20/07/2022 | Yazar: Kaos GL

Gazeteciler Cemiyeti, LGBTİ+ gazetecilerle konuştu: Örgütlenmek çok önemli!

Türkiye medyasında LGBTİ+ gazetecilerin konumu Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Gazeteci Ebru Apalak, Gazeteciler Cemiyeti için Türkiye medyasında LGBTİ+ gazetecilerin durumunu soruşturdu.

Cemiyetin, hak temelli gazeteciliğin ve özgür medyanın güçlendirilmesi amacıyla hayata geçirdiği “İnsan Hakları ve Bağımsız Medya Projesi” kapsamında yayınlanan haberde LGBTİ+ gazeteciler, medyayı değerlendirdi.

KaosGL.org Genel Yayın Yönetmeni Yıldız Tar: “Biz az kişiyiz ve birbirimizi biliriz’ diyerek birbirimize tutunmaya çalışıyoruz. Öte yandan, işini kaybetme, ayrımcılığa uğrama, sektörde bir daha iş bulamama korkusuyla kimliğini açıklayamayan; bu sebeplerle de diğer herkesle eşit koşulda çalışamayan o kadar çok LGBTİ+ gazeteci var ki. LGBTİ+’lar birbirinin yurdudur. Birbirimizi dinleyerek, örgütlenerek, haklarımızı talep edip haksızlıklara karşı sessiz kalmayarak eşitliği kazanabiliriz.”

Gazeteci Sibel Yükler: “Halkın haber alma hakkı kadar gazetecinin de haber yapma hakkının gözetilmesi gerekirken hâlâ ekran önüne çıkarılmayan, adliyede, sahada, toplantıda çalıştığı yerleri temsil etmesinden imtina edilen, görünmesi, sivrilmesi istenmeyen; yani çalışması engellenen LGBTİ+ gazetecilerin örgütlenmesi çok önemli. Bu noktada örgütlenme talepleri çoğaltılabilir. Şayet sendika anlaşması olan yerlerde çalışılıyorsa sendikalardan talep edilebilir.”

Gazeteci Meriç: “Mücadelenin ittirici kuvvetlerinden biri de açık kimlikli olabilmek. Ancak Türkiye gibi homofobi ve transfobinin hayatın her alanında yoğun olduğu bir ülkede açık kimlikle çalışmak çoğu LGBTİ+ gazeteci için mümkün olmayabiliyor. Bu anlaşılır bir şey, zira profesyonel olarak açık kimlikli olmanın zorlukları var.”

Gazeteci Ahmet Buğra Tokmakoğlu: “Ayrımcı ve nefret söylemi içeren dil ve tutumla mücadele noktasında henüz emekleme aşamasındayız. Bu noktada gazetecilerin en büyük desteği ise kamuoyu baskısı. Her şeye rağmen ortak bir gelecek ve ayrımcılığın olmadığı bir dünya için mücadele eden kesimlerin olması memnuniyet verici.”

Haberin tamamına ulaşmak için tıklayın.


Etiketler: medya, nefret suçları, çalışma hayatı
İstihdam