10/11/2006 | Yazar: Kaos GL
‘Biz "ne olursa olsun buluşma olsun" tavrının yanlış olduğunu düşünüyoruz. Buluşmalara dair sorunları her grup kendi içinde ve gruplar beraber tartışmadan yapılacak bir buluşmanın sorunları çözmeyeceğini düşünüyoruz.’ Kaos GL Derneği, Türkiyeli Eşcinseller Buluşması’nı değerlendiriyor.
‘Biz "ne olursa olsun buluşma olsun" tavrının yanlış olduğunu düşünüyoruz. Buluşmalara dair sorunları her grup kendi içinde ve gruplar beraber tartışmadan yapılacak bir buluşmanın sorunları çözmeyeceğini düşünüyoruz.’ Kaos GL Derneği, Türkiyeli Eşcinseller Buluşması’nı değerlendiriyor.KAOS GL
Türkiyeli Eşcinseller Buluşması, Kaos GL ve Lambdaistanbul'un, "nasıl ortaklaşabiliriz ve hangi alanlarda beraber hareket edebiliriz" sorusuna hep birlikte cevap arama isteğinden doğdu. Bugüne kadar, Türkiye'nin her yerinden (ve hatta Türkiye dışından) eşcinselin sözünü söyleyebileceği bir zemin yaratılmaya çalışıldı. 2001 Baharankara'sında "neye karşı nasıl mücadele ediyoruz?" başlığı altında yapılan tartışmalar, 2001 Güztanbul'unda "eşcinseller ne istiyor?" metninin ortaya çıkmasına evrildi. Bu iki buluşmanın bir dönüm noktası olduğunu düşünüyoruz.
Bize göre "buluşma"lara dair sorunlar:
20022003 Baharankara ve Güztanbulları aşikâr ki fiilen sadece "Kaos GL-Lambdaistanbul buluşması"na dönüştü. Buluşmayı organize eden Kaos GL ve Lambdaistanbul olarak bu süreci değiştirmek için iradi bir adım atılamadı.
Kaos GL ve Lambdaistanbul’un ortaklaşma ve beraber hareket etme ve örgütler arası sorunları çözme için bir araya gelme ihtiyacı olabilir ancak, bu ihtiyacın "Türkiyeli Eşcinseller Buluşması" çerçevesinde çözülebileceğini düşünmüyoruz. Bize göre Kaos GL ve Lambdaistanbul'un ortaklaştığı alanlar üzerinden bir araya gelmesi ve bunlar üzerine tartışabileceğimiz başka zeminler yaratılmalı.
Kendisine "eşcinsel grup", "organizasyon", "mail listesi" her ne derse desin daha önceki buluşmalarda, Legato, Türkiye Ayıları, Anadolu Ayıları'nın katılımı sağlanıyordu. Ha "bu katılım sürece nasıl yansıyordu?" sorusunun karşılığını vermek şu an için bu kadar kolay olmasa da, en azından biz Türkiye Ayıları ve Anadolu Ayıları ile sorunlu da olsa bir etkileşimi yaratabildiğimizi düşünüyoruz. Şanlıurfa, Gaziantep üzerinden Kaos GL dergisi dağıtımını Anadolu Ayıları üstleniyor ve kendisine "ayı" demeyen eşcinselleri Kaos GL'ye yönlendiriyorlar.
Örgütsüz eşcinsellerin sürece katılımı, etkinliklere katılımı ise neredeyse tamamen kesildi. Son dört buluşmadır, Ankara'dan İstanbul'dan Kaos GL'li ve Lambdaistanbul'lu olan gey-lezbiyenler dışında tanıdığımız onlarca gey-lezbiyen buluşmalara katılmamakta.
Buluşmaların ortaya çıktığı süreçte, her iki grup da kendi bulundukları şehirlerde etkinlikler yapsalar da, birbirleriyle ve diğer eşcinsel birey ve organizasyonlarla iletişime geçecekleri zemin yaratılamamıştı, ancak son iki senelik süreçte, Kaos GL-Lambdaistanbul olarak ortak katıldığımız etkinliklerin yanında, Kaos GL ve Lambdaistanbul olarak düzenlediğimiz etkinliklerde bir araya geliyoruz. Bugün itibariyle buluşmanın başka ihtiyaçlara cevap vermesi gerekiyor.
Son buluşmalardaki, Kaos GL ve Lambdaistanbul olarak "buluşma öncesi ortaklaşma" çok mümkün olmadı. Programlar her grubun kendi ihtiyacı doğrultusunda ortaya çıktı. 2003 Baharankara’sında bizim "sivil toplum" tartışmasını gündeme getirmemiz, son Güztanbul organizasyonu sırasında Kaos GL'nin getirdiği eleştirilerin cevapsız kalması bunu gösteriyor.
Kişisel vizyon eksikliklerimizin hem buluşmaya hem de örgütlerin ortak hareket etmesine engel olduğunu düşünüyoruz. Örneğin son Güztanbul'da kurulmak istenen komisyonlardan kısaca bahsedecek olursak, bu komisyonların Ankara'da ve İstanbul'da ve diğer illerde yapılan çalışmaları eşgüdümleyici bir fonksiyonu olacak, ortak kampanyaların organize edilmesini sağlayacak ve her iki grubun da aynı çalışmayı aynı yoldan yapması yerine bilgi akışı sağlayan bir yapısı olacaktı. Ancak bu fikir Güztanbul'da reddedildi. Bu komisyonlardan biri ise "Hukuk Komisyonu" idi. Eğer hukuk komisyonunda ortaklaşabilseydik, sonraki altı aylık süreçte TCK ile ilgili yapılan değişiklikler için ortak kampanyayı adım adım örebilirdik. Bu süreçte ortaklaşma çabalarımız asgari düzeyde kaldı.
Kaos GL olarak iletişimde olduğumuz Ankara ve İstanbul dışındaki gey-lezbiyenler maddi sorunlardan ötürü buluşmalara katılamıyorlar.
Şanlıurfa, Erzurum, Mersin, Adana, Antalya, Denizli, Aydın, Eskişehir, Kayseri, Konya, İzmir, Çanakkale, Sivas, Bursa, Batman, Diyarbakır, Malatya'dan iletişimde olduğumuz gey-lezbiyenlerin katılacağı bir buluşma istiyoruz.
Ayrıca buluşmaların, hali hazırda Kaos GL ve Lambdaistanbul üyelerinin de bütçelerini zorladığını biliyoruz.
Buluşmalarda "sadece politika" konuşuluyor olmasının, insanların katılımını olumsuz yönde etkilediği aşikârdır. Buluşmaların sosyal yönü son buluşmalarda sürekli olarak göz ardı edildi. Bunun da buluşmayı olumsuz etkilediğini düşünüyoruz. Buluşmalar sadece politika konuşulan yerler değil aynı zamanda insanların birbirleriyle etkileşime geçebileceği yerler olmalıdır. Eskiden kullanılan yöntemler tartışılır, ancak bu bir ihtiyaçtır. Bu ihtiyacın sadece "yeni gelen arkadaşlara" ait bir ihtiyaç olduğunu düşünmüyoruz. Biz de bu ihtiyacı hissediyoruz.
Grup içinde eleştiri-özeleştiri verme süreçlerinde geliştirdiğimiz teknikleri gruplar arası iletişimde geliştiremediğimizi düşünüyoruz.
Buluşmalardaki, en son "YazAnkara"da karşılaştığımız, yöntemsiz ve eleştirel düşünce içermeyen soruların, gruplar arası ilişkiyi olumsuz etkilediği gibi grupların buluşması olmayan Türkiyeli Eşcinseller Buluşmasını da ketlediğini düşünüyoruz. Ahlâkî ve politik hattımız göz ardı edilerek, Kaos GL'li bireylere yönelik "siz tv'leri ve efemine geyleri Kaos GL'ye almıyormuşsunuz" gibi ve/veya benzer sorular iletişimizi engelliyor.
Kaos GL ve Lambdaistanbul olarak, farklı zeminlerde bir araya geldiğimizde ortak amacı farklı yöntemlerle gerçekleştirmeye çalıştığımızı ve bunun "çatışma" yarattığını ancak bu çatışmanın "dönüşüme" veya "uzlaşmaya" varmadığını düşünüyoruz. Birbirimizi nerde nasıl ve hangi zemin üzerinden eleştireceğimize dikkat etmiyoruz. Bu da bizim motivasyonumuzu olumsuz etkiliyor ve yaptığımız eylemi ketliyor.
Kaos GL ve Lambdaistanbul'un kadın hareketiyle ortaklaşma ve beraber hareket etme sorumluluğunu duyması ve bu zeminleri yaratması gerekir. Kaos GL'ye göre kadın örgütleriyle buluşacağımız platform Türkiyeli Eşcinseller Buluşması değildir, olmamalıdır.
Son Güztanbul'da ortaya çıkan sorunlar, buluşmanın hukukuna dair Kaos GL ve Lambdaistanbul olarak ortaklaşmadığımızı gösterdi. Buluşmaların hukukuna dair ortaklaşmamız gerekiyor.
Buluşmalar, Ekim, Kasım veya Mayıs aylarında yapılıyor olması bizim hali hazırda yürüttüğümüz çalışmaları etkiliyor.
Buluşmalar dışında bir araya gelmemiz olanaklı olduğu için buluşmaların senede iki kere yapılıyor olmasına gerek olmadığını düşünüyoruz. Zaten bu konuda ortaklaşmıştık.
Biz "ne olursa olsun buluşma olsun" tavrının yanlış olduğunu düşünüyoruz. Buluşmalara dair sorunları her grup kendi içinde ve gruplar beraber tartışmadan yapılacak bir buluşmanın sorunları çözmeyeceğini düşünüyoruz.
Peki, biz nasıl bir buluşma istiyoruz?
Bundan sonraki ilk buluşma yapılmadan önce, Kaos GL ve Lambdaistanbul olarak yukarda genel hatlarını çizmeye çalıştığımız sorunların grup içlerinde tartışılmasını istiyoruz.
Buluşmanın senede bir kere yapılmasını ve "proje" olarak hazırlanmasını istiyoruz. Daha önce Lambdaistanbul'dan Kaos GL'nin proje teklifine karşı, "daha odak sorunlarımızı çözmek için proje yapalım" gibi bir yanıt geldi. Ancak farklı farklı fonlar var ve bu fonlardan bazıları sadece "network" /ağ kurmaya yönelik fonlar. Yani buluşmanın projelendirilmesi başka projelerimizin hayata geçmesine engel değil.
Buluşmaların dönem ortasında değil, dönem sonunda veya başında yapılmasının motivasyonumuzu olumlu etkileyeceğini ve çalışmalarımıza yön verebileceğini düşünüyoruz.
Buluşmanın tüm ayaklarında Kaos GL ve Lambdaistanbul'un ortaklaşmasını ve bütün sürecin beraber örülmesini istiyoruz.
Kaos GL ve Lambdaistanbul olarak, Buluşmanın Hukukuna dair ortaklaşmamız gerekiyor. Ortaklaşmadığımız sürece buluşmalarda ortaklaşmadığımız alanlar üzerinden sorunlar yaşayacağımızı düşünüyoruz.
"Ne olursa olsun buluşma yapılmalı" tavrının sorunlarımızı görmemizi engellediğini düşünüyoruz. Bu yüzden bütün etkinliklerimizi ve politikalarımızı sürekli olarak yeniden tartışmaya açtığımız gibi "Türkiyeli Eşcinseller Buluşması"nı da tartışmaya açmamız gerekiyor.
Buluşmalara sadece eşcinsel bireyler ve örgütlerin katılması gerektiğini düşünüyoruz. Kadın hareketi, sendikal hareket, işçi hareketi, insan hakları hareketi ile buluşacağımız ortak zeminleri yaratmamız gerektiğini düşünüyoruz. Ancak bu zemin Türkiyeli Eşcinseller Buluşması olmamalıdır.
Buluşmanın tamamının olmasa da bir kısmının varolan hali hazırdaki grup ve organizasyonları kapsayacak şekilde yapılmasını istiyoruz. Oluşturulacak "Buluşma Sekreteryası" program ve katılımı bu yönde gözetebilir.
Buluşmaların farklı şehirlerde eşcinsel mücadelenin yayılacağı şekilde yapılmasını istiyoruz.
İzmir, Antalya, Denizli veya Mersin için çalışabileceğimizi belirtmek isteriz.
Hali hazırda olan "Pembe Üçgen" ve "Antalya Gökkuşağı" gruplarını destekleyici ve geliştirici bir buluşma organize edilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Hatta buluşmaların Antalya ve/veya İzmir'de yapılmasını istiyoruz.
Buluşmaların, proje olarak yapıldığında, en az bir sene önceden duyurulması gerektiğini düşünüyoruz. İnsanların takvimleri ve izinlerini ayarlama ve katılımın geniş olması için bunun bir gereklilik olduğunu düşünüyoruz.
Buluşmaya gelecek herkesin, yol+konaklama+yemek+çay ücretlerinin karşılanması gerekiyor. Biz proje olarak gerçekleşecek buluşmaya yukarıda saydığımız illerden katılımı sağlayabileceğimizi düşünüyoruz.
Yapılacak buluşmanın, eşcinsellerin sorun yaşadıkları alanlar üzerinden şekillenmesini, sorunların değil çözüm yollarının tartışılması ve tartışmaların örgütlerin politikasına yansıyacak şekilde yapılması gerektiğini düşünüyoruz.
Sonuç olarak, tüm bu tartışmaların iki grubun bir araya gelerek yapılması gerektiği fikrine açığız. Ancak bu tartışmaların "Buluşma" başlığı altında yapılmasını istemiyoruz.
Kaynak: Kaos GL, Eylül-Ekim 2004, Sayı 23
Etiketler: