15/05/2024 | Yazar: Oğulcan Özgenç

ILGA Avrupa’nın raporuna göre Türkiye bu yıl LGBTİ+ hakları konusunda Avrupa’nın sondan üçüncü ülkesi oldu. Yasal düzenlemelerle LGBTİ+’ları hedef alan Rusya, sonuncu sıraya geriledi.

Türkiye, LGBTİ+ haklarında Avrupa’da sondan üçüncü! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Fotoğraf: ILGA-Avrupa

Uluslararası Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans ve İnterseks Derneği Avrupa (ILGA-Europe) yıllık Gökkuşağı Haritası’nın 2024 sonuçlarını açıkladı.

Rapora göre; Avrupa genelindeki otoriter liderler seçmenlerini korumak amacıyla LGBTİ+’ları günah keçisi ilan etti. En az 13 ülkede LGBTİ+’ların toplanma ve örgütlenme özgürlükleri kısıtlandı.

Rapora göre; geçtiğimiz sene 49 Avrupa ülkesi arasında 46.sırada yer alan Rusya, 2024 verilerine göre Avrupa’nın LGBTİ+ hakları konusunda en az yasal ve politik korumaya sahip ülkesi oldu ve son sırada yer aldı. İlk sırada ise Malta yer alıyor.

Türkiye ise 49 Avrupa ülkesi arasında 4.75 puanla sondan üçüncü. 2023’te 4 puanla sondan ikinci sırada yer alan Türkiye’yi bu sene Azerbaycan ve Rusya takip etti.

Türkiye, ILGA Avrupa’nın belirlediği kriterlerden sadece 4’ü ile uyumlu. Rapora göre bu kriterler; cinsiyetin yasal olarak tanınmasını imkansız hale getirecek bir yasal çerçevenin olmaması, yasal önlemlerin varlığı, isim değişikliğini sağlayan yasal düzenlemeler ve dış finansmanı sınırlayan bir yasanın olmaması.

ILGA Avrupa’nın raporuna göre; Türkiye’nin LGBTİ+ hakları konusundaki puanı 2013’ten bu yana yüzde 9,4 oranında düştü.

ILGA Avrupa’nın Türkiye’ye yönelik önerileri arasında şunlar yer aldı:

  • LGBTİ+ örgütlerinin toplanma ve örgütlenme özgürlüğünün etkili bir şekilde kullanılmasının önündeki engellerin kaldırılması ve LGBTİ+ insan hakları savunucularının devlet koruması ve güvenliğinin sağlanması.
  • İfade özgürlüğünün ulusal ve yerel düzeyde etkili bir şekilde kullanılmasının önündeki engellerin kaldırılması.
  • Cinsel yönelim, cinsiyet kimliği, cinsiyet ifadesi ve cinsiyet özelliklerine dayalı tüm önyargı saikli suçları açıkça kapsayan nefret suçu yasalarının getirilmesi.

“Avrupa'nın LGBTİ+’ları korumak için daha güçlü yasalara ve politikalara ihtiyacı var”

ILGA Avrupa İcra Direktörü Chaber Avrupa Birliği’ni, LGBTİ+’lara yönelik yeni baskı araçlarına dikkat edilmesi yönünde uyardı. Chaber, şu ifadeleri kullandı:

"AB'nin sadece LGBTİ+’lara yönelik siyasi nefret söyleminin yükselişine değil, aynı zamanda Rusya'nın ülke nüfusunun bütün bir kesimini kriminalize etmesi gibi yeni baskı araçlarına da çok dikkat etmesi gerekiyor. Seçimlerin Avrupa'yı radikal sağ, anti-demokratik bir Avrupa Birliği şekillendirmek isteyen liderlerin eline bırakabileceği bir dönemde, konsolide otoriter rejimlerden gelen bölünme ve dikkat dağıtma çabaları diğer Avrupa ülkelerine de sızmaktadır. Avrupa'nın LGBTİ+’ları korumak için daha güçlü yasalara ve politikalara ihtiyacı vardır. Bunlar olmadan güvenlikten ya da hukukun üstünlüğü ve demokrasiden bahsedemeyiz."


Etiketler: insan hakları
İstihdam