16/12/2014 | Yazar: Kaos GL

RSF raporuna göre Türkiye 2014 yılında habercilere dönük şiddette ilk üçe girdi.

Türkiye haberciye şiddette ilk üçte! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
RSF raporuna göre Türkiye 2014 yılında habercilere dönük şiddette ilk üçe girdi.
 
Karikatür: Carlos Latuff
 
Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) 2014 yılı bilançosunu açıkladı. RSF, 2014’te dünya genelinde 66 gazetecinin öldürüldüğünü, medya temsilcilerine yönelik kaçırma vakalarının arttığını bildirdi.
 
RSF bilançosuna göre; Suriye’de bu yıl 15, Filistin’de yedi, Ukrayna altı, Irak’ta dört, Libya’da dört ve dünyanın geri kalan bölgelerinde de 30 medya temsilcisinin haber peşindeyken uğradıkları saldırılarda can verdiğini duyurdu.
 
Örgüt, 2005 yılında bu yana dünyada 720 gazetecinin öldürüldüğünü de kayda geçti.  
 
Türkiye’de 117 medya temsilcisi saldırıya uğradı
 
Türkiye haberciye dönük şiddette rekor kırarak dünya genelinde ilk üçe girdi. Rapora göre, bu yıl Türkiye’de 117 medya temsilcisi saldırıya uğradı. RSF, “Gezi olaylarından bir yıl sonra hala cezasız bırakılan polis şiddeti yeni saldırıları cesaretlendiriyor” tespitinde bulundu.
 
Türkiye, şiddet sıralamasında 215 saldırıyla Ukrayna, 134 olayla Venezüella’nın ardından üçüncü sırada yer alıyor. RSF dünyadaki şiddet olaylarında 1846 habercinin hedef olduğunu duyurdu.
 
Gazeteciliğin en tehlikeli olduğu bölgeler
 
2014’te 119 habercinin kaçırıldığına işaret eden RSF bilançosuna göre, gazeteci kaçırmalara en çok sahne olan ülkeler, 33 kaçırmayla, bir süredir Rusya sınırında çatışmaların yoğunlaştığı Ukrayna; 29 vakayla Libya ve 27 kaçırma olayıyla da Suriye oldu.
 
Dünyada gazeteciliğin en tehlikeli olan bölgeler, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünün faal olduğu Irak ve Suriye, Libya’nın doğusu, Pakistan’ın Baluçistan Bölgesi, Ukrayna’nın Donetsk ve Lugantsk bölgeleri ve Kolombiya’nın Antyokiya bölgesi olarak aktarıldı. 

Etiketler: medya
İstihdam