05/11/2011 | Yazar: Kaos GL

Kaos GL’nin devam ettirdiği medya izleme çalışmasında Ekim 2011 raporu yayınlandı.

Ekim ayı içerisinde Ajans Press tarafından, içerisinde “gey, gay, lezbiyen, transeksüel, transseksüel, travesti, eşcinsel, dönme, homoseksüel, biseksüel, ibne, sevici, queer, cinsel yönelim, cinsel tercih, cinsel kimlik” kelimelerinin geçtiği 327 adet haber tarandı. Bu haberlerin 289  adeti ulusal/yerel gazetelerde, 38 adeti de ulusal/yerel dergilerde yer almıştır.
 
Bu 327 haberin160 ’ı “gey, gay, lezbiyen, transeksüel, transseksüel, travesti, eşcinsel, dönme, homoseksüel, biseksüel, ibne, sevici, queer, cinsel yönelim, cinsel tercih, cinsel kimlik” kelimelerinin yer aldığı haberler, 167 tanesi ise LGBTT bireyleri ilgilendiren doğrudan eşcinsellik üzerine yazılmış haberlerdir. 71 adet köşe yazısı, 124adet haber, 63 kültür/sanat haberi, geri kalanını ise (69) magazin haberleri/röportajlar/mekân tanıtımları ve mini köşeler ve 1 adet Manşet haberi oluşturmaktadır. Ayrıca bu haberlerden 3 adetinin Kaos GL sitesinden alındığını görüyoruz.
 
Medyada yer alan haber taramaları, 18 kategori üzerinden kategorizasyon yapılarak devam etmiştir. Bu kategoriler medyanın LGBTT bireylere yönelik yaklaşımını analiz etmeye yönelik, olumlu, olumsuz ve tarafsız kategorilerden oluşmakta ve haberin içeriğini ve dilini değerlendirmeye yönelik kategorizasyona katkı sağlamaktadır. Eylül ayı içerisinde yer alan haberlerin kategorizasyonuna baktığımız zaman sırasıyla;
 
244 haberden 23 haberin dilinin homofobik olduğunu görüyoruz.LGBTT bireylere yönelik şiddetin meşrulaştırıldığı haber sayısı 11, nefret söylemi yayan haberlerin sayısı 2, eşcinselliğe ilişkin streotipi besleyen haber sayısı 105, LGBTT bireyler cinsel obje olarak sunulduğu haber sayısı 10, LGBTT bireylerin krimalinize edildiği haber sayısı 58, 78 haberde ise kullanılan kelime yanlış. İnsan haklarına duyarlı haber sayısı 131, LGBTT dernek veya kişilerden görüş yapılarak hazırlanan haber sayısı ise 25, eşcinselliğe ilişkin olumlu rol model oluşturan haber sayısı ise 5,Lgbt bireyleri olumlu yönlendiren haber sayısının ise 48 adet olduğunu istatistiklerimizden çıkartıyoruz.
 
Ekim ayında medyada yer alan önemli gelişmelerin başında “Çocukların Cinsel Sömürü ve İstismara Karşı Korunması Sözleşmesi”nin onaylanması ile Türkiye, “cinsel  egilim” ayrımcılığı yapılamayacağı şartını  kabul etmesi nedeniyle “Cinsel Yönelim” Türk mevzuatında düzenlenmiş oldu. Akşam gazetesinin 5 Ekim tarihinde “Cinsel yönelim mevzuatta” başlığıyla yer aldı. Avrupa Komisyonun 12 Ekim’de açıkladığı ilerleme raporu öncesinde Haber Türk raporun içeriği ile ilgili 7 Ekim’de haber yapmıştır. Haberin içeriğinde öncelikle TSK da eşcinsel bireylere yönelik uygulamalar yer almaktadır. Haber içeriğinde hastalığa işaret eden“Homoseksüalite” kelimesi kullanılmıştır.
 
Pembe Hayat Aktivistlerinin "polise hakaret ve direnme" gerekçesiyle verilen hapis cezası kararı üzerine LGBT, kadın ve insan hakları örgütleri ortak bir açıklama yayınladı.bu basın açıklamasından sonra Birgün gazetesi 29 Ekim tarihinde “Cezalar Trans Bireylere karşı Ayrımcılık Örneği” başlığıyla insan haklarına duyarlı bir haber yapmıştır. Ana akım medya’da yer almayan bu insan hakları ihlali ile birlikte  medya’nın tutumu LGBT bireylere yönelik ayrımcılığı bir kez daha pekiştirmiştir.
 
Yine Ekim ayında “Doğaya aykırı cinsel ilişkiye” girdiği iddiasıyla “KKTC”de tutuklanan Kıbrıs Eski Ekonomi Bakanı Mihailis Sarris ve 6 kişinin tutuklanması ile ilgili haberler  15 Ekim Tarihinde “Ada ’ Da Köstebek Avı  - Akşam “Ada ’ Da Seks Skandali  - Cumhuriyet “ “Rum Bakan 2 Türk Erkeğiyle Basıldı  - Güneş “ “Rum Bakan Faka Bastı - Haber Türk “ “Kıbrıs Bu Olayı Konuşuyor - Hürriyet “ “ Rum Bakana Kktc De Eşcinsel Cezası – Posta”  “Eski Rum Bakana Eşcinsellik Davası  - Radikal”  “Eski Rum Bakana Grup Seks Baskını  - Sabah” “ Rum Bakan İki Türkle Basıldı – Şok” “Rum Bakan Doğaya Aykırı Suç İşledi  - Vatan “ “ Eski Rum Maliye Bakanı Eşcinsellikten Tutuklandı  - Yeni Akit “ başlıklarıyla  yer aldı.   Ada ’ da doğaya aykırı ilişki tartışmaya açıldı  - Akşam” “ Bakanın Kod Adı Nıkı - Haber Türk”  “  Fuhuş İçin Değil Masaj İçin Anlaştık  - Hürriyet” “   Rum Bakan Bunu Hep Yapıyormuş  - Şok” “ KKTC’de Ona Niki Diyorlar – Vatan”  17 Ekim Tarihinde İse “ Eşcinsel Rum Bakan Başka Çocuklarla Da İlişkiye Girmiş  - Haber Türk”  “ ’ Cinsel Tercih ’ Tartışması Vekilleri İkiye Böldü  - Star Kıbrıs” 21 Ekim Tarihinde ” Derhal Serbest Bırakın  - Kıbrıs Gazetesi “ “ Eroğlu Ve Küçük ’ E Mektup  - Ortam” Başlıklarıyla Yer aldı. Kaos GL sitesi 18 Ekim’de “KKTC” Kıbrıslı Bakanı Tutmaya Devam ediyor başlıklı haber ile LGBT örgütlerin ve İnsan hakları savunucularının açıklamalarına yer vermiştir.
 
Türkiye’nin ilk gey namus cinayeti olarak bilinen Ahmet Yıldız cinayetini konu edinen Zenne filmi ve  film oyuncularından Ünal Silver’in “; “Benim kızım eşcinsel. Bir oğlum, bir kızım, iki gelinim var.” Açıklaması nedeniyle medya’da oldukça yer buldu.Yerel basında ve Ulusal basında 15 Ekim tarihinde  “  Ulusal Film Galalan Sona Erdi  - Akdeniz Beyaz” “ Belgeseli cekılecektı fılm oldu  - Antalya Gazetesi” “  ’ Kızım eşcinsel’ - Bursa Haber” “ Kızına Gelin Almaya Gidiyor - Haber Türk Magazin” “1 Oğlum 1 Kızım İki De Gelinim Var – Posta” “Portakal Bitti , Güzel Günler Göreceğiz  - Taraf” “ Zenne Bizim İçin Sosyal Sorumluluk - Haber Türk Magazin” 16 Ve 17 Ekim Tarihlerinde “Altın Portakallı Filmler İlk Kez Kuirfest’te – Hürriyet Ankara” “ Politika, Festivali Renklendirdi  - Cumhuriyet” “Benim Kızım Da Eşcinsel  - Gazetem Ege” “ Altın Portakallar Sahiplerini Buluyor  - Gazetem Ege” “Zenne’nin Salonu Yok  - Haber Türk” “Delirdi Altın Portakal Alamadı  - Posta” “Portakal Sahipleri Anlatıyor  - Radikal” “Dikkat Altın Portakal ’ Da Eksen Kayması – Star” başlıklarıyla Zenne filmi insan haklarına yakışır bir şekilde sosyal medyada yer aldı.
 
Kaos GL Derneğinin Kadın Kadına Öykü Yarışması için düzenlediği Konser  11 Ekim tarihinde Birgün gazetesinde “Aysu ve Irmak 17 Ekim ’ de Ankara yolcusu” başlığıyla Ekoloji forumu ise 25 Ekim tarihinde” “ Kaos GL’den Ekoloji Forumu” başlığıyla verilmiştir.
 
Sosyal Politikalar Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneğinin  (SPoD)un kurulmasını 20 Ekim tarihinde Kaos GL web sitesinden duyurulmuş daha sonra 24 Ekim tarihinde Akşam gazetesi “LGBT’lere yeni dernek” başlığıyla vermiştir.
 
17 Ekim tarihinde Ertuğrul Kürkçü, Gültan Kışanak, Levent Tüzel ve Sırrı Süreyya Önder’in çağrıcılığını yaptığı Kongre Girişimi ve kongrede yer alan Kaos GL’den Ali Erol’un sözlerine Birgün gazetesi yer verdi. 
 
Cumhuriyetgazetesi Pembe Hayat LGBTT Dayanışma Derneği’nindüzenlediği Transfobik Nefretle Mücadele Konferans’ı için Türkiye’ye gelen Hakan Taş(Berlin eyalet meclisinde yer alan ilk Türk kökenli Eşcinsel milletvekili) ile röportaj yapmış,  “Türkiye Parlamentosu’nda da eşcinsel kimliğini gizlemeden görev yapan milletvekillerini görmek istiyoruz” açıklamasını görünür kılarak LGBT bireyleri olumlu yönlendirmiştir. 10 Ekim tarihinde Şok gazetesi de haber olarak açıklamalara yer vermiştir. Şok gazetesinin haber başlığında  “Gay” kelimesi kullanılmıştır.
 
Yeni Akit gazetesi Ekim ayı içerisinde 7 tane haberde LGBT bireylerle ilgili haber yapmış, bu haberlerin özellikle iki tanesinde “Sapkınlığa Sponsorluk” başlığı ile yer vermiştir. 10 Ekim tarihinde Hasan Tosun’un haberinde Doğu ve Güneydoğu’da iğrenç plan” başlığıyla verilmiş, haber içeriğinde Kaos GL, Hevjin ve Heinrich Böll derneğini hedef göstermiştir. 3 Ekim’de 12.İstanbul Bienalini hedef gösteren haberde  “Sapkınlığa Sponsorluk” başlığı verilmiş, “sapkın cinsel tercihleri olan” “Aidsli” kelimeleri haber içeriğinde kullanılarak hazırlanmıştır.
 
Gaziantep’te bir trans kadın, tedavi gördüğü Gaziantep Cengiz Gökçek Devlet Hastanesi’nde trans olduğu için diğer hastaların gözleri önünde ağabeyi tarafından tabancayla vurularak öldürüldü.Bu acı olay sonrasında7 Ekim tarihinde  “ Travesti töresi  - Hürriyet” “Hastanede cinayet  - Vatan  8 Ekim tarihinde“ Travesti kardeşe kurşun  - Cumhuriyet” “  Travesti kardeşini öldüren ağabey teslim oldu  - Günboyu”Travesti kardeşini öldürdü - Günlük Evrensel” “Abisi bir gün önce vururum dedi , ertesi gün de öldürdü  - Haber Türk”  “ ’ Beni mahalle baskısı kardeş katili yaptı  - Milliyet” “Cenazesini de ailesi istemedi  - Posta”  “Gaziantep ’ te bir travesti böyle uğurlandı  - Radikal” “ Ailesi kabul etmedi belediye gömdü  - Şok” “Yalnız Ölüm – Taraf” başlıklarıyla yer verildi. Haber içeriklerinin hepsinde “Trans Birey” yerine “Travesti” denilmiş, haber sadece failin ifadesiyle verilmiş ve LGBT örgütlerin açıklamalarına veya görüşlerine yer verilmeden hazırlanmıştır, LGBT bireylere yönelik şiddet meşrulaştırılmıştır.
 
Polonya’nın ilk trans milletvekili olarak meclise giren Anna Grodzka ile ilgili haberler“Votka Kralı’nın transseksüel vekili  - Akşam” “ Polonya ’ Da Secimler  - Cumhuriyet” “ Transseksüel milletvekili  - Posta” “îlk transseksüel vekil meclise girdi – Sabah” başlıklarıyla 11 Ekim tarihinde yer almıştır. Kaos GL sitesinde 18 Kasım’da da Anna Grodzka’nın Pembe Hayat LGBT Derneğinin düzenlediği Nefret Suçlarıyla Mücadele Konferansına katılacağını duymuş, kapsamlı bir haber yapmıştır.
 

Etiketler: medya
İstihdam