04/12/2019 | Yazar: Kaos GL

“Türkiye’nin LGBTİ Mültecilerle İmtihanı” başlıklı rapor, 2016 yılında İstanbul’da öldürülen Suriyeli eşcinsel mülteci Muhammed Wisam Sankari anısına Kaos GL tarafından yayımlandı.

“Türkiye’nin LGBTİ Mültecilerle İmtihanı” raporu yayımladı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Kaos GL Derneği “Türkiye’nin LGBTİ Mültecilerle İmtihanı” başlıklı raporu yayımladı.

Derneğin, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği ile (BMMYK) 2017 yılında ortak yürüttüğü “Türkiye’deki Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans, İnterseks (LGBTİ) Mültecilerin İnsan Haklarının Geliştirilmesi” projesi kapsamında hazırlanan rapor, 2016 yılında İstanbul’da öldürülen Suriyeli eşcinsel mülteci Muhammed Wisam Sankari anısına adandı.

Rapor ayrımcılığın ve şiddetin kayıt altına alınmasını amaçlıyor

Rapor, Türkiye’deki mülteci LGBTİ’lerin temel hak ve hizmetlere erişimlerinde karşılaştıkları engellerin ve sosyal hayatta mülteci olmanın yanı sıra cinsel yönelim, cinsiyet kimliği ve interseks durum temelli maruz kaldıkları ayrımcılığın ve şiddetin kayıt altına alınmasını amaçlıyor.

Türkiye’de yaşayan LGBTİ mültecilerle yüz yüze gerçekleşen derinlemesine görüşmeler, mail ve telefon üzerinden verilen danışmanlıklarla şekillenen rapor, maruz kaldıkları ayrımcılık ve zulüm nedeniyle ülkelerinden ayrılan LGBTİ mültecilerin; Türkiye’de cinsel yönelim, cinsiyet kimliklerinin yanı sıra yabancı düşmanlığına da maruz kaldığını ortaya koyuyor.

Raporun bölümlerine dair

Rapor 4 bölümden oluşuyor. Çalışmanın metadolojisinin anlatıldığı ilk bölümü Türkiye hukukunda cinsel yönelim, cinsiyet kimliği ve interseks durum temelli uluslararası koruma başvuruları takip ediyor.

Türkiye’deki LGBTİ mültecilerin durumu ve sığınma prosedürlerinin anlatıldığı üçüncü bölüm, menşei ülkeden geliş, mültecilerin hakları ile üçüncü ülkeye yerleştirmeye dair ayrıntılı bilgiler sunuyor.

Raporun son bölümü olan sonuç kısmında ise LGBTİ mültecilerin yaşadıkları baskı ve korku dolu hayattan kaçıp Türkiye’de kendi kimliklerini yaşayabilecekleri bir alan yaratmaya çalışırken Türkiye’de yaşadıkları zorlukların onları daha da karamsar bir hale dönüştürdüğüne dikkat çekiyor.

Sonuç bölümünde ayrıca Türkiye’de yaşayan LGBTİ mültecilerin yaşadığı ayrımcılıkların önüne geçilmesi için yapılması gerekenler de açıklanıyor.

“Türkiye’nin LGBTİ Mültecilerle İmtihanı” başlıklı rapora buradan ulaşabilirsiniz.

“Tekin Olmayı Beklerken: LGBTİ Mültecilerin Ara Durağı Türkiye” online erişime açık

Kaos GL Derneği tarafından “İranlı LGBTİ Mültecilerin İnsan Haklarını Korunması ve Türkiye’deki Duruma İlişkin Farkındalık Yaratılması” projesi kapsamında 2016 hazırlanan “Tekin Olmayı Beklerken: LGBTİ Mültecilerin Ara Durağı Türkiye” raporu artık online erişime açık.

2016 tarihli rapora buradan ulaşabilirsiniz.


Etiketler: insan hakları, mülteci
nefret