01/10/2010 | Yazar: Semih Varol

‘Trans Bireyler İçin Güvenli Yer Yok’

Türkiyeli Trans Aktivistlere Malmö'de Saldırı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
‘Trans Bireyler İçin Güvenli Yer Yok’

Malmö’de Üçüncü Avrupa Trans Konseyi’nin açılışı ırkçı ve transfobik saldırı ile gölgelendi. Türkiyeli iki aktivist sözlü ve fiziksel saldırıya maruz kaldı.

30 Eylül gecesi, üçüncü Avrupa Trans Konseyi’nde Türkiye’den iki delege (Lambdaistanbul’dan Sema Semih ve Pembe Hayat’tan Selay Tunç), restorandan çıkarlarken sayıları 5 ila 7 arasında değişen bir grup insanın saldırısına maruz kaldı. Trans aktivistlere sözlü ve fiziksel şiddet uygulandı.
 
TGEU başkan yardımcısı Julia Ehrt olayla ilgili olarak; “30 Eylül’de yaşanan transfobik ve ırkçı saldırı ile transfobinin sadece Avrupa’nın belirli bölgelerinde meydana gelen bir sorun olmadığı bir kez daha ortaya çıktı, transfobi her yerde” dedi.
 
Transrespect Versus Transphobia Worldwide’dan Dr. Carsten “dayanışmamızı aktivist arkadaşlarımız ile gösteriyoruz. Üzgün ve kızgınız ve polise, faillerin cezalandırması için elinden gelen her şeyi yapması çağrısında bulunuyoruz” dedi.  
 
Olay, daha iyi bir soruşturma yapılabilmesi için RFSL nefret suçları koordinatörü tarafından takibe alındı.
 
Transgender Avrupa (TGEU) tarafından organize edilen Üçüncü Avrupa Trans Konseyi 35 farklı ülkeden 200 aktivisti bir araya getiriyor.
 
TGEU’nun TvT projesine göre geçtiğimiz 30 ayda, Avrupa’da 33 trans bireyin öldürüldüğü rapor edildi. Press For Change’in geçen yıl yayınladığı Avrupa nefret suçları çalışmasına göre Trans bireylerin %79’u olumsuz davranışlara, fiziksel ve cinsel taciz ve şiddete tabi kaldılar.
 
Konsey, insan hakları komiseri Thomas Hammerberg ve İtalyan eski parlamenter Vladimir Luxuria tarafından yayınlanana bir video mesaj ile başladı ve 3 Ekim Pazar gününe kadar devam edecek.


Etiketler: insan hakları, nefret suçları
nefret