26/01/2015 | Yazar: Kaos GL

Türkiye’nin insan hakları durumu, yarın Cenevre’deki Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi’nde değerlendirilecek.

Türkiye’nin insan hakları durumu yarın BM’de değerlendirilecek Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Türkiye’nin insan hakları durumu, yarın Cenevre’deki Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi’nde değerlendirilecek.
 
Birlemiş Milletler (BM) üyesi ülkelerin insan haklarına dair yükümlülük ve taahhütlerinin gözden geçirildiği Evrensel Periyodik İnceleme’de (EPİ) yarın sıra Türkiye’nin.
 
Evrensellik, şeffaflık, katılımcılık ve bütün ülkelere eşit muamele ilkeleri üzerinden ilerleyen süreçte Türkiye 2010’dan sonra yarın ikinci kez değerlendirilecek. İlk değerlendirmede devletler Türkiye’de cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği temelli ayrımcılıklar konusundaki endişelerini dile getirmişti.
 
Türkiye kabul ettiği LGBT tavsiyelerini yerine getirmedi
 
Türkiye 2010’daki oturumda Norveç, Kanada ve Hollanda’nın tavsiyelerini kabul ederek LGBT’lere (lezbiyen, gey, biseksüel, trans) yönelik ayrımcılığı azaltmak için girişimlerde bulunacağı yönünde söz vermişti. Hükümet ayrıca Çek Cumhuriyeti’nin devlet personeline verilecek cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği odaklı insan hakları eğitimi üzerine tavsiyesini not almıştı.
 
Türkiye, ilk değerlendirmesinden bu yana cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği temelli ayrımcılıklar konusunda kabul ettiği tavsiyeleri uygulamaya koymadı. Türkiye’nin Kasım 2011’de onayladığı İstanbul Sözleşmesi’nin ayrımcılık hükmü cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ifadelerini içerse de hükümetin iç hukukunu bu anlaşmayla uyumlu hale getirerek uluslararası yükümlülüklerini sağlaması gerekiyor.
 
Kaos GL Derneği EPİ Türkiye oturumuna katılacak
 
Türkiye’de 2010-2014 yılları arasında LGBT’lerin yaşadığı insan hakları ihlalleri ortak bir rapor halinde geçtiğimiz yaz BM İnsan Hakları Konseyi’ne sunuldu. Raporda gerçek ya da varsayılan cinsel yönelim veya cinsiyet kimliği sebebiyle gerçekleşen en az 41 ölümün altı çiziliyor.
 
Kaos GL Derneği’nden Ezgi Koçak, Evrensel Periyodik İnceleme’nin Türkiye oturumunda Cenevre’de olacak. Koçak ayrıca Türkiye’de gazetecilere ve hukukçulara yönelik baskıların artmasına ilişkin bir konferansta konuşmacı olacak.
 
Kaos GL Derneği, LGBTI News Turkey ve IGLHRC’nin ortak EPİ raporunun tamamına bu bağlantıdan ulaşabilirsiniz.  

Etiketler: insan hakları
İstihdam