13/07/2012 | Yazar: Kaos GL

Uygulamada yaşanan keyfilikler ile aileye ifşa, bezdirme ve süründürme gibi taktiklere dair iddialara cevap vermeyen Bakan, istedikleri ‘belge’ler ile de heteroseksüellik haricindeki cinsel yönelimleri kriminal kayıtlarla ilişkilendirdiklerini açıklamış oldu.

TSK, Geçen Yıl 75 Eri Çürüğe Çıkarmış! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Milletvekili Sebahat Tuncel’in eşcinsel erkeklerin zorunlu askerlik ile ilgili yaşadığı sorunlara dair Meclis’e verdiği soru önergesine Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’dan cevap geldi.
 
Çürüğe çıkarılan kişilerin “kendi istek ve iradeleri ile beyan ettikleri dışında”fotoğraf ve video talep edilmediğini söyleyen Bakan’ın, “şahıslar hakkındaki savcılık, mahkeme ve emniyet kayıtları ile ilaç, hormon vb. tedavi raporları istenir” açıklaması dikkat çekti.
 
Uygulamada yaşanan keyfilikler ile aileye ifşa, bezdirme ve süründürme gibi taktiklere dair iddialara cevap vermeyen Bakan, istedikleri “belge”ler ile de heteroseksüellik haricindeki cinsel yönelimleri kriminal kayıtlarla ilişkilendirdiklerini açıklamış oldu.
 
Yılmaz, Tuncel’in bir diğer sorusu olan zorunlu askerlik hizmetinin kaldırılması ve vicdani reddin yasal hak olması konusunda yapılan herhangi bir çalışmanın mevcut olmadığını belirtti.
Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, eşcinsel erkeklerin zorunlu askerlik ile ilgili yaşadığı sorunlara dair 3 Mayıs’ta Meclis’e verdiği yazılı soru önergesine cevap veren Milli Savunma Bakanı, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin geçen yıl 75 eri eşcinselliği düzenleyen D/17 F-4’ten çürüğe çıkarttığını belirtti.
 
Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, çürüğe çıkarılan kişilerin “kendi istek ve iradeleri ile beyan ettikleri dışında” fotoğraf ve video talep edilmediğini söyledi.

Cinsel yönelimleri sebebiyle askerlik hizmetini yerine getiremeyeceğini beyan eden yükümlülerin sağlık muayenelerinin asker hastanelerinde TSK Sağlık Yeteneği Yönetmeliği hükümlerine göre yapıldığını belirten Yılmaz, “Bu yükümlülerin muayeneleri sırasında kendi istek ve iradeleri ile beyan ettikleri bilgi/belge dışında fotoğraf veya video talep edilmemektedir. Askerlik durumuna sakınca durumu gözetilerek, şahıslar hakkındaki savcılık, mahkeme ve emniyet kayıtları ile ilaç, hormon vb. tedavi raporları istenir” açıklaması yaptı.

Askerlik hizmeti yapmakta iken “cinsel kimlik bozuklukları” dolayısıyla, 2011 yılında 22 erbaş/er hakkında “D/17 F-4 İleri Derece Psikoseksüel Bozukluk” tanısı ile 53 erbaş/er hakkında ise “B/17 F-3 Psikoseksüel Bozukluk” tanısı ile “Askerliğe Elverişli Değildir” kararı verildiğini de açıklayan Yılmaz, zorunlu askerlik hizmetinin kaldırılması ve vicdani reddin yasal hak olması konusunda ise yapılan herhangi bir çalışmanın mevcut olmadığını belirtti.

Askere gitmek istemeyen eşcinseller ya da transseksüellerin “çürüğe” ayrılabilmeleri için, askeri hastanelerde durumlarını kanıtlamaları için maruz bırakıldıkları uygulamaları BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, soru önergesiyle Bakan Yılmaz’a yöneltmişti.

“Uzman tabibin muayenesi sağlık kurulunun kararı”
 
Bakan Yılmaz, Tuncel’in yazılı soru önergesine verdiği yanıtta süreci şöyle anlattı: 
“Rahatsızlığını beyan eden veya rahatsızlığı ilgili birlik/kurum amirlerince tespit edilen personel uzman tabibin bulunduğu TSK asker hastanelerine sevk edilmektedir. Uzman tabibin muayenesi sonucunda TSK Sağlık Yeteneği Yönetmeliği’ne göre haklarında kesin işlem yapılması öngörülen personel sağlık kuruluna karar teklifi ile sevk edilmekte ve buradaki değerlendirme ile karar alınmaktadır.”
 
Fotoğraf: Kaos GL Arşivi (9 Kasım 2001, Sıhhiye Meydanı, Ankara)
Resim: Sanatçı Erinç Seymen
 
İlgili haber:
 
“Beyanına Rağmen ‘Askerliğe Elverişli’ Raporu Verilen Kaç Eşcinsel Var?”

Etiketler: insan hakları, askerlik
İstihdam