02/12/2014 | Yazar: Ömer Akpınar

Türkiye’deki LGBT’lerin yaşadığı hak ihlalleri yarın Cenevre’de yapılacak Evrensel Periyodik İnceleme’nin Türkiye ön oturumunda görüşülecek.

Türkiye’nin LGBT karnesi yarın BM’de değerlendirilecek Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Türkiye’deki LGBT’lerin (lezbiyen, gey, biseksüel, trans) yaşadığı hak ihlalleri yarın Cenevre’de yapılacak Evrensel Periyodik İnceleme’nin Türkiye ön oturumunda görüşülecek.
 
Kaos GL Derneği’nden Ezgi Koçak ile LGBTI News Turkey’den Zeynep Bilginsoy, ön oturumda eşitlik ve ayrımcılıktan koruma, yaşam hakkı ve güvenlik, adalet ve cezasızlık ile mülteci ve sığınmacılara ilişkin 4’er dakikalık iki sunum yapacak.
 
“Türkiye’de LGBT Yurttaşlara Yönelik İnsan Hakları İhlalleri” raporunun yanı sıra 2010 ile 2014 arasında yaşanan LGBT cinayetlerine dair bir infografik hazırlayan Koçak ve Bilginsoy, ön oturum öncesi Türkiye’ye tavsiyelerine sunması için Cenevre’deki konsolosluk ve Kalıcı Misyonlar ile görüşüyor.
Zeynep Bilginsoy & Ezgi Koçak
 
Türkiye kabul ettiği tavsiyelere uymadı!
 
Birleşmiş Milletler üyesi devletlerin insan hakları durumunun değerlendirildiği Evrensel Periyodik İnceleme süreci her 4,5 yılda bir gerçekleşiyor. İnceleme sırasında üye devletler görüşülen ülkedeki insan haklarının geliştirilmesi için tavsiyelerde bulunuyor.
 
Türkiye, 2010’daki incelemesinde Kanada, Norveç ve Hollanda’nın cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği temelli ayrımcılığa karşı koruma sağlanması yönündeki tavsiyelerini kabul etmişti. Ancak tavsiyelere ilişkin herhangi bir adım atılmadı.
 
*Bu etkinlik Avrupa Birliği Demokrasi ve İnsan Hakları için Avrupa Aracı’nın finansal olarak desteklediği Nefret Etme Projesi kapsamında Pembe Hayat ve Kaos GL Dernekleri tarafından organize edilmiştir.

Etiketler: insan hakları
İstihdam