22/11/2021 | Yazar: Gözde Demirbilek
Genç LGBTİ+ Derneği, 20 Kasım açıklamasında transfobik saldırılara karşı mücadele etmeye devam edeceğimizi kamuoyuna “onurla” duyurdu.
İzmir Genç LGBTİ+ Derneği, 20 Kasım Nefret Suçu Mağduru Transları Anma Günü vesilesiyle web sitesinde basın açıklaması yayınladı. Dernek, maruz kaldığımız transfobik saldırılara karşı, bulunduğumuz her alanda çeşitli yöntemlerle mücadele etmeye devam edeceğimizi kamuoyuna onurla duyurdu ve 20-25 Kasım etkinliği olan 3. Feminist Özne Tartışmaları Konferansı etkinlik dizisine çağırdı:
“Bugün 20 Kasım Nefret Suçu Mağduru Transları Anma Günü. 20 Kasım 1988’de ABD’nin Boston kentinde yaşayan siyah trans kadın Rita Hester kendi evinde göğsüne aldığı 20 bıçak darbesiyle, nefret cinayeti sonucu yaşamını yitirmiştir. Yaşanan bu nefret cinayetinin ardından birçok ülkede 20 Kasım günü Translara yönelik nefret suçlarının gündemleştirildiği bir gün haline geldi.
Trangender Europe’un verilerine göre Ocak 2008/Eylül 2021 tarihleri arasında dünya çapında 4040 Trans cinayeti bildirildi. Sadece son 2 yılda kaydedilen trans nefret cinayetlerinin sayısı ise 657.
Aynı rapora göre son 13 yılda Türkiye’de en az 58 trans nefret cinayeti gerçekleştirildi. Trans Respect araştırması, trans cinayetlerinde son 10 yılda kademeli bir artış görüldüğünü belirtiyor. Bu cinayetlerin büyük bir kısmını göçmenler ve seks işçileri oluşturuyor. Çoklu ayrımcılığın meşrulaştırılmasının altyapısını derinleştiren en temel kaynaklardan biri günümüzdeki mevzuattır. Yasalarla, faillerin haksız tahrik ve iyi hal gibi ayrımcılığı meşru kılan indirimlerle, nefret cinayetlerinin cezaları hafifletiliyor. Türkiye’de LGBTİ+ kapsayıcı bir nefret suçları mevzuatı bulunmamaktadır. Bu eksiklik, heteroseksist ve cisseksist bakış açısına sahip yargı mercilerinin ayrımcılığı besleyen kararlar vermesine neden olmaktadır.
İktidarların güvenlik gibi gerekçelerle görevlendirdiği bekçi ve devriyelerin yaşam alanlarımızı kapatması, bizi sokaklarımızdan, çalışma yerlerimizden uzaklaştırması ve sosyal tecrit uygulamaları insan hakları ihlalidir.
Tüm bunların üzerine yazılı, görsel ve sosyal medyada artarak devam eden nefret söylemleri ve hedef gösteren haberler de nefretin ortağıdır. Özellikle 2019’dan bu yana tüm dünya ve ülke genelinde sosyal medyada transfobi desteklenmiştir. Sosyal medya aracılığıyla “argüman” adıyla etrafa saçılan transfobik söylemlerin de açıkça yeni muhafazakar söylem ve iktidar rejiminin bir parçası olduğunu ve ayrımcılığın parçası olduğunu görmekteyiz. Her türlü transfobik şiddet, zorbalık ve nefret saldırısıyla translara yönelik tahakküm girişimine karşı buradayız, dayanışma ve mücadelemizi sürdürüyoruz. Eşitlenmek için sistemsel ve toplumsal her türlü transfobiye karşı tutum ve gerekli dönüşüm için harekete geçmedikçe translara yönelik nefret saldırıları ve cinayetlerin önlenemeyeceği apaçık ortadadır. Buradan tüm yasa yapıcılara sesleniyoruz. Etkinliklerimizi yasaklayarak, bizi görünmez kılmaya çalışarak trans cinayetlerinin önüne geçemezsiniz. Hangi biçime bürünürse bürünsün maruz kaldığımız transfobik saldırılara karşı, bulunduğumuz her alanda çeşitli yöntemlerle mücadele etmeye devam edeceğimizi kamuoyuna onurla duyuruyoruz.
20 Kasım “Nefret Suçu Transları Anma Günü” ve 25 Kasım “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü” kapsamında, feminist öznelerin bir araya gelip, hem güncel akademik durumu değerlendirdiği hem de deneyimlerin paylaşıldığı Feminist Özne Tartışmaları Konferansının üçüncüsü bu yıl 27-28 Kasım tarihlerinde gerçekleşecek. Zoom üzerinden gerçekleştireceğimiz 3.Feminist Özne Tartışmaları: “Beden” Konferansına sosyal medya hesaplarımız ve internet sitemiz üzerinden ulaşabilirsiniz.
Bizler her zaman olduğu gibi tüm baskılara rağmen vardık, varız, var olacağız!”
3. Feminist Özne Tartışmaları Konferansı hakkında
İzmir Genç LGBTİ+ Derneği’nin ilkini 2019 yılında düzenlediği Feminist Özne Tartışmaları Konferansı’nın üçüncüsünün gerçekleşeceği tarihler belli oldu. 3. Feminist Özne Tartışmaları Konferansı, 27-28 Kasım’da dijital ortamda gerçekleşecek.
20 Kasım Nefret Suçu Mağduru Transları Anma ve 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele günlerini kesişen ve ortak mücadele alanları, ilişkisi ve güncel tartışmaları konuşmak üzere gerçekleşecek etkinlik programının bu yılki teması “Beden”.
TIKLAYIN - 3. Feminist Özne Tartışmaları Konferansı tarihleri belli oldu
Etiketler: insan hakları, kadın, yaşam