29/03/2022 | Yazar: Gözde Demirbilek

Bu yazı, Ash Blue’nun Medium’da yazmış olduğu How do I know if I’m Transgender or Cisgender? yazısının Türkçeleştirmesidir.

Trans veya cis olup olmadığımı nasıl anlarım? Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

kaosgl.org’dan ve #TransCandır etiketiyle sosyal medyadan paylaşacağımız çeviriler, yazılar, söyleşiler, haberlerle 31 Mart Trans Görünürlük Günü dosyamızı takip edebilirsiniz!

Nasıl anlarım?

Trans gruplarındaki insanlara bunu sorduğunuzda, bu sorgunun sizin gerçekten trans olduğunuzun göstergesi olduğunu söyleyebilirler. Ben bu düşünceye saygı duyuyorum ancak katılmıyorum. Cinsiyetle ilişkinizi sorgulamak, trans olduğunuzun farkına varmanızı sağlayabilir elbette. Sonuçta hepimiz buraya böyle geldik ama bu, tek gösterenin sorgu olduğu anlamına gelmez.

Cinsiyetle ilişkimiz dağınık olabilir. İster toplumsal ister bireysel olsun, cinsiyet kimliğimizin ötesinde kendimizi cinsiyet temelli beklentilere nasıl sunduğumuz vardır. Cinsiyet kimliği, beklenti sunmaktan ayrı olsa da birbirimizle olan ilişkilerimizi etkileyebilir.

Peki nereden başlamalı? Bir adım geri gidelim.

Etiketler yararlı iletişim araçları olsa da bazen bunaltıcı gelebilir. Etiketlerin evinizde hissettirip hissettirmeyeceği konusunda endişe duyuyorsanız, bir adım geri gidebilirsiniz.

Hangi etiketin sizi en doğru tanımladığını bulmaya çalışmak yerine isteklerinizi değerlendirmenizi öneririm. İsteklerinizi belirleyerek, ekonomik gerçekliğinizi geliştirmek için gerekli adımları da görebilirsiniz.

İşe bir yerden başlamak için yardımcı olacak bazı sorular var aşağıda. Kendinizi takip edebilmek için cevaplarınızı yazmayı deneyebilirsiniz, tüm sorulara cevap vermek zorunda hissetmeyin:

- Kendime şu ankinden farklı bir isim düşünür müyüm? Eğer öyleyse, hangi isimler bana hitap ediyor? İsmimi kimle paylaşırken kendimi güvende hissederim?

- Zamirlerimi değiştirmeyi düşünür müyüm? Eğer öyleyse, hangi zamirler kulağa iyi geliyor? Zamirlerimi kimle paylaşırken kendimi güvende hissederim?

- İnsanların bana belirli cinsiyet kodlarıyla hitap etmesini istiyor muyum? İstediklerim hangileri?

- Olduğumu düşündüğüm kişiye yakın bir görüntüde olmak için kıyafet dolabımı elden geçirmeyi düşünür müyüm? Olduğumu düşündüğüm kişi kime benziyor?

- Bedenimde bir uyumsuzluk hissediyor muyum? Bedenimin cinsiyetsiz olmasını mı isterim yoksa cinsiyetimden başka bir cinsiyetle ilişkilendirilmiş fiziksel özelliklere sahip olmak istiyor muyum? Saçımı, sesimi, değerlerimi değiştirmek; fiziksel bir değişim sürecine girmek ister miyim? Eğer öyleyse, neye değişmek istiyorum ve hedeflerime nasıl ulaşırım?

Sorular, olası hedeflerimizi keşfetmemize yardımcı olmak içindir. Günün sonunda mesele etiketlerden çok kendi içinizde evde hissetmekle ilgilidir. Çünkü mevzu şu: Trans veya cis olduğunuzu söyleyecek kişi ben değilim.

Beden operasyonları da dahil olmak üzere cinsiyet temelli beklentilere karşı duran cis insanlar var. Toplumun, doğumda atanan cinsiyetlerle ilişkilendirdiği özelliklerden rahatsız olan trans kişiler var. Cinsiyet kimliğimiz ve kendimizi nasıl ifade ettiğimiz, başkalarının olmasını beklediği gibi olmak zorunda değildir. Ayrıca, cinsel organlar cinsiyeti belirlemez. Yani cinsel organlar ≠ cinsiyet kimliği ≠ cinsiyet ifadesi.

Herkes görünüşünü değiştirmek veya farklı şekilde algılanmak isteyebilir. Bu istek sizi trans yapmaz ama trans olmanızın sorun olmayacağı konusunda sizi temin ederim. Cinsiyetiyle uyumsuz hisseden cis bir kişi olmak sorun değil. Bilmiyorsanız ya da umursamıyorsanız da sorun değil. Ancak, şu anda ne bildiğinizi anlayabilir ve hayatınızı iyileştirmek için bir şeylerin değişmesi gerekip gerekmediğine bi’ bakabilirsiniz. Sonunda kendinizi anlamış ama dağınık bir halde bulabilirsiniz, bu da sorun değil. Cevapları hemen bulmak zorunda değilsiniz.

Kendinizi yansıtmaya hazırsanız veya zaten çoktan yansıtmaya başladıysanız, sizinle gurur duyuyorum! Öz-yansıtma bazen kendimize meydan okumak demektir. Bazen yeni bir şey ortaya çıkarıyor bazen de bildiklerimizden yeniden doğuyor.

Sürecinizi paylaşmaktan çekinmeyin!


Etiketler: insan hakları
İstihdam