20/11/2016 | Yazar: Kaos GL

Trans olmanın suç olmadığını biliyoruz. Peki, gecenin bir yarısı polis yolunuzu kesti ve gözaltına alacağını söylüyor. Polisin yetkilerini biliyor muyuz?

Trans olmak suç değil: Polisin yetkileri neler? Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Trans olmanın suç olmadığını biliyoruz. Peki, gecenin bir yarısı polis yolunuzu kesti ve gözaltına alacağını söylüyor. Polisin yetkilerini biliyor muyuz?

5326 Sayılı Kabahatler Kanunu suç vasfı taşımayan ancak kabahat niteliğinde olup para cezası kesilmesi gerekli fiilleri düzenlemiştir. Amacına ve hukuka aykırı şekilde bu kanun en çok seks işçilerine karşı kullanılıyor. Kanunun 37. Maddesi ‘rahatsız etme’ başlığı altındadır. Seks işçilerine bu maddeye göre para cezaları kesiliyor.

Kabahatler Kanunu kapsamında idari para cezası yazmak isteyen polis memurları sizi bu gerekçe ile karakola götüremez. Kanun kapsamında yazılan idari para cezaları derhal tutanağa bağlanıp size tebliğ edilmeli, bu işlem kabahatin işlendiği iddia edilen yerde yapılmalıdır.

Ancak uygulamada bu konuda yoğun hak ihlalleri yaşanmaktadır. Polis, idari para cezası yazmak için sizleri zor kullanarak karakollara götürüyor. Bu gibi durumlarda derhal avukatınızla iletişime geçin.

İdari para cezalarına karşı kesildiği tarihten itibaren 15 gün içerisinde itiraz etmeniz gerekmektedir. İtiraz, Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği’ne yapılıyor. İtiraz ederken dava harcı ödemenize gerek yoktur. İtirazı avukatlar aracılığıyla yapmanız takibinin sağlanması konusunda faydalı olacaktır.

Pembe Hayat Derneği’nin Kabahatler Kanunu kapsamında haksız ve hukuka aykırı olarak kesilen para cezalarını engellemek için çeşitli projeler üzerinde çalışmaları sürüyor. Bu sebeple de itirazların dernek avukatları aracılığıyla yapılması önemlidir.

Polisin yetkileri neler?

1-) Polis sizi durdurabilir. Durdurma için makul bir sebebi olması gerekir. Durdurulduğunuzda polisin kimlik göstermesini isteyin. Kimliği gördükten sonra durdurulma sebebinizi sorun. Polis kimliğinizi görmek isteyebilir. Kabahatler Kanunu 40. Maddeye göre kimlik bildirmeme kabahattir. Kimliğinizi gösterin.

2-) Polisle gereksiz diyaloga girmeyin. Ancak polisin sizi de korumakla görevli memur olduğunu hatırlatmayı unutmayın. Size yönelecek hakaret, tehdit, kötü muamele, fiziksel ve psikolojik şiddete izin vermeyin.

3-) Polis sizi durdurduktan sonra yeterli şüphenin varlığı halinde üzerinizi ve aracınızı arayabilir. Buna engel olmayın. Ancak aracınızın kapalı kısımlarını açıp arayamaz. Üstünüzü kabaca arayabilir. Üzerinizi çıkarmanızı isteyemez. Aracınızda ve üzerinizde yapılan aramaya dair tutanak tutulmasını istemelisiniz. Size sunulan tüm belgeleri okuyun. Anlamadığınız ya da gerçeğe aykırı olduğunu düşündüğünüz belgeleri imzalamayın.

4-) Gözaltına alınma durumunuzda polislerden ne sebeple gözaltına alındığınızı öğrenme hakkınız vardır. Neden gözaltına alındığınızı sorun.

5-) Gözaltında olduğunuzu avukatınıza ve yakınlarınıza haber verme hakkınız vardır. Polis, şubede haber verebileceğinizi söyleyecektik. Derhal haber verme konusunda ısrarcı olun.

6-) Gözaltı durumunda sizi karakola ve ya emniyet genel müdürlüğüne götürmeden önce Adli Tıp’a götürüp rapor almak zorundalar. Rapor alınmadan kesinlikle karakola gitmeyi kabul etmeyin.

7-) Rapor için doktorun önüne çıktığınızda herhangi bir fiziksel şiddet durumu var ise söyleyip, rapora geçirilmesini sağlayın. En ufak bir çizik dahi raporda ifade edilmelidir. Bu konuda ısrarcı olun.

8-) Adli Tıp’ta doktorun odasına polis memurları sizinle birlikte giremez. Doktordan polisin çıkmasını talep edin. Doktor odasına kelepçe ile sokulamazsınız. Doktordan polislere kelepçenin çıkarılması talimatı vermesini isteyin. Adli Tıp sürecinde doktorla muhatap olun. Yetkinin doktorda olduğunu unutmayın. Polisle gereksiz diyaloga girmeyin.

9-) Karakola getirildikten sonra derhal avukatınız ile görüşme hakkına sahipsiniz. Bunun için ısrar edin.

10-) Şayet gözaltına alındı iseniz, karakolda üst aramanız yapılacaktır. Üst aramasında tacize müsaade etmeyin. Çıplak arama yapamazlar. Bu durumda üstünüzü avukat gelmeden aratmayacağınızı beyan edin.

11-) İfadeniz talebiniz var ise avukatın yanında alınmak zorundadır. Avukatınız ile ifadeden önce görüşme hakkınız vardır. İfade verebilir ya da susma hakkınızı kullanabilirsiniz. Yalnızca kimlik ve iletişim bilgilerinizi vermek zorunda olduğunuzu unutmayın.

12-) Gözaltına alındığınızda savcının talimatını öğrenme hakkınız vardır. Bunu öğrenmek için ısrarcı olun.

Bu yazı hazırlanırken Pembe Hayat ve Kaos GL ortaklığında çıkan “Trans Olmak Suç Değildir!” broşüründen yararlanılmıştır.


Etiketler: insan hakları
2024