09/08/2017 | Yazar: Demhat Aksoy

Pembe Hayat’ın düzenlediği 6. Trans Kampı’nda ‘Haklarımız’ atölyesi yapıldı, katılımcılar hak ihlallerini raporlama eğitimi aldı.

Translar haklarını ve ihlallere karşı mücadeleyi tartıştı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Pembe Hayat’ın düzenlediği 6. Trans Kampı’nda “Haklarımız” atölyesi yapıldı, katılımcılar hak ihlallerini raporlama eğitimi aldı. 

Pembe Hayat Avukatı Rıza Yalçın Koçak’ın yürüttüğü “Haklarımız” atölyesinde transların yaşadıkları birçok hak ihlali konuşuldu. Bu hak ihlallerinin nasıl görünür kılınacağı ve adalete erişim konusunda neler yapabiliriz konularında tartışmalar yürütüldü.

Trans seks işçilerinin yaşadıkları hak ihlallerine değinen Koçak, seks işçilerinin çalıştıkları alanda karşılaştıkları çetelere, pezevenklere haraç ödemeye zorlandıklarını bunun da çalışma hakkının ihlali şeklinde tartışılması gerektiğinden bahsetti. Atölyedeki trans seks işçisi kadınlar çetelere ve zorla çalışmaya karşı yaşadıkları sorunları dile getirdiler. Atölyede keyfi gözaltı, Kabahatler Kanunu kapsamında idari para cezası yazılması için transların karakollara götürülmeleri ve karakollarda saatlerce bekletilmeleri konuşuldu.

Trans erkeklerin uğradıkları hak ihlalleri

Trans erkeklerin uğradıkları hak ihlallerine değinen atölye katılımcıları birçok alanda hak ihlallerine maruz kaldıklarını anlattı. Geçiş süreci sonrasında kimliklerdeki cinsiyet ibaresinin değiştirilmesinden sonra belgelerin buna uygun düzenlenmesi sürecinde yaşanan sıkıntılar dile getirildi. Bu bilgilerin kişiden azade bir yerden paylaşımının ifşanın başka bir versiyonu olduğu vurgulandı. Av. Koçak, “Aslında bütün kurumlar keyfi tutumlar sergiliyor. Bu keyfi tutumlar temel hak ve özgürlükler kapsamında tekrar tartışılmalı” dedi.

“Zorunlu kısırlaştırma hak ihlali”

Atölyelerde zorunlu kısırlaştırma Medeni Kanun’un 40. maddesi üzerinden tartışıldı. Maddedeki ameliyata zorlama konusunu translar kendi aralarında değerlendirdi. Bu durumun vücut dokunulmazlığını ihlal anlamı taşıdığı ve hak ihlali olduğu belirtildi.

Son olarak adil yargılama konusuna değinen Av. Rıza Yalçın Koçak atölyeyi bitirdi.

İkinci oturumda Pembe Hayat Hak İhlalleri Raporu tanıtımı yapıldı. Transların yaşadığı hak ihlallerini nasıl raporlayacağı somut örnekler üzerinden konuşuldu ve yaşanılan tüm hak ihlallerinin raporlanması gerektiği konusunda uzlaşıldı. (Pembe Hayat)

Uğradığınız hak ihlalini raporlamak için tıklayınız. 

*2017 Trans Kampı, Avrupa Birliği Sivil Düşün Programı’nın finansal olarak desteklediği ve Pembe Hayat ile Kaos GL derneklerinin birlikte yürüttüğü Ayrımcılığa Karşı Gökkuşağı Koalisyonu Projesi kapsamında gerçekleştirilmektedir.

 


Etiketler: insan hakları
nefret