11/10/2016 | Yazar: Kaos GL

TCDD’ye bağlı bir trende seyahat etmek istiyorsanız ‘doğru cinsiyet beyanında’ bulunmanız gerekiyor. Beyanınız ‘yanlış bulunursa’ trenden indiriliyorsunuz.

Trene binmek için ‘doğru cinsiyet beyanı’ şartı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

TCDD’ye bağlı bir trende seyahat etmek istiyorsanız “doğru cinsiyet beyanında” bulunmanız gerekiyor. Beyanınız “yanlış bulunursa” trenden indiriliyorsunuz.

Şehirlerarası ulaşımda “bay-bayan koltuk” uygulaması uzun süredir hayatımızda. Kişileri kimlik renklerine ve atanmış cinsiyetlerine göre koltuklara yerleştiren bu uygulama TCDD’de de yürürlükte. Demiryollarının sitesinde yer alan duyuruya göre, “yanlış cinsiyet beyanında bulunan kişiler”e yer varsa başka koltuk veriliyor, yoksa ayakta seyahat ediyor, itiraz ettiğinde ise bir sonraki durakta indiriliyor.

“Doğru cinsiyet beyanı”

Çok sayıda kişinin ulaşım hakkını gasp eden uygulamaya ilişkin websitesinde yer alan duyuruda şu ifadeler yer alıyor:

“Trenlerimizde seyahat etmek isteyen her kişi, ulusal ve uluslararası mevzuatlar doğrultusunda bilet satın aldığında Teşebbüsümüz ile bir sözleşme akdetmiş sayılmaktadır. Ücreti ödenerek satın alınan “bilet” ise bu sözleşmenin teyidi sayılır.

“Buna göre bilet alan her yolcu, Teşebbüsümüz satış ve taşıma kuralları ile satış esnasında verdiği kişisel bilgilerin doğru olduğunu kabul etmiş sayılmaktadır.

“Teşebbüsümüz bilet satış kanallarından yer seçme opsiyonu kullanılarak alacağınız biletlerde:

“Cinsiyet beyanında bulunulması gerekmektedir. Doğru cinsiyet beyanı yolcunun sorumluluğunda olup, yapılan kontrollerde gerçek dışı cinsiyet beyanı tespit edilmesi halinde, yolcuya varsa trende uygun başka yer verilecektir. Verilen yeni yerin başka mevkide olması durumunda aradaki fark ayrıca tahsil edilecektir. Yer yoksa yolcu ayakta seyahat etmeyi kabul etmiş sayılacaktır. Her iki teklifi de kabul etmeyen yolcu trenin durduğu ilk istasyonda trenden indirilecek, seyahatinin devamına izin verilmeyecektir.”


Etiketler: insan hakları, kent hakkı
İstihdam