01/02/2011 | Yazar: KAOS GL

BDP Van Milletvekili Kurtulan’ın “Şüp

TSK’de 5 Yılda En Az 408 Asker ‘İntihar’ Etti! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı BDP Van Milletvekili Kurtulan’ın “Şüpheli asker ölümlerine” ilişkin verdiği soru önergesi, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül tarafından yanıtlandı. Kurtulan, 12 Kasım 2010 tarihinde verdiği soru önergesinde; Hasan Çakır, İdris Çiftçi, Erdi Alkan, Şaban Koçak, Sait Kızılkaya, Mehmet Çavdar gibi Kürt askerlerin şüpheli ölümlerine işaret ederek, bu ölümlerin aydınlatılması için ne tür çalışmalar yürütüldüğü ve 2002-2010 tarihleri arasında kaç askerin hayatını kaybettiğini sormuştu.

Bakanlık tarafından verilen cevap yazısında, söz konusu ölümlerle ilgili açılan soruşturmaların devam ettiği, Sait Kızılkaya’nın ölümü hakkında ise, Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığı Askeri Savcılığı tarafından yapılan soruşturma sonunda kovuşturmaya yer olmadığı kararı verildiği, kararın halen tebliğ aşamasında olduğu kaydedildi. Yaşanan ölümlü kaza ve intihar olaylarına ilişkin raporların “titizlikle” hazırlandığı ve incelendiği ileri sürülen cevap yazısında, kaza ve intihar olaylarının azaltılması için alınan tedbirler de şöyle sıralandı: “TSK’nin bütün kışlalarında Rehberlik Danışma Merkezleri görev yapmaktadır. Askere alınanlara psikososyal anketler uygulanmakta ve bu durumda olanlar sürekli kontrol altında tutulmakta, intihar riski olanlar mermili nöbet yerlerine planlanmamakta, intihar etmekte kullanılacak silah, ilaç vb denetimde tutulmaktadır.”
 
Bir çatışma kadar intihar kaybı var
Bakanlığın cevap yazısında, TSK’da son 5 yılda 408 askerin “intihar ederek yaşamını yitirdiği” ileri sürülürken, “Alınan tedbirler ve emniyet ve kaza önlemi sistemi şeklinde işletilmesi sayesinde, TSK’da gerçekleşen intihar olaylarında yıllar bazında azalma olmuştur” denildi.

Ölümle sonuçlanan kaza yada intihar olayı sonrasında ailelerin olayın gerçekleştiği yere davet edildiği ve olay yerinde birinci elden bilgilendirildikleri ileri sürüldü.


Etiketler: insan hakları, askerlik
nefret