11/06/2011 | Yazar: KAOS GL

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO)’nun 100’üncü Uluslararası Çalışma Konferansı’nda Türkiye sendikal haklar konusunda en kötüler listesine

Türkiye, ILO’nun kara listesinde Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO)’nun 100'üncü Uluslararası Çalışma Konferansı'nda Türkiye sendikal haklar konusunda en kötüler listesine alındı.
 

Türkiye, Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) sıralamasında en ‘kötüler listesi’ne alındı. ILO’nun bu yıl 100’üncüsünü düzenlediği ve 17 Haziran’a kadar sürecek Uluslararası Çalışma Konferansı’nda Türkiye sendikal hakları ihlal etme, ILO sözleşmelerine uymama, işten atma ve sendikacılara yönelik baskılar konusunda Swaziland, Zimbabve, Burma gibi ülkelerle aynı kategoride ele alındı. 

ILO’nun Cenevre’deki konferansına Türkiye’den sendikaları temsilen DİSK Uluslararası İlişkiler Daire Müdürü Kıvanç Eliaçık; hükümeti temsilen de Doç. Dr. Zeki Parlak ile Çalışma Genel Müdürü Ali Kemal Sayın katıldı. Eliaçık, Türkiye’nin ILO’nun 87 ve 98 numaralı sözleşmelerine uygun davranmadığını belirterek Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu’nun raporuna göre, Avrupa’da sendikal faaliyetlerden işten atılmaların yüzde 66’sının Türkiye’de gerçekleştiğini söyledi. 

“Onlar sendikal değil terörist faaliyetten tutuklandı” 
Eliaçık asıl çarpıcı olanın ise Afrika ülkelerinin hükümet temsilcileri ile Türkiye hükümeti resmi yetkililerinin aynı savunmayı vermesi olduğuna dikkat çekti. Eliaçık şöyle konuştu: 
“Komite önceki gece Türkiye’nin durumunu da görüştü. Türkiye’den önce görüşülen Swaziland’ın hükümet temsilcileri ILO komitesinin ‘sendikacıların gözaltına alınması ve tutuklanması’na ilişkin sorularına 
‘Onlar sendikal faaliyetlerinden dolayı değil terörist oldukları için tutuklandı’ yanıtını verdiler. Ardından sıra bize geldi. Bizim hükümet temsilcilerimize de ILO komitesi neden gözaltına aldınız, tutukladınız diye sorduklarında yanıt aynıydı; ‘Onlar sendikal değil terörist faaliyetten tutuklandı.” 

Neden kara listede? 
Türkiye imza altına aldığı ILO’nun sendikal hakları düzenleyen 87 ve 98 numaralı sözleşmelerine uymuyor. 
Sekiz yıldır tartışılan Sendikalar Yasası hâlâ Meclis’ten geçirilmedi. 
Avrupa’nın tümündeki sendikal nedenlerle işten atmaların yüzde 66’sı Türkiye’de yaşanıyor. 
Türkiye’de sendikaya üye olan her 5 metal işçisinden 3’ü işten atılıyor. 
Sendikacılar sadece sendikal faaliyette bulundukları için gözaltına alınıp tutuklanabiliyorlar. 
Sendikaların eylemlerinde polis aşırı güç kullanıyor.
  

Etiketler: insan hakları, çalışma hayatı
nefret