08/04/2013 | Yazar: Kaos GL

LGBT örgütlerinin Avcılar’da trans kadınlara dönük linç girişimleri ve saldırılara karşı açtığı davada, savcılık ifade özgürlüğü kapsamında takipsizlik kararı verdi.

Translara Saldırı ‘İfade Özgürlüğü’ Kapsamında! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
LGBT örgütlerinin Avcılar’da trans kadınlara dönük linç girişimleri ve saldırılara karşı açtığı davada, savcılık ifade özgürlüğü kapsamında takipsizlik kararı verdi.
 
150 kişilik bir grubun Avcılar Meis Sitesi’ndeki trans kadınların evlerinin önünde ateş yakarak linç girişiminde bulunmasının ardından; nefret söyleminde bulunarak linç girişimlerini örgütleyen şahısların, halkın bir kısmını “sosyal sınıf, ırk, mezhep, cinsiyet farklılığına dayanarak alenen aşağılama” suçundan yargılanması istemiyle LGBT örgütleri suç duyurusunda bulundu. Savcılık, linç girişimi ve saldırıları ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirerek; kovuşturmaya gerek olmadığına hükmetti.
 
Kanaltürk TV’ye çıkarak transfobik açıklamalarda bulunan şahıslar ve Kanaltürk TV hakkında açılan davayı ise savcılık, basın özgürlüğü kapsamında değerlendirdi.
 
Kaosgl.org’a konuşan Avukat Fırat Söyle, soruşturmanın sağlıklı yürütülmediğini belirterek davada Meis Sitesi önündeki hakaretler ve yakılan ateşin görmezden gelindiğini söyledi.
 
Kamu Güvenliği Trans Kadınları Kapsamıyor

Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Bürosu tarafından verilen kararda, dava açılabilmesi için "kamu güvenliği açısından açık ve yakın tehlike unsuru" bulunması gerektiği belirtildi. Olaylarda kamu güvenliğine dönük açık ve yakın tehlike unsuru bulunmadığına hükmeden savcılık, kamu güvenliği kapsamına trans kadınların can ve mal güvenliklerini almamış oldu. 


Etiketler: insan hakları
İstihdam