10/11/2006 | Yazar: Kaos GL

‘Üç buçuk yıl kadar önce 1998 sonbaharında İstanbul’da herkesin kendi bahçesini temiz tutması şeklindeki gidişe bir son verilsin diye, Ankara’dan Kaos GL ve Sappho’nun Kızları, Bursa’dan Spartaküs dergisi çevresinden bir grup, İstanbul’da Lambdaistanbul’un evsahipliğinde diğer şehirlerden gelen katılımcılarla birlikte buluştular.’ 6. buluşmaya dek geçen süreç…

‘Üç buçuk yıl kadar önce 1998 sonbaharında İstanbul’da herkesin kendi bahçesini temiz tutması şeklindeki gidişe bir son verilsin diye, Ankara’dan Kaos GL ve Sappho’nun Kızları, Bursa’dan Spartaküs dergisi çevresinden bir grup, İstanbul’da Lambdaistanbul’un evsahipliğinde diğer şehirlerden gelen katılımcılarla birlikte buluştular.’ 6. buluşmaya dek geçen süreç…

KAOS GL

Eşcinseller arasında gruplaşma, örgütlenme çabası yıllarca başlıca iki merkezde oldu Türkiye’de; Ankara ve İstanbul. Bunların dışında da gruplar oluştu ve oluşmaktaysa da Ankara’da KAOS GL grubu, İstanbul’da Lambdaİstanbul grubu eşcinsel hareketin Türkiye’deki eşcinsellerin biraraya gelip özgürlükleri için mücadele etmeleri tarihinde öncü bir yere sahipler. Bu gruplar bulundukları şehirde insanların biraraya gelmesi, tartışması, ortaya somut birşeyler koymaları için çabalarken, birbirlerinden habersiz değillerdi elbette, ya da ayrı gruplar olmaları aralarındaki derin farklılıkların bir sonucu değildi. Ama aralarındaki ilişkiler daha çok kişiler arası ilişkiler, üçüncü kişilerin filtresinden geçip gelen haberler, söylentiler üzerine kuruluydu.

Üç buçuk yıl kadar önce 1998 sonbaharında İstanbul’da herkesin kendi bahçesini temiz tutması şeklindeki gidişe bir son verilsin diye, Ankara’dan Kaos GL ve kısa bir süre öncesinde Kaos GL’den ayrılmış ve çalışmalarını bağımsız yürütmeyi seçmiş lezbiyenlerden oluşan Sappho’nun Kızları, Bursa’dan Spartaküs dergisi çevresinden bir grup, İstanbul’da Lambdaistanbul’un evsahipliğinde diğer şehirlerden gelen katılımcılarla birlikte buluştular.

Grupların birbirini tanıması için düşünülmüş olan bu ilk ‘karşılaşma’ birkaç toplantı ve uzun tanışma fasıllarından sonra insanlarda buna benzer bir araya gelişlerin, tanışmanın, toplantılar yapıp birkaç koldan ilerleyen hareketin politikaları üzerine, eşcinsel grupların gündemindeki konularda fikir alışverişi yapmak, tartışmak, birlikte neler yapılabileceğini değerlendirmek, ayrı yapılanlar hakkında birbirini haberdar etmek, bilgilendirmek amacıyla yılda iki kez yapılabileceği fikrini oluşturdu.

Evsahipliği yapan grup elemanları evlerini gelenlere açtılar, katılımcılar böylece birbirlerini çok daha yakından tanıma fırsatını da yakaladılar. Hararetle yapılan tartışmalar sonucunda ‘Buluşma’ adı verilen bu etkinliğin ikincisinin 6 ay sonra Ankara’da yapılmasına, buluşmalarda belli program çerçevesinde toplantılar ve etkinlikler yapılmasına ve bunun altı ayda bir tekrarlanmasına karar verildi. Adresler telefonlar alınıp ayrılındı.

İlk organize buluşmanın ev sahipliğini yapacak olan Ankara’da yoğun ve hummalı bir çalışma sonrası 23 Nisan’ın da eklenmesiyle üç güne ulaşan bir hafta sonu tatilinde (ki daha sonra da benzer sebeplerle buluşmalar hemen hep resmi bayramlara denk düştü) ‘Baharankara’ düzenlendi. ‘Coming Out’ ile ilgili bir toplantı ile başlayan buluşma, sonraki gün Işık Dağı’na yapılan ve sonra katılımcıların anmadan geçemeyecekleri kadar keyifli geçen gezi, son gün birçok konuda sunumlar yapılan, memur, öğrenci ağları oluşturulması için önerilerin yapıldığı, aids’in anlatıldığı yemekli bir toplantı ile sona erdi. Buluşmanın Türkiye’nin her yerinden gelmiş yüzden fazla katılımcıya verdiği coşku öyle kolay dinecek gibi değildi. Birçok arkadaşlıklar kuruldu, gruplar birbirlerine yakınlaştılar; bu da buluşmaların devamlı olması için gerekli tüm motivasyonu sağladı tabi.

Ama tabi her iyi niyet, her coşku, her istek hayatta bazı şeylerin geçekleşmesi için yeterli olmuyor. Buluşmalarda da benzeri yaşandı. Onca sözleşilmesine rağmen grupların arasında sürekli bir haberleşme sağlanamıyor, buluşmada onca sözü edilen ağlar konusunda tek bir ilerleme olmuyordu. Bu bir miktar hayal kırıklığı yaratsa da insanlarda, yıllardır mücadele içinde yeralan insanlar biliyordu ki (ya da herhangi bir şey için mücadele eden herkes bilir ki); adımlar yavaş atılsa da, her adım ileri götürmese de adım atmaktan vazgeçilmez, daha iyisi, daha sağlamı denenir bir yere ulaşmak için.

1999 sonbaharında bu sefer de 29 Ekim’de İstanbul’da Lambdaİstanbul’un ev sahipliğinde ‘Güztanbul’ gerçekleşti. Ankara’dan Kaos GL ve Sapphonun kızları yanında birçok bireysel katılımcıyla ilk gün ‘coming out’la ilgili bir workshop ve cinsel kimlikler konulu bir toplantı sonraki gün boğaz gezisi yapıldı. Üçüncü gün Batı’nın Türkiye eşcinsel hareketine etkisi tartışıldı. Gene yemekli bir toplantı ile buluşma sona erdi.

Tartışmalar tabi ki hep somut sonuçlara ulaşmıyor, her zaman her toplantı verimli geçmiyordu. Ama buluşmalar grupların ve grup elemanlarının birbirlerinin gündemdeki olay ve konulara, eşcinsel hareketin gidişatına hem grup hem de bireysel olarak yaklaşımlarını anlama imkânı sağlamaya başlamıştı.

Ankara’da 1999 yılı sonlarında faaliyete geçen Gayankara ve Kaos GL 2000 yılı ilkbaharında dördüncü buluşmayı birlikte organize ettiler. Bu aynı şehirde çalışan iki farklı grubun ilk ortak çalışmasıydı. Tüm o hevesle internetten yayınlanıveren programın gazetelerde haber yapılmasıyla programda son dakika değişiklikleri yapılmakla birlikte Işık Dağı’na gezi, ve orada gerçekleşen ‘Kimlik’ sunumu ve tartışması, aids ile savaşımda grupların yaptıkları yapabileceklerinin konuşulduğu ve birlikte neler yapılabilire cevap aranan bir toplantı, son gün de AB’ne üye ülkelerde eşcinsellerin hukuki ve sosyal konumlarındaki gelişimindeki tarihsel ve toplumsal etkenlerin tartışıldığı bir sunum ve bunu izleyen Türkiye eşcinsellerinin AB üyeliği ile ilgili takınması gereken tavır konulu tartışmalarla buluşma noktalandı. Buluşmanın son gününde bundan sonraki buluşmalarla ilgili konuşuldu ve gruplar arası iletişimi daha sistemli hale getirmek üzere egroups’ta ‘eiletişim’ adı altında bir mailing list oluşturuldu. Tabi iletişim meselesi öyle bir liste oluşturmakla hemen çözülüvermedi, gruplar birbirlerinden habersiz ya da dolaylı yollardan haberdar olmaya devam ettiler.

Beşinci buluşma İstanbul’da Lambdaİstanbul ev sahipliğinde yapıldı. Bu kez buluşmaya daha önce de var olmakla birlikte buluşmalara katılmamış olan ayılar grubu da katıldı. İlk gün sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin de katılımıyla düzenlenmesi beklenen panele konuşmacıların bir kısmı farklı nedenlerle katılamadı. Buna rağmen panelde transeksüel travestilerin yaşadıkları sorunlar ve aids ağırlıklı olmak üzere konuşuldu. Sonrasında grupların kendilerini tanıtıp yaptıklarından bahsettikleri bir toplantı yapılacaktı fakat kalan süre buna yetmedi, ertesi gün programda yer alan tiyatro oyunu öncesi konuşulmaya çalışıldı. Bu da çok mümkün olmayınca buluşmalar konusunda gruplar arasında fikir ayrılıkları olduğunu açıkça gösteren tartışmalar yaşandı. Bu ayrılıklar tartışılarak aşılamadıysa da aradaki bağın koparılmamasına, e-iletişimden bu konuların tartışılmasına, iletişim için gruplardan iletişim sorumlusu olarak temsilciler seçilmesine karar verildi.

İstanbul ve Ankara arasında buluşmaların amacı ve işlevi ile ilgili fikir farklılıkları devam etmekle birlikte bu bahar Ankara’da eşcinsellerin özgürleşme mücadelesinde yer alan tüm grup ve kişilerin ortak organizasyonu olan, evsahipliğini gerçekleştiği şehirdeki eşcinsel oluşumların gerçekleştirdiği ‘Türkiye Eşcinseller Buluşması’nın altıncısı düzenlendi.

Yön ve amaç belli gibi görünse de yol almak pek de kolay olmuyor. Ama ‘buluşma’ların her seferinde daha iyiye gidebilmesini, bir öncekinde gerçekleşemeyenlerin bir sonrakinde gerçekleşebilir hale gelmesini umuyoruz.

Kaynak: Kaos GL, Baharankara eki, Yaz 2001, Sayı 8


Etiketler:
İstihdam