07/06/2021 | Yazar: Kaos GL

HEVİ LGBTİ+ Derneği’nin “Türkiye’den Göç Hikâyeleri: Mülteci LGBTİ+lar - 2” kitabı çıktı.

“Türkiye’den Göç Hikâyeleri: Mülteci LGBTİ+lar - 2” çıktı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

HEVİ LGBTİ+ Derneği’nin “Türkiye’den Göç Hikâyeleri: Mülteci LGBTİ+lar - 2” kitabı çıktı.

“Türkiye’de her geçen gün daha da artan LGBTİ+fobi ve hak ihlalleri sebebiyle birçok LGBTİ+ daha güvende olacaklarını düşündükleri ülkelere göç etmek zorunda kalıyor.

Türkiye’de devlet yetkilileri tarafından uzun bir süredir hedef gösterilen LGBTİ+lar çözümü Türkiye’yi terk etmekte buluyor. Devlet kurumları, siyasi aktörler konu LGBTİ+lar olunca anayasada yer alan temel hak ve özgürlükleri görmezden geliyor. Türkiye’de yasalar kişi hak ve özgürlüklerini korumayınca LGBTİ+lar birçok kez daha hedef tahtasında yer alıyor.

LGBTİ+lar; yaşanan bu hak ihlalleri, güvensizlik, ayrımcılık ve LGBTİ+fobiden kurtulmak için çözümü başka ülkelere göç etmekte görmeye devam ediyor.

Kitapta söz ettiğimiz üzere biliyoruz ki “Dünyanın hiçbir yeri LGBTİ+lar için tamamen güvenli değil.”

Peki buna rağmen Türkiye’yi terk etmek zorunda bırakılan, başka ülkelere göç eden mülteci LGBTİ+lar bu kararları aldıktan sonra ne gibi sorunlar ile mücadele ediyorlar? LGBTİ+lar gittikleri ülkede ne gibi sorunlar yaşıyorlar? Göç süresi boyunca hangi “dayanıklılık” testlerine maruz kalıyorlar?” (Tanıtım metninden)

Müzeyyen Araç ve Ercan Aydın tarafından derlenen kitap Selçuk Çelik tarafından yayıma hazırlandı. Kapak ve iç tasarımı Zafer Rıfat Irmak tarafından hazırlanan kitabın Kürtçe çevirisi Ferzan Şêr, İngilizce çevirisi ise Gökçe katkıcı tarafından gerçekleştirildi. Kitapta yer alan deneyimlerin tümü, görüşmeciler ile birebir yapılan röportajlardan derlendi.

HEVİ’nin “İçinde farklı deneyimlerin yer aldığı kitabın aynı zamanda Türkiye’den göç etmeyi, Türkiye’yi terk etmeyi düşünen LGBTİ+lar ve diğer insanlar için önemli bir kaynak olacağını düşünmekteyiz” notuyla paylaştığı kitaba hevilgbtiyayin@gmail.com adresine e-posta göndererek ulaşabilirsiniz.


Etiketler: insan hakları, mülteci
İstihdam