07/08/2019 | Yazar: Kaos GL

SPoD, trans dışlayıcı radikal feminizm (TERF) tartışmalarının ardından açıklama yayınladı: “Nefret ve ayrımcılığa yeni kanallar açabilecek dilden imtina etmek hepimizin politik sorumluluğu olmalıdır.”

“Transların zorunlu deneyimleri translara ayrıcalık ya da avantaj sağlamaz” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

 

SPoD, trans dışlayıcı radikal feminizm (TERF) tartışmalarının ardından açıklama yayınladı: “Nefret ve ayrımcılığa yeni kanallar açabilecek dilden imtina etmek hepimizin politik sorumluluğu olmalıdır.”

Sosyal Politikalar Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği, son günlerde sosyal medya üzerinde feminist ve LGBTİ+ hareketleri arasında gündem olan trans dışlayıcı radikal feminizm (TERF) tartışmalarına ilişkin açıklama yayınladı.

“Öznelere kulak veren ve alan açan bir tartışma zemini elzem”

SPoD’un açıklamasının tam metni şöyle:

“Akademik/felsefi tartışma adı altında yapılan transfobik yorumlar, nefret söylemlerinin ve nefret suçlarının faillerine meşruluk zemini yaratmaktadır. Doğrudan belirtmek gerekir ki trans kadınlar kadındır! Bunun aksini iddia eden ya da bu tezi tartışmaya açan her yorum, nefreti tetiklemektedir. Açıkça belirtmek gerekir ki, transların zorunlu deneyimleri translara ayrıcalık ya da avantaj sağlamaz. Transların zorunlu olarak yaşadıkları atanmış cinsiyet deneyimleri, öznelerce de açıkça belirtildiği üzere, şiddet ve taciz içermektedir.”

“SPoD olarak çabamız ilgili yorumların trans öznelerin hayat mücadeleleri üzerinde bıraktıkları olumsuz politik etkilere dikkat çekmektir. Patriyarka, heteroseksizm ve cisseksizme karşı mücadelede söylem üretirken translara karşı üretilen nefret ve ayrımcılığa yeni kanallar açabilecek dilden imtina etmek hepimizin politik sorumluluğu olmalıdır.  LGBTİ+lara ve harekete dair kapsayıcı, ikili cinsiyetçilikten uzak ve özeleştiri kültürünü özümsemiş; öznelere kulak veren ve alan açan bir tartışma zeminin ve şeklinin elzem olduğunu önemle vurgulamak istiyoruz.”

“Bu tartışmalar sırasında kullanılan dilin dışlayıcı, yıldırıcı, tetikleyici üslubundan etkilenen topluluğumuza dernek olarak desteğe her daim hazır olduğumuzu ısrarla tekrar ediyoruz. Bir kişi daha eksilmemek için; alışın, buradayız, gitmiyoruz! Vardık, varız ve var olacağız. Sevgi ve dayanışmayla.”


Etiketler: insan hakları
nefret