28/03/2025 | Yazar: Kaos GL

Transgender Europe, LGBTİ+ karşıtı kanun teklif taslağına tepki gösterdi: “Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri ve AB Komisyonu'nu Türkiye hükümeti ile görüşmeler başlatmaya ve taslağı geri çekmeye çağırıyoruz.”

Transgender Europe: “Bu taslak, Türkiye'nin ifade ettiği AB'ye katılma arzusuyla çelişiyor” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Transgender Europe, Türkiye’de gündeme gelen ve Medeni Kanun ile Ceza Kanunu’nda LGBTİ+ karşıtı düzenlemeler yapılmasını öngören kanun teklif taslağına tepki gösterdi.

Dernek, açıklamasında “Türkiye'deki translar, yakın zamanda önerilen kapsamlı yasal değişikliklerin doğrudan hedefidir. Bu durum, Türkiye hükümeti tarafından LGBTİ bireylerin haklarına yönelik olarak gerçekleştirilen ve yalnızca zorunlu e-reçeteler yoluyla kolayca temin edilebilen hormonlara erişimi kısıtlama kararını da içeren bir dizi baskıcı eylemin ardından geldi. Bu şüphesiz, dünya çapında aşırı sağcı, milliyetçi hükümetler tarafından transların haklarına yönelik daha geniş bir gerilemenin de bir parçasıdır” dedi.

LGBTİ+ karşıtı kanun teklif taslağı ile gündeme gelen değişiklikleri aktaran Transgender Europe, açıklamasında şunları söyledi:

“Önerilen hükümlerin tamamı, zorla kısırlaştırmanın 8. maddenin ihlali olduğuna hükmeden ve defalarca hızlı, şeffaf ve erişilebilir yasal cinsiyet tanıma prosedürleri çağrısında bulunan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin önceki kararlarıyla uyumsuzdur. 2015 yılında AİHM, zorla cerrahi müdahale ve kısırlaştırma uyguladığı için Türkiye'yi Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi tarafından korunan özel yaşam hakkını ihlal etmekten suçlu bulmuştur (Y.Y. v. Türkiye). 2017 yılında Anayasa Mahkemesi, Medeni Kanun'da yer alan ve izin için ön koşul olarak üreme yeteneğinden kalıcı olarak yoksun olmaya atıfta bulunan hükmü iptal etmiştir. Ayrıca, Türkiye hakkındaki AB Genişleme Raporu 2024, AB'ye katılım adayı olan ülkenin, uluslararası insan hakları standartlarını ihlal etmesine rağmen, yasal cinsiyet tanıma için ön koşul olarak kısırlaştırma ve diğer tıbbi prosedürleri hala uyguluyor olmasını eleştirmektedir.”

“Sağlık hizmetlerine erişimde darboğazlar yaratacak”

Söz konusu değişikliklerin transların sağlık hizmetlerini erişimini etkileyeceğini ifade eden dernek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kabul edilmesi halinde, Ceza Kanunu ve Medeni Kanun'da yapılacak değişiklikler, transların temel sağlık hizmetlerine erişimini ve resmi belgelerini değiştirmelerini zorlaştıracaktır. Sağlık hizmetlerinin kalitesini artırmak yerine, transların gereksiz tıbbi prosedürlere maruz kalacak, sağlık hizmeti sağlayıcıları cezai işlem korkusuyla translara sağlık hizmeti sunmaktan çekinecek ve ön izin sistemi, bekleme sürelerini artırarak yasal cinsiyet tanıma ve sağlık hizmetlerine erişimde önemli darboğazlar yaratacaktır.”

“AB Komisyonu’nu Türkiye ile görüşmeler başlatmaya çağırıyoruz”

Dernek sözlerine şöyle devam etti:

“Bu öneriler, anlamlı bir üyelik için demokrasi, insan hakları ve azınlıkların korunması gibi temel Avrupa değerlerine bağlılık gerektiğinden, Türkiye'nin ifade ettiği AB'ye katılma arzusuyla çelişmektedir. Türkiye Adalet Bakanlığı'na önerilen yasaları derhal geri çekmesi çağrısında bulunuyoruz. Türkiye'deki transların daha güçlü insan hakları ve yasal korumalara ihtiyacı vardır ve AİHM ve Anayasa Mahkemesi'nin transların haklarına ilişkin kararlarına saygı gösterilmelidir. Ayrıca, Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri ve AB Komisyonu'nu Türkiye hükümeti ile görüşmeler başlatmaya ve önerilen taslağı geri çekmeye çağırıyoruz.”


Etiketler: insan hakları, nefret suçları, siyaset, dünyadan, sağlık hakkı
İstihdam