02/05/2006 | Yazar: Kaos GL

Türkiye'nin hemen her kentinde yapılan 1 Mayıs İşçi Bayramı kutlamalarına on binlerce kişi katılırken, İstanbul, İzmir, Mersin ve Elazığ'da polisle göstericiler arasında çatışmalar yaşandı.

Türkiye'nin hemen her kentinde yapılan 1 Mayıs İşçi Bayramı kutlamalarına on binlerce kişi katılırken, İstanbul, İzmir, Mersin ve Elazığ'da polisle göstericiler arasında çatışmalar yaşandı.

KAOS GL

Taksim'deki gösteride olay çıktı

Polis, Taksim Meydanı'nda gösteri yapmak isteyen küçük bir gruba cop ve gazla müdahale ederek, 34 kişiyi gözaltına aldı.

İstanbul'da yapılan 3 ayrı gösterinin en büyüğü Kadıköy'deki İskele Meydanı'ndaydı. Vali Muammer Güler'in açıklamasına göre, Kadıköy'de yaklaşık 7 bin gösterici vardı. Göstericiler 3 ayrı noktadan alana yürüdüler.

İstanbul'daki gösterileri izleyen Kürşat Akyol'un aktardığına göre olağanüstü güvenlik önlemleri alan polis, göstericileri tek tek arayarak, alana aldı. İstanbul'da 1 Mayıs nedeniyle 6 bin polis görev yaptı. Kadıköy'e giden vapurların seferleri iptal edildi; semtin pek çok cadde ve sokağı trafiğe kapatıldı.

Ambulanslar ve itfaiye araçlarının yanı sıra, bir polis helikopteri de gösteriyi havadan izledi. Kadıköy'deki miting sırasında zaman zaman sloganlar atan grupların yanı sıra, tek tip kıyafet giyen gruplara da rastlandı. Mitingin dağılması sırasında iki grup arasında çıkan kavga, grupların bölgeden uzaklaştırılmasıyla son buldu.

Vali Güler'e göre, Kartal'daki kutlamalara 1,500, Tepebaşı'ndaki basın açıklamasına da 500 kişi katıldı.

Ankara'da gösteriler

Ankara'da Tandoğan Meydanı'nda yapılan kutlamalar olaysız sona ererken, İzmir'de polisle göstericiler arasında çatışma çıktı. Polis, kaldırım taşlarını sökerek üstlerine atan gruba cop ve gazla müdahale etti. Müdahale sırasında bazı göstericiler yaralandı.

Mersin'de de yaklaşık 50 kişilik bir gruba polis müdahale etti. Elazığ'da da oturma eylemi yapan bir gruba müdahale eden polis, bazı göstericileri gözaltına aldı.

Diyarbakır'da 1 Mayıs nedeniyle yapılan basın açıklaması, izinsiz olmasına karşın, olaysız sona erdi. Polis, Kürtçe "Yaşasın 1 Mayıs" sloganları bağıran grubu, kameraya çekti.

Dünyada 1 Mayıs

Avrupa'da on binlerce kişi kutlamalar kapsamında sokaklara döküldü.

Aralarında binlerce Komünistin de olduğu 25 bin Rus sendika üyesi, başkent Moskova'da sosyal refah için yürüdü.

Belarus'da binden fazla muhalefet yanlısı geçen hafta liderlerinin hapse atılmasını protesto etti.

Çek Cumhuriyeti'nde geleneksel olarak düzenlenen 1 Mayıs kutlamalarında Komünist partiye karşı kampanya dikkat çekti.

Komünistler, her zaman gösterilerini düzenledikleri Letna Plain alanına aşırı sağcı partilerin daha önceden yer ayırtmış olmaları nedeniyle giremediler.

Bu partilerden birinin adayı Olga Sedlackova, BBC'ye yaptığı açıklamada, bunun gelecek ay yapılacak meclis seçimlerinden önce kasti olduğunu savundu.

Almanya'da ise reformlarla mücadele edilirken, vatandaşların haklarının çiğnenmemesi çağrısı yapıldı.

İngiltere'de otomobil firması Peugeot için çalışan işçiler, Londra'daki 1 Mayıs gösterileri sırasında, şirketin 2300 kişinin işine son verme planlarını protesto etti.

Asya'da yüzbinlerce kişinin katıldığı gösterilerin en dikkat çekici olanlarıysa Filipinler ve Endonezya'da yaşandı.

Filipinler'in başkenti Manila'da polis, başkanlık sarayına yürümek isteyen yüzlerce kişiyi gösterilerin hükümet karşıtı eyleme dönüşeceği endişesiyle durdurdu.

Endonezya'da ise on binlerce kişi işçi haklarına darbe vuracağı söylenen istihdam yasa tasarısını protesto etti.

Japonya, Tayvan ve Kamboçya'da büyük gösteriler yapıldı.

Bangladeş'te 1 Mayıs gösterisine katılan yaklaşık 5 bin tekstil işçisi, ABD ve AB'nin tekstil ürünlerine koyduğu tarifeleri kaldırmasını istedi.

Kaynak: BBC Türkçe, 1 Mayıs 2006




Etiketler: insan hakları
İstihdam