06/05/2024 | Yazar: Kaos GL

Tarlabaşı Toplumunu Destekleme Derneği’ne (TTM) açılan kapatma davasının sekizinci duruşması İstanbul 18. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde bugün görüldü. Dava, 21 Ekim’e ertelendi.

TTM davası: İçişleri Bakanlığı avukatı derneğin “LGBT propagandası” yaptığını söyledi, feshini istedi Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Fotoğraf: MLSA

İsveç Konsolosluğu, Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği ve Eşit Haklar İçin İzleme Derneği, duruşmayı takip etti.

MLSA’dan Eylem Sonbahar’ın haberine göre; TTM’ye “hukuka ve ahlaka aykırılık” gerekçesiyle açılan davanın bugünkü duruşmasında İçişleri Bakanlığı avukatı, "derneğin amacının kanuna ve ahlaka aykırı" olduğunu söyleyerek feshine karar verilmesini istedi. İçişleri Bakanlığı avukatı, “Davalı derneğin izinsiz basın ve eğitim faaliyeti sürdürdüğü, küçük yaşta çocuklar üzerinde onların cinsel kimliklerini etkileyecek LGBT propagandası yapıldığı, bu yönüyle derneğin amacının kanuna ve ahlaka aykırı hale geldiği ortaya çıktığından davalı derneğin feshine karar verilmesini talep ediyoruz" dedi. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı da davanın kabulünü ve derneğin feshine karar verilmesini talep etti.

Duruşma salonunun küçük olması nedeniyle birçok kişi duruşmayı kapı önünden takip etti.

İsveç Konsolosluğu, Eşit Haklar İçin İzleme Derneği'nin de takip ettiği duruşmada dernek avukatları Sevgi Kalan Güvercin ve Selmin Cansu Demir hazır bulundu. İstanbul 2 Nolu Barosu avukatı da davaya katılma talebinde bulundu. Bunun üzerine hakim, "Dilekçenizi sunarsınız değerlendiririz" dedi.

Dosyaya gelen evrakları inceleyip yazılı beyanlarını sunacaklarını söyleyen dernek avukatları, iki dernek yöneticisi hakkında İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde açılan dava ile devam eden bu dava konusunda müvekkilleri aleyhine bir husus bulunmadığı ve hukuka aykırılığın söz konusu olduğunu söyledi.

Mahkeme, iki dernek yöneticisi hakkında İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde açılan dava dosyasının incelenmek üzere istenmesine karar verdi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesi Bürosu’ndaki bir dosyanın da incelemeye alınmasına da karar vererek duruşmayı, 21 Ekim 2024 tarihine erteledi.

Ne olmuştu?

Yoksulluk, ayrımcılık ve toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin en yoğun şekilde yaşandığı Beyoğlu-Tarlabaşı’nda, bir toplum merkezi modeli olan Tarlabaşı Toplumunu Destekleme Derneği (bilinen adıyla Tarlabaşı Toplum Merkezi – TTM) kapatılma tehlikesiyle karşı karşıya.

25 Haziran 2021’den bu yana bazı medya organlarının karalama haberlerle hedef gösterdiği dernek, Haziran-Eylül 2021 döneminde çeşitli denetimlerden geçti. Denetimlerin ardından merkez hakkında iki ayrı dava açıldı.

İstanbul Valiliği tarafından İstanbul 8. Sulh Hukuk Mahkemesi’nde “Derneğin amacının gerçekleşmesinin olanaksız hale geldiği” gerekçesi ile derneğin kendiliğinden sona erdiğinin tespit edilmesi talepli bir dava açıldı. Bu davanın ilk duruşması, 14 Nisan 2022 Perşembe 11.45’te İstanbul 8. Sulh Hukuk Mahkemesi’nde görüldü. Aile Bakanlığı, Valilik yanında müdahillik talebi iletti. TTM avukatları, “15 yıldır var olan, kamuyla ortak iş yapan bir dernek nasıl yok olabilir” dedi. Dava, 29 Eylül’e ertelendi. 29 Eylül’deki ikinci duruşmada da karar çıkmadı ve bu sefer Tarlabaşı Toplum Merkezi hakkında açılan “yokluğun tespiti” davası 9 Mayıs 2023’e ertelendi. 9 Mayıs’taki duruşmada da karar çıkmadı. Bir sonraki duruşma 5 Ekim’de görüldü ve dava 14 Mayıs 2024’e ertelendi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın düzenlediği iddianame ile İstanbul 18. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde “hukuka ve ahlaka aykırılık” gerekçeleriyle derneğin feshi davası da açıldı. Bu davanın ilk duruşması da 18 Mayıs 2022 tarihinde görüldü. Dava kapsamında dernek hakkında verilen “faaliyetten alıkonulma” tedbir kararı ise 6 Nisan’da TTM’nin başvurusu üzerine kaldırıldı. Davanın 2 Kasım’daki ikinci duruşmasında da karar çıkmadı. Dava, 21 Şubat 2023 saat 11.30’a ertelendi. 21 Şubat’ta da karar çıkmadı. Hak savunucularının takip ettiği duruşmada TTM avukatları, bilirkişi raporuna ilişkin beyanda bulunmak için süre istedi. Dava, 22 Mayıs saat 10.00’a ertelendi. 22 Mayıs’ta da karar çıkmadı. Bir sonraki duruşma 9 Ekim’de görüldü. Hak savunucularının duruşma öncesi basın açıklaması yapması ise polis tarafından engellendi. Kağıthane Kaymakamlığı’nın yasak kararını gerekçe gösteren polis, hak savunucularının açıklama yapmasına izin vermedi. Kaymakamlık, yasak kararında “millî güvenlik, kamu düzeni, suç işlenmesinin önlenmesi, genel sağlığın ve genel ahlâkın veya başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunmasını” gerekçe gösterdi. Dava, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesi Bürosu’nun raporunun beklenmesi ve eksiklerin giderilmesi için 8 Ocak 2024 saat 10.00’a ertelendi.

TTM, 27 Haziran 2021’de Kaos GL Derneği’nin “LGBTİ+ Öğrencileri Aile ve Okul Kıskacına Karşı Nasıl Korumalı?” kılavuzunun konuşulacağı bir gönüllü etkinliği planladı, fakat etkinlik medyada hedef gösterildi. Nefret söylemi, hedef gösterme ve karalamalar 9 Şubat 2022’ye kadar sistematik olarak devam etti ve yaygınlaştı.

Medyadaki hedef göstermelerin hemen ardından 25 Haziran’da Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Beyoğlu İlçe Müdürlüğü Sosyal Hizmetler Birimi, derneği ziyaret etti. Bundan dört gün sonra İstanbul İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürlüğü denetimi başladı. Ne ziyaretle ne de denetimle ilgili derneğe herhangi bir sonuç ulaşmadı. Öte yandan 19 Temmuz’da Emniyet Müdürlüğü Çocuk Şube Müdürlüğü “müstehcenlik suçu” kapsamında Yönetim Kurulu Başkanının ifadesini aldı. Soruşturma takipsizlikle sonuçlandı. Dernek hakkında davalara sebep olan denetim ise 26 Temmuz-20 Ağustos 2021 tarihleri arasında İçişleri Bakanlığı Dernekler Denetçileri tarafından gerçekleştirildi.TTM, denetleme sonuçlarına ilişkin bilgileri ancak kendilerine açılan “yokluğun tespiti” ve “derneğin feshi” dava dosyalarına sunulan rapor ve eklerden öğrenebildi. Dernek hakkında açılan ilk dava “yokluğun tespiti” davası.

Dernek, açılan ikinci davadan ise ancak medya yoluyla haberdar olabildi. 9 Şubat’ta tüm karalama sürecini başlatan Milat gazetesinin manşetinde yeni bir davadan bahsedilmesi üzerine dernek avukatları adliyeden bilgi aldı ve 10 Şubat’ta dernek hakkında bir de fesih davası açıldığını öğrendi. Davanın gerekçesi ise, derneğin “kanuna ve ahlaka aykırı” hale geldiğini öne sürerken davanamede sıralanan eylemlerin hiçbiri fesih sonucunu doğuracak yoğunlukta olmayıp, ancak idari para cezası yaptırımı doğurabilecek defter kayıtlarındaki eksikler ile eğitim faaliyetlerinde bulunulup izin alınmadığı, dernek yayınlarının cumhuriyet başsavcılığına bildirilmediği gibi hususlar.  Ayrıca davaya temel oluşturan dernekler denetçilerinin raporunda derneğin LGBTİ+’larla ilgili ifadeleri hukuka aykırı ve ayrımcı bir şekilde “müstehcenlik” olarak yer alırken; LGBTİ+’ların temel hak ve özgürlükleri de “toplumda kısaca LGBTİ (lezbiyen, gey, biseksüel, travesti, intersex) olarak bilinen kişilerin cinsel eğilimlerini normalleştirmek sureti ile çocukların cinsel kimliklerini etkilemeye çalışması” ifadeleriyle rapora ve davanameye girdi.



Etiketler: insan hakları
İstihdam