27/05/2010 | Yazar: Kaos GL
Türkiye-Avrupa Birliği Karma Parlamento Komisyonu üyeleri STK temsilcileriyle toplandı. Türkiye-Avrupa Birliği Karma Parlamento Komisyonu üyesi
Türkiye-Avrupa Birliği Karma Parlamento Komisyonu üyeleri STK temsilcileriyle toplandı.
Türkiye-Avrupa Birliği Karma Parlamento Komisyonu üyesi Avrupa Birliği parlamenterleri, 25 Mayıs 2010 günü İstanbul’da Hilton Otel’de STK temsilcileri ile bir araya gelerek Avrupa Birliği sürecini konuştular.
Toplantıya davetli STK’lardan Kagider’in başkanı Gülseren Onanç ilk sözü aldı ve konuşmasında özetle istihdam alanında kadın-erkek eşitliği konusunda yapılması gerekenler konusunda görüşlerini bildirdi.
Daha sonra söz alan Agos Gazetesi Genel Yayın yönetmeni Etyen Mahçupyan özetle, azınlık vakıflarının mülkleri ve Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üyelik sürecinde gerçekleşen reformlara ilişkin görüşlerini bildirdi.
Toplantıda Kaos GL Derneği, Lambdaİstanbul LGBTT Derneği ve Amargi Kadın Kooperatifi adına söz alan Av. Yasemin Öz; LGBT bireylere yönelik polis ve toplum şiddetinin önlenmemesi ve şiddet olaylarının yeterince soruşturulmamasının adalete erişimi engellediğine değindi. LGBT bireylerin katillerine haksız tahrik indirimi uygulanmasının nefret suçlarını meşrulaştırdığına da değinen Öz, LGBT bireylere yönelik ayrımcılıkla etkin mücadele edilmediğini ve ayrımcılığa ilişkin yasal düzenlemelerin yalnızca LGBT bireyler için değil tüm azınlıklar için hayati olduğunu belirtti. Kurulan tüm LGBT örgütlere karşı kapatma süreci yaşanmasının örgütlenme hakkının açık ihlali olduğunu vurguladı.
Bunun yanı sıra, kadına yönelik şiddet ve ayrımcılığı ortadan kaldıracak yasal düzenlemelerin de gerekli olduğunu belirten Öz, yasa değişikliklerinin de yeterli olmadığını, yasal değişikliklerin mahkeme kararlarına yansımadığını ve zihniyet değişikliği için etkin çalışılması gerektiğine değindi. Namus cinayetlerinin yasal olarak düzenlenmesi gerektiğini, kadın-erkek eşitliği konusundaki hükümet programlarının kağıt üstünde kalmaması ve etkin uygulanması için daha çok çaba gerektiğini, sığınma evleri ve tecavüz kriz merkezlerinin açılması ve sayılarının arttırılması gerektiğini vurguladı.
Öz son olarak Amargi Kadın Kooperatifi üyelerinden Pınar Selek aleyhine süren yargılamayı endişe ile izlediklerini ve adil yargılanma hakkı ihlaline dair endişeleri olduğunu belirtti.
Daha sonra söz alan İHD başkanı Yusuf Alataş özetle, TMK mağduru çocuklar ve siyasi göz altılara ilişkin endişelerini dile getirdi.
Konuşmaların ardından parlamento üyeleri STK temsilcilerine sorular yönelterek kadına yönelik şiddet, Siirt’te meydana gelen tecavüz olayı ve Pınar Selek davası konularında detaylı bilgi aldılar.
Etiketler: insan hakları