29/11/2012 | Yazar: Tunca Özlen

Bakanlar Kurulu’na sunulan ve TSK’ya ceza puanı sistemini getiren tasarı ile ‘disco’ odaları kapatılırken eşcinsellik suç kapsamında kalıyor.

TSK Ayrımcılığı Kurumsallaştırıyor Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Bakanlar Kurulu’na sunulan ve TSK’ya ceza puanı sistemini getiren tasarı ile “disco” odaları kapatılırken eşcinsellik suç kapsamında kalıyor.
 
CEZA PUANI SİSTEMİNE GEÇİLİYOR
Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’ın Bakanlar Kurulu’na sunduğu tasarıyla TSK, ceza puanı sistemine geçiyor. Yeni sistemde belirli bir ceza puanına ulaşan personele ceza verilmesi öngörülüyor. “Gayri tabii mukarenet” olarak tanımlanan eşcinsellik ise en ağır disiplin suçu olarak kabul ediliyor ve meslekten atılmanın gerekçesi sayılıyor.
 
“Ceza puanı” sistemini getiren tasarıya göre, askerlikte disiplin suçu olarak kabul edilen her davranış karşılığında personele bir ceza puanı verilecek ve bu ceza puanları kişinin siciline işlenecek. Personel belirli bir ceza puanına ulaştığında kademeli olarak uyarma, kınama, aylıktan kesme, terfi durdurma ve en ağır ceza olan meslekten ihraç cezası uygulanacak. Verilen disiplin cezaları Disiplin Amiri, Disiplin Kurulu ve Yüksek Disiplin Kurulu’ndan oluşan üç aşamalı bir mekanizma tarafından uygulanacak. Disiplin cezası verilecek askeri personelin 7 gün içinde savunması alınacak. Verilen disiplin cezaları personelin özlük dosyasına işlenecek. Tasarıya göre disiplin suçları nedeniyle verilen meslekten atılma kararları YAŞ’a gitmeyecek ancak bu kararlara karşı yargı yolu açık olacak.
 
Mevcut Askeri Ceza Kanunu’Na göre süresi 2 günden 28 güne kadar uzayabilen ve askerler arasında “disko” olarak bilinen oda hapsi cezası kalkacak. Oda hapsi yerine hafta sonu iznine çıkmama cezası geliyor. Böylelikle AİHM tarafından Türkiye’ye hakkında bu nedenle açılan birçok davanın düşmesi sağlanacak.
 
EŞCİNSELLİK DİSİPLİN SUÇU
Hukuk sistemimizde suç kapsamında olmayan eşcinsellik, Bakanlar Kurulu’na sunulan tasarıda ilişki “gayri tabii mukarenet” olarak tanımlanıyor. Yeni disiplin sisteminde eşcinsellik en ağır disiplin suçu kapsamında değerlendiriliyor ve meslekten atılma cezasının gerekçesi olarak kabul ediliyor. Böylelikle eşcinsellik, meslekten atılmayı gerektiren diğer suçlar olan adam öldürme, rüşvet ve dolandırıcılık, yolsuzluk yapma, devlet sırlarını açığa çıkarma ile aynı kefeye konuyor. Eşcinsel ilişkiye girmek dışındaki ordudan atılmayı gerektiren diğer bütün davranışlar, mevcut Ceza Kanunu’nda suç kapsamında.
 
“YAVRU VATANA” ÖZENDİLER
Eşcinsellik daha önce de TSK’da farklı isimler altında ceza nedeni sayılıyor, eşcinsel olduğu için çok sayıda rütbeli ordudan atılıyordu. Halen yürürlükte olan Askeri Ceza Kanunu’nun 154. maddesi, “Bir kimseyle gayri tabii mukarenette bulunan yahut bu fiili kendisine rızasıyla yaptıran asker kişiler hakkında, fiilleri başka bir suç oluştursa bile, ayrıca Türk Silahlı Kuvvetlerinden çıkarma cezası, erbaşlar için rütbenin geri alınması cezası verilir” hükmünü içeriyor. Yeni tasarıyla eşcinsellik disiplin suçu kapsamında ve yine “gayri tabii mukarenet”, yani doğal olmayan cinsel ilişki olarak tanımlanıyor. Benzer şekilde KKTC’de Ceza Yasası’nın 171’inci maddesine göre eşcinsel ilişki “doğa kurallarına aykırı” olarak nitelendiriliyor ve yasada 5 yıla kadar hapis öngörülüyor. KKTC’de geçtiğimiz yıl Rum yönetimi eski maliye bakanı Mihalis Sarris, iki kişiyle eşcinsel ilişkiye girdiği iddiasıyla tutuklanmıştı.
 
TÜRKİYE GİDER TERSİNE…
Pek çok ülkede eşcinsellerin orduda görev almasının önünde herhangi bir yasal engel bulunmuyor. Eşcinsellerin orduda görev alabildiği ülkeler şunlar: ABD, Almanya, Arnavutluk, Arjantin, Avustralya, Avusturya, Bahama Adaları, Belçika, Bermuda, Brezilya, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Filipinler, Finlandiya, Fransa, Güney Afrika, Hırvatistan, Hollanda, İngiltere, İrlanda Cumhuriyeti, İspanya, İsrail, İsveç, İtalya, Japonya, Kanada, Kolombiya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Norveç, Peru, Polonya, Portekiz, Romanya, Rusya, Sırbistan, Slovenya, Tayland, Tayvan, Uruguay, Yeni Zelanda, Yunanistan.
 
AKP DÜNYA GÖRÜŞÜNÜ ORTAYA KOYUYOR”
Konuya dair görüştüğümüz Avukat Oya Aydın, AKP döneminde yasaların çok hızlı geçtiğine, yeni bir düzenin inşa edildiğine dikkat çekti. TSK’yla ilgili düzenlemenin AİHM’in verdiği cezalardan kurtulmak için yapıldığını düşünen Aydın, tasarının içinde AKP’nin dünya görüşünü yansıtan kuralların da yer aldığını belirtti. Eşcinsel ilişkinin “gayri tabii” değil doğal olduğunu söyleyen Aydın, AKP’nin Anayasa tartışmalarında aldığı tutum yüzünden eşcinsel ilişkinin yasaklanabileceğine dair kaygılarının olduğunu ifade etti.
 
“ORDUNUN GÖREVİ DEĞİL”
“Eşcinselliğin doğal olmadığına karar vermek Askeriyenin görevi değildir” diyen Kaos GL aktivisti Barış Sulu, başka ülkelerde eşcinsel evliliğin, eşcinsellerin askerlik yapmalarının tartışıldığını, yasalarla eşcinsel haklarının düzenlendiğine dikkat çekti. “Biz geriye doğru gidiyoruz” diyen Sulu eşcinselliğin suç kapsamına alınmasını, “Eşcinsellik bu coğrafyada 1858 yılında suç olmaktan çıkartılmıştır. Yasalar geriye doğru işlemez, 150 yıl öncesine geri döneceğini zannetmiyorum ben yasaların. Böyle bir duruma öncelikle toplumun çoğunluğu karşı çıkacaktır” sözleriyle değerlendirdi. Sulu, ordudan atılacak eşcinsellerin haklarını AİHM’de aramaları gerektiğini ifade etti.
 
“AKLINIZDAN BİLE GEÇİRMEYİN!”
Konuya dair bir açıklama yapan Gökkuşağının Kızılı, yapılan düzenleme ile LGBT’lerin geleceğini daha da karartacak yasal ve hukuki düzenlemelere alt yapı oluşturulduğuna, eşcinselliğin Ceza Kanunu’nda suç olarak tanımlanması için toplumun hazır hale getirildiğine dikkat çekti ve hükümete yönelik “Aklınızdan bile geçirmeyin” uyarısında bulundu. Asıl suçun eşcinsellik değil ayrımcılık olduğunun vurgulandığı açıklamada, yasalarda tanımlanması gereken olgunun nefret cinayetleri olduğu hatırlatıldı. Açıklama, “Boyun eğmeyeceğiz” sözleriyle son buldu.
 
(soL)

Etiketler: insan hakları, askerlik
nefret