07/04/2010 | Yazar: Kaos GL

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) İstanbul milletvekili Sebahat Tunc

Tuncel, Cinsiyetçi Medya İçin Meclis Araştırması İstedi Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) İstanbul milletvekili Sebahat Tuncel, medyadaki cinsiyetçi yaklaşımların kadın kuruluşlarıyla birlikte araştırılması, sonuçlarının ortaya çıkarılması ve engellenmesi için gerekli yasal ve fiili düzenlemelerin yapılması amacıyla bir meclis araştırma komisyonu kurulmasını önerdi.
 
Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) İstanbul milletvekili Sebahat Tuncel, medyanın cinsiyetçi yaklaşımı ve dili hakkında Meclis Araştırması açılmasını istedi.
 
Medyanın şiddeti, cinsiyetçiliği, milliyetçiliği körükleyen bir dil kullandığını belirten Tuncel, bu durumun da en çok kadınların yaşamını olumsuz etkilediğine dikkat çekti.
 
Tuncel, medyadaki cinsiyetçi yaklaşımların bu konuda çalışan kadın kuruluşlarıyla birlikte araştırılması, sonuçlarının ortaya çıkarılması ve engellenmesi için gerekli yasal ve fiili düzenlemelerin yapılması amacıyla bir meclis araştırma komisyonu kurulmasını önerdi.
 
"Medyada cinsiyetçilik, erkekleri de etkiliyor"
"Cinsiyetçilik sadece kadınların sorunu değildir" diyen Tuncel, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanabilmesi için medyada cinsiyetçilikle mücadelenin önemini vurguladı.
 
Medya çalışanı erkeklerin toplumsal cinsiyet eğitimi almalarının ve cinsiyetçi yayın politikalarına karşı çıkması gerektiğini söyleyen Tuncel, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na sunduğu önergenin özetinde şu ifadelere yer verdi:
 
- Türkiye "Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Sözleşmesi'ne (CEDAW) 1985'te taraf olduğu halde medyanın cinsiyetçi yaklaşımı sürüyor.
- Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü'nün raporuna göre, televizyon programlarında kadınlar en çok "anne", "cinsel nesne" ve "eş" olarak ele alınıyor;
- Kadın sıklıkla şiddete uğrayan kurban olarak gösteriliyor ve şiddeti destekleyici bir dille haber yapılıyor.
- Kadına yönelik şiddet toplumsal bir sorun olarak değil bireysel, adli bir vaka olarak sunuluyor. Böylelikle kadına yönelik cinsiyetçi bakış açısı yeniden üretiliyor, şiddet meşrulaştırılarak haklı bir nedene bağlanıyor.
- Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) verilerine göre, Türkiye'deki toplam bin 282 yayın kuruluşunda 9 bin 851 erkek, 4 bin 998 kadın çalışıyor. Kadın çalışanlar müdür, genel müdür gibi karar mercilerinde yer alamıyor.
 
Tuncel, Türkiye'de 23 kadın örgütünün oluşturduğu Medya İzleme Grubu'nun (MEDİZ) son raporuna göre, basılı ve görsel medya ile internette her gün "yayıncılık etik ilkeleri" ile "basın meslek ilkeleri"nin ihlal edildiğini de vurguladı.
 

Etiketler: yaşam, siyaset
İstihdam