10/11/2006 | Yazar: KAOS GL

‘10 yıllık pratiğimizi sorgulamamız gerektiği ve pratiklerimizi birbirimizle paylaşıp bu pratiklerin üzerinden politika geliştirebileceğimizi düşünerek 10. Buluşmada ‘nasıl mücadele ediyoruz’ teması altında tartıştık.’ 12–13 Temmuz 2003 tarihleri arasında Ankara’da düzenlenen Türkiyeli Eşcinsellerin 10. Buluşması’ndan notlar.

‘10 yıllık pratiğimizi sorgulamamız gerektiği ve pratiklerimizi birbirimizle paylaşıp bu pratiklerin üzerinden politika geliştirebileceğimizi düşünerek 10. Buluşmada ‘nasıl mücadele ediyoruz’ teması altında tartıştık.’ 12–13 Temmuz 2003 tarihleri arasında Ankara’da düzenlenen Türkiyeli Eşcinsellerin 10. Buluşması’ndan notlar.

KAOS GL

10. Buluşmaya Dair Notlar:

8. Buluşmada ‘neye karşı, nasıl mücadele’ teması altında ‘neye karşı’ kısmı üzerine yoğunlaştık. 9. Buluşmada ise ‘eşcinseller ne istiyor’ çerçevesinde tartıştık ve ‘taleplerimiz’ metnini oluşturduk.

10 yıllık pratiğimizi sorgulamamız gerektiği ve pratiklerimizi birbirimizle paylaşıp bu pratiklerin üzerinden politika geliştirebileceğimizi düşünerek 10. Buluşmada ‘nasıl mücadele ediyoruz’ teması altında tartıştık.

10. Buluşma 12- 13 Temmuz 2003 tarihleri arasında gerçekleşti. Eşcinseller olarak ‘Nasıl Mücadele Ediyoruz’ başlığı altında iki gün süren tartışmalarda birinci gün ‘gönüllülük’ kavramı üzerine; Örgütlü Mücadele İçinde Gönüllülük, Örgütlenme Alanları ve Çalışmaları, Aile, toplantılarını gerçekleştirdik.

İkinci gün ise ‘Sivil toplum’ kavramı içinde, Sivil Toplumdan Ne Anlıyoruz, Sivil Toplumda Eşcinsel Örgütlülüğü, Stk’larla İlişkiler ve Eşcinseller Ne İstiyor Metni Üzerinden değerlendirme toplantısı yaptık.

Kaos GL’nin ev sahipliliğinde gerçekleşen toplantıda diğer buluşmalardan farklı olarak; katılan gruplar adına bir yazıcı toplantı tutanağı yazdı ve bu toplantı tutanakları bir araya getirildi ve 10. Buluşma Sonuç Bildirgesi ortaya çıktı.

Böylece bu bildirgeye her grubun politikasını ve pratiklerini aktarabileceği, sözünün yansıyabileceği ve böylece ortaklaşmanın daha kolay sağlanacağını düşündük.
Kaos GL olarak 10. Buluşmayı planlarken bu toplantının Örgütlenme Alanları ve Çalışmaları ‘diğer’ kısmını düşünürken ‘ayı kimliğini nasıl algılıyoruz ve politikamızda nereye koyuyoruz’ üzerine konuşmayı ve bunu tartışmayı düşünüyorduk.

Ancak ayı gruplarının toplantılara katılmaması ve Anadolu Ayıları adına katılan tek bir katılımcının olması ve bu katılımcının da kendi ifadesiyle ‘bu kimliği çok fazla savunma isteğinde olmaması’ nedeniyle ve İstanbul’daki travesti ve transeksüellerin yaşadıkları sorunların aciliyeti nedeniyle bu konu üzerine konuşulmasına karar verildi.

Biz Kaos GL olarak ‘ayı kimliği’ hakkında konuşmak için kendilerini ayı diye nitelendiren insanların olması gerektiğini düşünmüyoruz. Çünkü birleşik bir hareket yaratmak istiyoruz, bu hareketin içinde veya bu hareketin bir alanına dair söz üretmek için o alanın öznelerinin bulunmasının zorunlu olmadığını düşünüyoruz. toplantıda Kaos GL olarak ‘ayı kimliğini’ nasıl algılıyoruz ve politikamızda nereye koyuyoruz sorularını tartışmaya açacaktık.

İlk buluşmadan bu yana gelinen süreçte Türkiyeli eşcinseller olarak gerek sorunlarımızı ortaya koyarken, gerekse çözüm arayışlarında ‘biz’ diliyle ortaklaşmaya çalıştık. Bu süreç içinde birbirimizle olan ilişkimizi de sorguladık, birbirimizin politika yapma ve bunu hayata geçirme pratiklerini de sorguladık.

Baharankara ve Güztanbul buluşmalarına katılan ve kendisini eşcinsel grup, oluşum diye niteleyen oluşumları da ‘politika ve pratikleri’ üzerinden tartışabileceğimizi düşünüyoruz.

Nitekim 10. Buluşmanın Sonuç Bildirgesi’ne de yansıdığı gibi Stk’larla İlişkiler toplantısının ikinci kısmında ‘birbirimizle ilişkiler’ kapsamında Kaos GL ‘lezbiyen ve geylerin sorunları ve toplumsal barış için çözüm arayışları’ sempozyumu, Bilgi Üniversitesi’nde gerçekleşen ‘eşcinsellere yönelik şiddet ve ayrımcılık’ sempozyumu ve Lambdaistanbul’un 10. yıl Onur Etkinlikleri çerçevesinde Kaos GL ile Lambdaistanbul’un iletişimleri üzerine tartıştık
9. Buluşmada ‘eşcinseller ne istiyor?’ teması altında tartışıp, ‘taleplerimiz’ metini oluşturduk. 10. buluşmanın son toplantısını bu metin üzerinden değerlendirme toplantısı yaptık.
Bu metinin Kaos GL olarak kendimize verdiğimiz bir söz, bir ‘taahhüt’ olarak almamız gerektiği ve bu taleplere yönelik eşcinsel kurtuluş hareketinin de politika oluşturması gerektiğinin altını çizdik.

10. Buluşma Sekreteryası olarak ‘10. Buluşma Sonuç Bildirgesine’ dair ve bu metinin oluşturulmasına dair birkaç noktanın altını çizmek ihtiyacı duyuyoruz.

10 Buluşmaya Anadolu Ayıları adına tek bir katılımcının olması, katılımcının aktif katılımının olmaması ve sadece iki toplantıya dair notları tutmuş olması da aslında bizim hedeflediğimiz ölçüde bir ortaklaşmanın sağlanmasının önünde engel oldu.

İki günlük programdaki konuların çok fazla istenildiği şekilde tartışılmadığı bunun nedeni olarak çerçevenin net olarak çizilememesinin yanında grupların bu konulardaki politikalarının net olarak ortaya konulamamasını da eklemek gerekiyor.

10. Buluşmanın gelecek buluşmalara bu anlamda yararlı olduğunu düşünüyoruz. Buluşmaya katılan gruplara gelecek buluşmalara kadar bu konularda tartışıp, politika oluşturmalarının zeminini yaratacağını düşünüyoruz.

Buluşma Sekreteryası

Kaynak: Kaos GL, Eylül - Ekim 2003, Sayı 17

Etiketler:
İstihdam