09/11/2010 | Yazar: KAOS GL

TSK bünyesinde çalışan sivil memurlar yeniden sendikalaşma yolunda.

TSK bünyesinde çalışan sivil memurlar yeniden sendikalaşma yolunda. 2002 yılında çıkartılan Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu gereğince yasaklanan sendikal haklarının Anayasaya aykırı olduğunu iddia eden sivil memurlar, sendikal haklarını geri almak için örgütleniyor.

Askeri İş Yerlerinde Çalışan Sivil Memurlar Sendikası Oluşum Platformu adıyla sendika kurma çalışmaları yürüten platform başkanı Hakan Karadaş, gelişmeler hakkındaki sorularımızı yanıtladı. Geçtiğimiz ay Ankara'da bu amaçla üç toplantı yaptıklarını anlatan Karataş, Ankara dışındaki sivil memurların da katıldığı toplantıya Memur Sendikaları Konfederasyonu'ndan da destek geldiğini söyledi.

Kuruluş Çalışmaları Tamam
Meclis’teki siyasi partilerle yapılan görüşmelerden de olumlu destekler aldıklarını söyleyen Karadaş, "kurucular kurulumuz ve yönetim kurulumuz belirlendi. Görev paylaşımı yapıldı. Türkiye genelinde 18 ilde il temsilcilerimiz atandı. Kuruluş için tüm çalışmalarımız tamamlandı" dedi.

Asim-Sen 2002'de Yasaklanmıştı
1992-2002 yılları arasında 7 bin üye ile faaliyette olan ASİM-SEN Sendikası'nın, 2002 yılında çıkartılan Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu'nun 15.maddesi (g) fıkrası ile yasaklandığını hatırlatan Karadaş, söz konusu kanunun Anayasa'nın 90.maddesine aykırı olduğunu belirterek, "Anayasamızın 90. maddesine göre, usulüne göre yürürlüğe konulmuş uluslararası sözleşmeler yasa hükmündedir ve Anayasa’ya aykırılığı iddia edilemez. Usulüne göre yürürlüğe konulmuş temel hak ve özgürlüklere ilişkin milletlerarası andlaşmalarla kanunların aynı konuda farklı hükümler içermesi nedeniyle çıkabilecek uyuşmazlıklarda milletlerarası andlaşma hükümleri esas alınır" diye konuştu.

'Hakkımız Var Ancak Kapatma Davası Açılacak'
Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) sözleşmelerinin kendilerine sendikalaşma hakkı tanıdığının altını çizen Karadaş, "bugün Anayasa'nın 90. maddesine dayanarak sendika kurma hakkımız var ancak Kamu Görevlileri Sendika Kanunu'ndaki yasak nedeniyle kuracağımız sendikaya kapatma davası açılacak ve belki de sonu AİHM'e kadar uzanarak Türkiye'yi hakkı olmayan tatsız durumlara düşürecek, uzun bir yargı sürecine yol açacaktır. Bu yüzden amacımız, Kamu Görevlileri Sendikalar Kanunu’ndaki değişiklik yapılması aşamasında isteklerimizin mecliste göz önüne alınmasını sağlamaktır" dedi.

Yasadaki Değişikliği Bekliyoruz
Sendikal haklarının güvenceye kavuşturulması için, Kamu Görevlileri Sendika Kanunu'nun hizmet kollarını belirleyen 5. maddesinin 11. sırasına 'Milli Savunma Hizmetleri'nin eklenmesiyle, aynı kanunun 15. maddesinin (g) fıkrasının yasadan çıkarılmasının yeterli olacağını vurgulayan Karadaş, "şimdi, yasadaki değişikliği bekliyoruz. Artık TBMM’den çıkacak kanuna göre hareket edeceğiz. Ya kanunda hakkımız olan değişiklikler yapılacak ya da sendikamızı kurup uluslararası sözleşmelerden doğan hakkımızı yargı önünde arayacağız" şeklinde konuştu.  


Etiketler: insan hakları, çalışma hayatı
İstihdam