08/01/2024 | Yazar: Kaos GL

Tarlabaşı Toplumunu Destekleme Derneği hakkında “yokluğun tespiti” istemiyle açılan davada Aile Bakanlığı, Milat Gazetesi muhabiri Özlem Doğan’ın tanık sıfatıyla dinlenmesini talep etti.

TTM davasında Aile Bakanlığı, Milat muhabirinin tanık olarak dinlenmesini istedi Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

On beş yıldır Tarlabaşı’nda çocukların ve kadınların bir araya gelebilecekleri güvenli alanları kurmak için çalışan Tarlabaşı Toplumunu Destekleme Derneği’ne iki ayrı dava açıldı. Neredeyse bir yıldır medyanın hedef gösterdiği merkez, hakkında açılan fesih davasını yine medyadan öğrendi.

Dernek hakkında açılan “fesih” davasının yedinci duruşması bugün 18. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görülecek. Duruşma öncesi Çağlayan Adliyesi’nin önünde açıklama yapan İyi ki Varsın TTM İnisiyatifi, “Tarlabaşı Toplum Merkezi kapatılamaz” dedi.

TIKLAYIN - TTM kapatma davası öncesi açıklama: Tarlabaşı Toplum Merkezi Kapatılamaz!

Dernek hakkında açılan davanın yedinci duruşması, bugün (8 Ocak 2024) İstanbul 18. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görüldü. Salon küçük olduğu için çok sayıda gözlemci ve izleyici duruşma salonuna giremedi. Duruşmayı takip etmeye gelenler arasında Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu da vardı.

MLSA’dan Elif Akgül’ün haberine göre; bir önceki duruşmada avukatlar bilirkişi raporuna ilişkin beyanlarını ek rapor geldikten sonra ifade edeceklerini kaydetmişti. Duruşmada ilk olarak söz alan dernek avukatlarından Selmin Cansu Demir, Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Savunucularının Korunması Özel Raportörü, Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiserliği’nin davayı takip ettiğini, AB Türkiye Delegasyonunun da gözlemci olarak geldiğini belirtti. Avukat Demir ayrıca BM Çocuk Hakları Komitesi’nin, haziran ayında Türkiye hakkında sonuç gözlemlerini açıkladığını ve sivil topluma yönelik baskı ve müdahalelerin sonlandırılması gerektiğini ifade ettiğini hatırlattı.

Aile Bakanlığı’nın hazırladığı çocuk hakları vizyon belgesinde de sivil toplumla işbirliği yapılması vurgusunun olduğunu belirten avukat Demir “Biz kimsenin nefretini beslemek için burada değiliz. Derneğin kapatılmasına dair dosyada delil beyan belge yok” diye konuştu.

Dernek avukatlarından Sevgi Kalan da hazırlanan ek rapora itiraz ettiklerini kaydederek beyan için süre talep etti.

Daha sonra söz alan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı avukatları ise “derneğin amacı dışında hareket ettiği ve amacı dışında eylemlerde bulunduğu tespit edildi” diyerek “kapatma ağır olur gibi beyanı kabul etmiyoruz” ifadelerini kullandı. Bakanlık avukatı bu gerekçelerle davanın kabulünü talep etti.

Aile Bakanlığı vekili ayrıca Milat gazetesi muhabiri Özlem Doğan’ın da “konuyla ilgili çok haber yaptığı ve elinde görüntüler bulunduğu” gerekçesiyle tanık olarak dinlenmesini istedi. Bunun üzerine söz alan avukat dernek avukatı Demir, tanık olarak dinlenmek istenen Özlem Doğan’ın, bu sırada duruşma salonunda olduğunun zapta geçirilmesini talep etti.

Duruşmada Bir Avuç Platformu kurucularından Hüseyin Hacıoğlu da davaya müdahale talebinde bulundu.

Ara kararını açıklayan mahkeme İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesi Bürosu’ndaki 2021/146140 numaralı soruşturmanın sonuçlanıp sonuçlanmadığının sorulmasına karar verdi. Hacıoğlu’nun müdahillik talebini reddeden mahkeme, davayı 6 Mayıs 2024 saat 10.00’a erteledi.

İmza kampanyasını 99 sivil toplum örgütü imzaladı

Dava öncesi bir araya gelen 99 sivil toplum örgütü ortak açıklama yayınladı, “Tarlabaşı Toplumunu Destekleme Derneği’nin yanındayız” dedi. TTM ile dayanışmak ve örgütlenme özgürlüğünü savunmak için kurulan “İyi ki Varsın TTM” internet sitesinde yayınlanan açıklamaya imzalar gelmeye devam ediyor.

99 örgütün imzasıyla yayınlanan açıklamada davaların tüm sivil topluma tehdit olduğu vurgulandı:

“Tarlabaşı Toplumunu Destekleme Derneği örneğinde bugün yaşananların Türkiye’de örgütlenme özgürlüğü alanında yaşanan gerilemenin doğal bir uzantısı olduğunu düşünüyoruz. Tarlabaşı Toplumunu Destekleme Derneği’nin hedef gösterilerek ve yürüttüğü faaliyetler çarpıtılarak kapatılmaya çalışılması, tüm sivil topluma yönelik bir tehdit olarak karşımızda duruyor.”

Sivil toplum örgütleri, örgütlenme özgürlüğüne yönelik saldırıların durdurulmasını, sivil topluma yönelik baskılara son verilmesini, Tarlabaşı Toplumunu Destekleme Derneği’ne açılan davaların düşürülmesini ve güvenli bir şekilde çalışmalarına devam edebilmesini talep etti.

Açıklama ve imzacı listesine ulaşmak için tıklayın.

İyi ki Varsın TTM!

Dava sürecini takip etmek ve kamuoyunu bilgilendirmek için “İyi ki Varsın TTM” sivil toplum girişimi de kuruldu. Girişim; iyikivarsinttm.org internet sitesi, TwitterFacebook ve Instagram hesaplarından dava sürecine dair bilgi notları ve kampanyaları paylaşıyor.


Etiketler: insan hakları, nefret suçları, aile, siyaset, dava
İstihdam