16/04/2021 | Yazar: Kaos GL

LGBTİ+ ve HIV aktivisti Defne Güzel, Muhalif TV’nin YouTube kanalındaki yeni programı Turuncu Koltuk’un ilk konuğu oldu. Güzel, HIV’e dair merak edilenleri Turuncu Koltuk’ta yanıtladı.

Turuncu Koltuk: HIV - “Cadı Avlarının Demirbaşı” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Muhalif TV’nin YouTube kanalındaki yeni programı Turuncu Koltuk’un ilk konuğu Özgür Renkler Derneği ve Kaos GL Derneği’nden Defne Güzel oldu. LGBTİ+ ve HIV aktivisti Güzel, HIV'e dair yanlış bilinenleri, bilinmesi gerekenleri Turuncu Koltuk’ta anlattı.

Güzel, programda kendisine yöneltilen sorular ışığında; HIV ile yaşayan kişilerin Türkiye’de sağlık imkanlarına erişimi, HIV test merkezleri, B=B, HIV ile yaşayan kişilerin maruz bırakıldığı ayrımcılık türleri ve HIV aktivizmi konusunda bilgi verdi.

“HIV, LGBTİ+’ları ilgilendiren bir durum mudur?” sorusuna “HIV herkesi ilgilendiren bir durumdur, adı üstünde İnsan Bağışıklık Yetmezliği Virüsü (Human Immmunodeficiency Virus). İlk çıkışında eşcinsel erkekler üzerinde çok fazla görülmüştü. Bunun da sebebi 80’lerde bir gettolaşma ve LGBTİ+’ların sağlığa erişememesi, aynı zamanda kondomun sadece bir doğum kontrol yöntemi olarak biliniyor olması ve kondom düzenlemelerinin devlet eliyle yapılmıyor olması söz konusuydu” yanıtını verirken “LGBTİ+ hareketi HIV konusunda söz üretebiliyor mu?” sorusuna ise “Burada bir hak mücadelesi var ve LGBTİ+’lar da HIV’den azade olmadığı için, LGBTİ+’lar da HIV ile enfekte olabildiği için 80’lerde Amerika’da bu mücadelenin LGBTİ+’larla anıldığını görebiliyoruz. Türkiye’de de çok farksız değil aslında, maalesef LGBTİ+’lar sağlığa erişemiyorlar ve bunun için mücadele ediyorlar. LGBTİ+ örgütleri de farkındalık çalışmalarını yaygınlaştırıyor” cevabını verdi. 

Programın tamamını aşağıdan izleyebilirsiniz.


Video Haber İkon  İlgili Video:


Etiketler: sağlık, sağlık hakkı
İstihdam