05/12/2007 | Yazar: Kaos GL

Hacettepe Üniversitesi AIDS Tedavi ve Araştırma Merkezi (HATAM) Koordinatörü Dr. Aygen Tümer, Türkiye'de 2007 yılı verilerine göre 2 bin 711 HIV’le yaşayan bulunduğunu bildirdi. Tümer, en sık görülen bulaşma yolunun korunmasız yapılan heteroseksüel cinsel temas olduğunu ve en sık görülen yaşın ise 20–49 yaş arası olduğunu açıkladı.

Türkiye'de 2 bin 711 kişi HIV’le yaşıyor Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı Hacettepe Üniversitesi AIDS Tedavi ve Araştırma Merkezi (HATAM) Koordinatörü Dr. Aygen Tümer, Türkiye'de 2007 yılı verilerine göre 2 bin 711 HIV’le yaşayan bulunduğunu bildirdi. Tümer, en sık görülen bulaşma yolunun korunmasız yapılan heteroseksüel cinsel temas olduğunu ve en sık görülen yaşın ise 20–49 yaş arası olduğunu açıkladı.

KAOS GL

HATAM Koordinatörü Dr. Tümer 1 Aralık Dünya AIDS Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, çağın salgını olarak nitelendirilen HIV/AIDS’in tanımlandığı 1981 yılından beri büyük bir hızla yayıldığına dikkat çekti. Dünya Sağlık Örgütü'nün Aralık 2007 verilerine göre dünyada 33.2 milyon kişinin HIV’le yaşadığını belirten Tümer, 35 milyon kişinin ise hayatını HIV/AIDS nedeniyle kaybettiğini bildirdi. Tümer, Türkiye'de Sağlık Bakanlığı'nın Haziran 2007 verilerine göre 2 bin 711 HIV’le yaşayan bulunduğunu ifade ederek, en sık görülen bulaşma yolunun korunmasız yapılan heteroseksüel cinsel temas (yüzde 50/60) olduğunu ve en sık görülen yaşın ise 20-49 yaş arası olduğunu açıkladı.

"AIDS ölümcül hastalık olmaktan çıktı"

Tüm enfeksiyon hastalıkları gibi HIV/AIDS’in önlenebilir bir sendrom olduğunu ve korunma önlemlerinin tedaviden daha ekonomik olduğunu vurgulayan Tümer, "Eğitim ile korunmayı öğrenmek, öğretmek ve davranış değişikliğinde bulunulmasını sağlamak virüsün yayılmasında en etkili yol olarak kabul edilmektedir" dedi. HIV/AIDS’te virüsü vücuttan atabilecek tedavinin ve aşının henüz bulunamadığını hatırlatan Tümer, yan etkileri fazla ve 1500-2000 YTL olan tedavi maliyetine rağmen, hastalıktan ölümün hemen hemen tamamen ortadan kalktığını vurguladı. Tümer, toplum tarafından dışlanma, işini ve çevresini kaybetme korkusunun, HIV enfekte kişilerin kendilerini gizlemesine neden olduğunu kaydederek, "Bu korku tedavilerinin gecikmesine de neden olmaktadır. Önemli olan HIV enfekte kişileri dışlamadan hep beraber el ele vererek yaşayarak bu hastalığa karşı mücadele edebilmektir" dedi.



Kuğulu Park’ta kırmızı kurdele

1 Aralık Dünya AIDS Günü'nde HIV/AIDS'in önemine dikkat çekmek için "Evet, HIV/AIDS'in farkındayım, önemini ve korunabileceğimi biliyorum" sloganıyla Kuğulu Park'ta saat 15.00'de bir etkinlik gerçekleştirildi.

AIDS Savaşım Derneği üyeleri ve TOG & UNFPA akran eğitimcileri Tunalı Hilmi’den Kuğulu Park’a kadar ellerinde pankartlar ve kırmızı kurdele desenli şemsiyelerle halka broşür ve prezervatif dağıtarak yürüdü. (BS,UY)

*Konuyla ilgili adresler:

Pozitif Yaşam Derneği: http://www.pozitifyasam.org

HATAM: http://www.hatam.hacettepe.edu.tr




Etiketler: insan hakları, sağlık
İstihdam