30/11/2015 | Yazar: Kaos GL

Kaos GL ve Kadın Dayanışma Vakfı, CEDAW Sivil Toplum Yürütme Kurulu adına Türkiye’de kadınların yaşadığı hak ihlallerini Cenevre’de CEDAW Komite üyelerine sundu.

Türkiye’de kadınların yaşadığı hak ihlalleri CEDAW’a sunuldu Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Kaos GL ve Kadın Dayanışma Vakfı, CEDAW Sivil Toplum Yürütme Kurulu adına Türkiye’de kadınların yaşadığı hak ihlallerini Cenevre’de CEDAW Komite üyelerine sundu.

Kaos GL’nin de üyesi olduğu Kadına Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Sözleşmesi (CEDAW) Sivil Toplum Yürütme Kurulu, Türkiye’nin görüşüldüğü ön oturumda (NGO oturumunda) hazırladığı konular listesi (list of issues) raporunu CEDAW Komite üyelerine sundu.

23 Kasım tarihinde gerçekleştirilen ön oturumda CEDAW Sivil Toplum Yürütme Kurulu adına Kaos GL Derneği’nden Ezgi Koçak ve Kadın Dayanışma Vakfı’ndan Pınar Çetinkaya Cenevre’de sunum yaptı.

Sunumda öne çıkan hak ihlal alanları geleneksel rollerin tasfiyesi, siyasal ve toplumsal alana katılım ve geçici özel önlem politikaları, istihdam, eğitim, şiddet ve kırsal alan oldu.

Türkiye CEDAW Komite üyelerinden en çok soru yöneltilen ülke oldu. Bu sorular bağlamında Koçak ve Çetinkaya, artan muhafazakârlığın ve çatışma ve şiddet ortamının kadın haklarına yönelik yıkıcı etkisi çerçevesi içinde soruların tümüne yanıt verdi.

Görüşme sonrası Komite üyelerinden Patricia Schulz’la özel bir görüşme yapan Koçak ve Çetinkaya eğitimden istihdam alanına, cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği temelli ayrımcılık pratiklerinden muhafazakâr söylem ve politikalara kadar pek çok konudaki görüşlerini Schulz’la paylaştı.

Türkiye’nin CEDAW görüşmesi Temmuz 2016 yılında gerçekleşecek. CEDAW Sivil Toplum Yürütme Kurulu hazırladığı gölge raporu bu süre içinde kadın ve LGBT örgütleriyle paylaşıp onların görüşlerini aldıktan sonra Temmuz’daki görüşmeye katılacak.


Etiketler: kadın
İstihdam