04/01/2023 | Yazar: Aslı Alpar

Tunus’ta, eşcinselliği kriminalleştiren ceza yasası 230. madde nedeniyle altı öğrenciye verilen üç yıl hapis, beş yıl şehirden uzaklaştırma kararını temyiz mahkemesi bozuldu. Mahkeme istem dışı anal test sonuçlarını kovuşturma tutanaklarından çıkardı.

Tunus yargısından LGBTİ+ aktivistleri lehine tarihi karar Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Fotoğraf: Temyiz davasının görüleceği mahkeme önünde LGBTİ+ aktivistleri, Africanews, Kabil Bousena /AFP

UYARI: Bu haber şiddete ilişkindir. Detaylara girilmese de yaşananlar aktarılmaktadır. İçerik daha önce şiddete, ayrımcılığa, nefrete uğrayan ya da şahit olan kişiler için o anları tetikleyebilir, travmatik etkiler yaratabilir. Böyle bir durumda size destek olabileceğini düşündüğünüz ruh sağlığı uzmanına ulaşabilir, şehrinizdeki LGBTİ+ oluşumu ile bağlantıya geçebilir veya destek için 17 Mayıs Derneği’ne yazabilirsiniz.

Tunus’ta 2015 yılında altı öğrenciye eşcinsel oldukları için verilen üçer yıl hapis ve beşer yıl şehirden uzaklaştırma kararı temyiz mahkemesinde bozuldu.

Kararın verildiği duruşmanın ardından Tunus’ta LGBTİ+ hakları için mücadele eden dernek Damj, Africa News’e 2015’teki ayrımcı kararın hükümsüz olduğunu söyledi ve kararın LGBTİ+ hakları için tarihi olduğunu belirtti.

“Kairouan'ın öğrencileri” olarak bilinen davadaki karar, polisin tutuklanan öğrencilerin bilgisayarını adli izin olmadan açması nedeniyle verildiği biliniyor.

Temyiz davasının görüldüğü gün LGBTİ+ aktivistleri ve Damj Derneği üyeleri mahkeme önünde bir araya geldi. Aktivistler, Tunus Ceza Kanunu’nun yetişkin erkekler arasında rızaya dayalı seksi üç yıla kadar hapisle cezalandıran 230. maddenin kaldırılmasını talep etti.

Bu yasa aynı zamanda bir işkence olan istem dışı anal testi de zorunlu tutuyor. 2015’te eşcinsel oldukları için tutuklanan 6 öğrenciye de yapılan bu işkence sonrası Uluslararası Af Örgütü “İstem dışı anal test işkencedir” diyerek öğrencilerin serbest bırakılması gerektiğini duyurmuştu.

19 Aralık’ta görülen temyiz davasındaki tarihi kararlardan biri de zorunlu anal teste dair. Savcılık davanın kovuşturma tutanaklarından bu test sonuçlarının çıkarılmasını talep etti.


Etiketler: insan hakları, dünyadan
İstihdam