20/11/2023 | Yazar: Kaos GL

Hapiste LGBTİ+ Ağı, 20 Kasım Nefret Suçu Mağduru Transları Anma Günü’nde açıklama yayınlayarak trans mahpusların yaşam haklarının güvence altına alınması için çağrı yaptı.

“Transların temel insan haklarına erişimi acil bir ihtiyaçtır” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği’nin (CİSST) LGBTİ+ mahpusların durumları, ihtiyaçları ve hakları konusunda kamuoyunu bilgilendirmeyi amaçlayan Hapiste LGBTİ+ Ağı, 20 Kasım Nefret Suçu Mağduru Transları Anma Günü’nde açıklama yayınlayarak fiili tecrit ve yok sayma politikalarına karşı transların yaşam haklarının güvence altına alınması çağrısında bulundu:

“20 Kasım Nefret Suçu Mağduru Transları Anma Günü'nde yaşamını yitirmiş transları anıyoruz. Transların eşit yurttaşlar olarak temel insan haklarına erişimi, yaşam haklarının güvenliği için toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması acil bir ihtiyaçtır.

Translara yönelik nefret suçları işlenmesine imkan sağlayan yapısal ayrımcılık, hapishanelerde trans mahpusların en fazla işkence, kötü muamele, ayrımcılık gibi nefret suçlarına maruz bırakılan gruplardan biri olmasına yol açmaktadır.

Bu durumun önlenmesi için fiili tecrit ve yok sayma politikaları yerine trans mahpusların özel ihtiyaçları göz önüne alınarak düzenlemeler yapılmalı, trans mahpusların yaşam hakları güvence altına alınmalıdır.”

20 Kasım hakkında

Rita Hester, 20 Kasım 1998’de ABD’nin Massachusetts Eyaletinin Boston şehrinde transfobik bir saldırıyla katledildi.

1999 yılından bu yana her 20 Kasım’da; dünyanın birçok yerinde nefret suçu mağduru translar, lubunya örgütlenmeleri ve hak savunucuları tarafından basın açıklamalarıyla, bir araya gelerek ve transların güncel şartlarda neler yaşadıklarını paylaştığı etkinlikler düzenlenerek anılıyor.


Etiketler: insan hakları, kadın, yaşam, nefret suçları, eğitim, barınma, sağlık
İstihdam