02/01/2024 | Yazar: Kaos GL

İstanbul Gençlik Araştırmaları Merkezi’nin Türkiye’de Genç İntiharları Raporu yayınlandı. Raporda genç LGBTİ+ intiharlarına ilişkin verilere de yer verildi.

Türkiye’de genç intiharları raporu: Genç LGBTİ+’ların intiharlarında homofobi ve transfobi baş rolde Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

İstanbul Gençlik Araştırmaları Merkezi’nin Friedrich Ebert Stiftung desteğiyle yaptığı araştırma kapsamında son dönemde intihar eden LGBTİ+ gençlere ilişkin haberler tarandı. Rapora göre; 2012 yılında 1, 2014’de 1, 2015’te 4, 2016’da 1, 2017’de 1, 2019’da 1 ve 2020’de 1 intihar olmak üzere toplam 10 intihar vakası tespit edildi.

Raporda, intihar eden LGBTİ+ gençlerin 17-20 yaş aralığında olduğu ifade edildi. 2012-2020 aralığında gerçekleşen intiharların şehirlere göre dağılımı ise şöyle oldu: Adana (1), Balıkesir (1), İstanbul (3), İzmir (2), Kahramanmaraş (1), Konya (1), Van (1).

İntihar notlarında en çok kullanılan ifade “aile baskısı” oldu

LGBTİ+ genç intiharları içinde transların intiharlarının görece yüksek olduğu belirtilen raporda, LGBTİ+ gençlerin intihar notlarında, yakın arkadaşları ve sevgilerinin anlatılarında ve söz konusu intiharları konu eden haber metinlerinde en çok yer alan ifadenin “aile baskısı” olduğu ifade edildi.

19 Haziran 2020’de Konya’da intihar eden 22 yaşındaki trans kadın Burcu’nun yakın arkadaşlarının notu da raporda yer buldu:

“Çok muhafazakâr bir ailesi vardı ve COVID-19 salgınıyla birlikte, Konya’ya ailesinin yanına dönmek zorunda kaldı. Konya’da yaşamayı sevmediğini ve ailesiyle cinsel kimliği temelinde sorunları olduğunu, arkadaşlarıyla daha öncesinde yaptığı paylaşımlarından biliyoruz. Burcu ailesinden destek görmediği gibi, ailesinin transfobik şiddetine maruz kalıyordu.”

Sistematikleşmiş homofobi ve transfobi başrolde

Raporda, medyaya yansıyan LGBTİ+ intiharlarının çoğunda toplumsal alana yayılmış ve sistematikleşmiş homofobi, transfobi ve patriyarkanın baş rolde olduğuna dikkat çekildi. 

Rapora göre; genç LGBTİ+ intiharlarına neden olan toplumsal sorunlar şöyle:

  • Aile, akraba ve toplumdan dışlanma
  • Aileye ve çevredeki diğer yetişkinlere ekonomik bağımlılığa yol açan sosyal eşitsizlikler,
  • Toplumsal damgalanma ve marjinalizasyon
  • Küçük şehirlerde genç LGBTİ+’ların sosyal ve politik olarak dahil olabilecekleri toplulukların eksikliği
  • LGBTİ+’ların toplanma, gösteri ve yürüyüş hakkını sınırlandıran otoriter pratiklerin güçlenmesi ve polis şiddetinin artması, yalnızlaşma hissinin derinleşmesi
  • LGBTİ+ dayanışma ağlarının son yıllarda giderek zayıflaması
  • Yerel ve merkezi yönetimlerin sorumluluğunda oluşturulması gereken intihar önleme politika ve mekanizmalarının, önleyici rehberlik ve danışma hizmetlerinin yokluğu

Etiketler: insan hakları, medya, çalışma hayatı, eğitim, barınma, aile, sağlık
2024