27/12/2013 | Yazar: Kaos GL

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel, seçim sisteminin doğurduğu üç temel problem için TBMM’ye kanun teklifi sundu.

Tuncel’den Seçim Sistemi Kanun Teklifi Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel, seçim sisteminin doğurduğu üç temel problem için TBMM’ye kanun teklifi sundu.
Parlamentonun en çalışkan milletvekillerinden, HDP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel, Türkiye’de seçim sisteminin doğurduğu üç temel problemin temsilde adaletin sağlanmaması, kadınların karar alma mekanizmalarına dahil olamaması ve siyasi partilere eşit devlet yardımının yapılmaması tespiti üzerinden TBMM’ye kanun teklifi sundu.
 
Kadınların siyasette eşit temsiline güvence 
%10 Barajının kaldırılması, kadınların siyasette eşit temsil güvencesinin "fermuar sistemiyle" sağlanması ve hazine yardımının seçime katılan tüm partilere yapılmasına dair reformlar içeren kanun teklifi "Meclis dışında kalan her seçmen oyuna karşılık Türkiye Büyük Millet Meclisi içinde suni bir “aşkın temsiliyet” oluştuğunu anımsatıyor. Teklif metni ayrıca TBMM’deki yüzde 14’lük vekil oranına gönderme yapıyor: "Toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması için kadınlar hayatın her alanında olduğu gibi siyasetin de içerisinde olmalıdırlar. Ancak çok az kadın siyaset içindeki erkek egemen anlayışa direnebilmekte, siyaset yapmaya devam edebilmektedir. Oysaki kadınların olmadığı siyaset katılımcılıktan, toplumsallıktan uzak bir noktaya evrilmektedir. Bu durumun düzeltilebilmesi için dünyada pek çok ülkede de uygulanan fermuar sisteminin yasal olarak kabul edilmesi gerekmektedir. Fermuar sistemi, aday listelerinde bir erkek bir kadın olarak listeleme yapılmasını içerdiği için son kertede listelerin seçilebilir sıralarına erkekler adayların isimleri konularak, kadınların sadece listede vitrin olarak isimlerinin kalmasının önüne geçmek için gereklidir." 
 
AKP Hükümeti TBMM’nin yasama ve denetleme görevini bloke ediyor
AK Parti ve Başbakan Erdoğan parlamenter demokrasinin Türkiye’de işlemediği tezi üzerinden "Erdoğan’ın başkanlığı sistemini" arzulayadursun, örneğin geçen yasama yılı boyunca muhalefet partilerinin tek bir kanun teklifini, araştırma önergesini ve soru önergesini kabul etmediler. TBMM’nin yasama ve denetleme görevini bu şekilde bloke eden bir kültür, Başbakan Erdoğan’ın Eylül ayı sonunda açıkladığı Demokratikleşme Paketi’ne dair de olsa, Sebahat Tuncel’in bu değerli teklifini göz önüne alacak mı, göreceğiz.
 

Etiketler: yaşam, siyaset
İstihdam