaptığı belirtiliyor. Ne var ki, veliler Krolikowski görünüşünde feminenleştikçe okul yönetimine başvurdular.
 
ABC News’a konuşan Krolikowski’nin avukatı Andrew Kimler, müvekkilinin eyalet ayrımcılık yasalarıyla korunduğunu belirterek öğretmenin “30 yılda okuluna verdiği emek ve adanmışlık düşünülecek olursa inanılmaz sinirli,” olduğunu söyledi.
 
Okul ise, Krolikowski’nin cinsiyet kimliği yüzünden kovulduğu iddiasını reddetti. 

Etiketler: insan hakları, eğitim
İstihdam