06/11/2013 | Yazar: Kaos GL

Sabancı ve Koç Üniversitelerinin ortak çalışması olan ‘Türkiye’de Aile, İş ve Toplumsal Cinsiyet’ raporu, Türkiye’nin toplumsal cinsiyet ve cinsel yönelim konularına bakışına dair olumsuz bir tablo ortaya koydu.

Türkiye’de Eşcinsel Ebeveynlere Güven Düşük Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Sabancı ve Koç Üniversitelerinin ortak çalışması olan “Türkiye’de Aile, İş ve Toplumsal Cinsiyet” raporu, Türkiye’nin toplumsal cinsiyet ve cinsel yönelim konularına bakışına dair olumsuz bir tablo ortaya koydu. Aile kurumunun ekonomik değişimden nasıl etkilendiğini araştıran çalışma kapsamında Sabancı Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ersin Kalaycıoğlu ile Koç Üniversitesi’nden Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Çarkoğlu, 59 ilde 1555 kişiyle yüz yüze görüştü. 
 
“Türkiye’de Aile Kurumu Eşitlikçi Değil”
Raporun “Lesbiyen, Gay Çiftler ve Çocuk Yetiştirme” başlıklı bölümünde eşcinsel çiftlerin çocuk yetiştirme konusunda heteroseksüel çiftler kadar başarılı olup olamayacağı sorusu ele alınıyor. Eşcinsel çiftlerin ebeveynliğine ilişkin katılımcılardan gelen olumlu yanıt lezbiyen çiftler için yüzde 9, gey çiftler içinse yüzde 7 seviyesinde kaldı.
 
Raporda Türkiye’de çift, aile, evlilik gibi kavramların çok geniş ölçüde heteroseksüel olarak düşünüldüğü sonucuna varılıyor. Kadının toplumdaki rolünün “çocuk yetiştirmek” ve “ev işleriyle uğraşmak”, erkeğin rolününse “ev dışında kazanç sağlayıp aileye bakmak” olarak görüldüğü araştırma sonuçlarına göre toplumun yüzde 72’si evli olmayan çiftlerin birlikte yaşamasının kabul edilemez olduğunu düşünüyor.  

Etiketler: insan hakları, aile
İstihdam