28/03/2021 | Yazar: Aslı Alpar

9.Feminist Forum’un Evren Savcı’nın moderasyonunu üstlendiği ilk oturumunda Prof. Dr. Susan Stryker trans dışlayıcı feminist hareketin ideolojisi üzerine konuştu.

“Transım ve kimsenin korkusu değilim; hep beraber toplumsal cinsiyet mücadelesini yeniden örebiliriz” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Kaos GL Derneği’nin her yıl Mart ayında düzenlediği Feminist Forum 28 Mart Pazar “Karanlığın Tahakkümünden Transfeminist Eleştirinin Ufuklarına” temasıyla başladı. Kaos GL’den Aylime Aslı Demir’in girişinin ardından başlayan Prof. Dr. Susan Stryker oturumunun moderasyonunu Evren Savcı yaptı.

Savcı Prof. Dr. Susan Stryker’ın çalışmalarından bahsetti ve sözü Stryker’e bıraktı. Tranfobik feminizm, toplumsal cinsiyet ideolojisi ve transfeminist eleştirisi üzerine konuşacağını söyleyen Stryker, “Dünyada birçok şey değişti, hali hazırda tektonik, iklimsel bir değişiklik yaşıyoruz mesela… Sonuçlarını görüyoruz: Kıtalar nasıl hareket ederek yeni yerlerine alışıyorsa, toplumsal cinsiyetin kendisi de değişiyor, bizi de değiştiriyor, biz de buna mukabil onu değiştiriyoruz. Bu toplumsal cinsiyetin hikayesinin yeniden anlatılması gerekiyor” diyerek ikili cinsiyeti baz alan bir toplumsal cinsiyet ideolojisinin değişimini anlattı.

transim-ve-kimsenin-korkusu-degilim-hep-beraber-toplumsal-cinsiyet-mucadelesini-yeniden-orebiliriz-1

“Tarih geçmişin kendisi değildir, tarih bizim bugün anlattığımız hikayelerdir”

Konuşmasına “Tarih geçmişin kendisi değildir, tarih bizim bugün anlattığımız hikayelerdir” diyerek devam eden Prof. Dr. Susan Stryker ekledi: “Transfobik feminizmin arttığını görüyoruz. ‘Tuvaletler nasıl kullanılacak’ ya da ‘insanlar cinsiyet ayrımı olan sporlara nasıl katılacaklar’ vs…  Birileri bu söyleme karşı çıktığında “ifade özgürlüğümüzü engelliyorsunuz” diyorlar. Ben tarih eğitimi aldım, bu noktaya nasıl geldiğimizi görüyorum ama daha iyi günlere nasıl gelebiliriz reçetesi sunamıyorum.”

Toplumsal cinsiyetin ikili cinsiyet üzerinden ele alınmasını değerlendiren Stryker, “Bir transım ve kimsenin korkusu değilim; hep beraber mekanı, sanatı, toplumsal cinsiyet mücadelesini yeniden örebiliriz diye düşünüyorum. Akademik olarak eğitim almış trans bir tarihçi olarak, transfobik feminizmin bugün su yüzüne çıkmasını ele almaya çalışacağım” dedi.

Stryker, feministler arasındaki transfobik söylemin kendi kimliğinin elinden alınılacağı fantezisinin semptomu olduğunu söyledi ve transfobik feminizmin söyleminin milliyetçi söylemle ortaklığına dair örnekler verdi.

Stryker’ın konuşmasının ardından Evren Savcı kendi soruları ile dinleyicilerin sorularını Stryker’a yöneltti.

Forum, Sema Semih’in moderasyonluğundaki Transfeminist Manifesto’nun yazarı Emi Koyama’nın konuşmasıyla sürecek.


Etiketler: kadın
İstihdam