03/08/2023 | Yazar: Gözde Demirbilek

New Jersey’de konuşmayan otistik bir çocuk, annesiyle birlikte kadınlar tuvaletini kullandığı için sinema salonundan atıldı.

Transfobik yönetici, otistik çocuk ve ebeveynini sinemadan attırdı! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Amerika Birleşik Devletleri’nin New Jersey eyaletinde 16 Temmuz günü otistik bir çocuk ve ebeveyni, transfobiye maruz kalarak sinemadan atıldı.

Disney ve Pixar’ın Elemantal filmini izlemeye giden 15 yaşındaki otistik çocuk ve ebeveyni Christine Gallinaro, Cinemark Hazlet 12’de (çoklu salonu olan sinema zinciri) kadınlar tuvaletini kullanmak için salondan ayrıldı. Gallinaro’nun NJ.com’a verdiği bilgilere göre Cinemark yöneticisi Nicole Nicolet tuvalete gelene kadar, tuvaleti kullanan diğer kişiler çocuğun neden annesiyle birlikte kadınlar tuvaletinde olduğunu anlıyorlardı: “Oğlum halka açık bir yerde tek başına erkekler tuvaletine girecek donanıma sahip değil. Bu yüzden onu kadınlar tuvaletine götürdüm.”

Yönetici Nicolet, şikayet olmamasına rağmen tuvalete gelerek “Yetişkin bir erkek kadınlar tuvaletinde olmamalı, burası trans tuvaleti değil” diye bağırdı ve sinemanın aile tuvaleti olmadığını söyleyerek yardımcısına polisi araması için talimat verdi. Polis geldiğinde ebeveyn Gallinaro cep telefonuyla kayıt yaparak yöneticinin tavrına katılmadığını ifade etti. Yönetici, ailenin “rahatsızlığa neden olduğunu” iddia ederek sinemayı terk etmesini istedi.

Polis gelmeden önce biletlerin ücretini aileye iade etmeyi deneyen sinema çalışanları ardından ücretsiz film bileti teklif ettiler ancak yöneticinin ayrımcı ve açıkça taciz içeren davranışlarına karşı herhangi bir hamlede bulunmadılar.

Gelen polis memuru sinema salonunun özel bir işletme olduğunu, çalışanların istemedikleri müşterileri çıkarabileceği bilgisiyle Gallinaro ailesinin mülkü terk etmesi gerektiğini söyleyince; ikisi de trans olmayan çocuk ve ebeveyni, yöneticinin transfobik tavrı sebebiyle sinemadan atılmış oldu.

Ebeveyn Gallinaro, çocuğuyla birlikte maruz kaldığı ayrımcılığın ardından sinemaya; engel durumu sebebiyle düşmanca bir ortam oluşturduğu ve kasıtlı olarak duygusal sıkıntıya sebep olduğu gerekçesiyle dava açtı. 


Etiketler: nefret suçları, dünyadan
İstihdam