21/10/2013 | Yazar: Kaos GL

7. Uluslararası Trans Kimliklerin Hastalık Olmaktan Çıkarılması İçin Eylem Günü’nde tüm dünyadan trans aktivistleri, cinsiyet kimliklerinin hastalık olmadığını dile getirdi.

Translar Hasta Değil, Sağlık Haklarını İstiyor! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
7. Uluslararası Trans Kimliklerin Hastalık Olmaktan Çıkarılması İçin Eylem Günü’nde tüm dünyadan trans aktivistleri, cinsiyet kimliklerinin hastalık olmadığını dile getirdi. Dünya Sağlık Asamblesi’nin 2016 yılında trans kimlikleri Uluslararası Hastalık Sınıflandırması’ndan çıkarması bekleniyor.
 
Hastalık Modelinden Kimlik Modeline Doğru
Trans kimlikler mevzubahis olduğunda iki temel yaklaşım bulunuyor. Hastalık modeline göre, trans olmak bir doğum kusuru, zihinsel hastalık ya da tıbbî sorun olarak görülüyor. Kimlik modeline göre ise, trans olmak kişinin kimliğinin bir parçasıdır ve herhangi bir sorun oluşturmaz. Tıpkı kişiliğimiz, ilgi alanlarımız ya da cinsel yönelimimizde olduğu gibi tıbben ele almadığımız meselelerden biridir.
 
Trans Eşitliği İçin Küresel Hareket (GATE), 19 Ekim’de bir basın açıklaması yayınlayarak trans varoluşların hastalık olarak değerlendirilmesinin transların sağlık hakkına olumsuz etkide bulunduğunu vurguladı. Trans ağı, cinsiyet kimliğini “tedavi etmeye” yönelik çabaların transların gerçek sağlık sorunlarının görmezden gelinmesine yol açtığını ifade etti.
 
GATE, Arjantin’de geçen yıl kabul edilen Cinsiyet Kimliği Yasası’nı olumlu bulduklarını belirterek Dünya Sağlık Örgütü’nün de trans katılımına daha fazla fırsat açmasını ve süreçle ilgili temel bilgilere erişimi kolaylaştırmasını talep etti. 
 
Cinsiyet kimliği alanında yıllarca çalışma yapmış Kaos GL Danışma Kurulu Üyesi Prof. Şahika Yüksel de “trans olma hastalık değil; ama geçiş zorlu bir süreç,” dedi.

Etiketler: insan hakları, sağlık
İstihdam