25/05/2017 | Yazar: Aslı Alpar

Yıldız Tar: ‘Haber yazımında tutanaklar kaynaktır ancak bağlı kalınmamalıdır.’

Tutanaktan haber çıkarmak, tutanağı habere kopyalamak değildir! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Yıldız Tar: “Haber yazımında tutanaklar kaynaktır ancak bağlı kalınmamalıdır.”

Kaos GL, LGBTİ’lerin tarafı olduğu davaları gözlemlemek, duruşma salonlarından haber yazmak, yargı sürecindeki insan hakları ihlallerini izleyip raporlamak isteyen LGBTİ aktivistleri ve KaosGL.org gönüllü muhabirleri için Dava Gözlem Atölyesi yapıyor.

Dört günlük program 22 Mayıs Ankara Neva Palas Otel’de İnsan Hakları Ortak Platformu’ndan Dicle Çakmak’ın “İnsan haklarına ilişkin temel kavramlar” ve “Ayrımcılık ve nefret” sunumuyla başladı. 23 Mayıs’ta Av. Kerem Dikmen; davalarda sık yaşanan ihlalleri, ceza soruşturma ve kovuşturmalarda sivil toplumun rolünü ve yargılama süreci bittikten sonraki aşamaları anlattı.

Dava Gözlem Atölyesi dün, Pembe Hayat Derneği Avukatı Rıza Yalçın Koçak ceza davaları, translara yönelik hak ihlallerini sunumuyla başladı. Program, Kaos GL Derneği’nden Av. Hayriye Kara ve Av. Faika Deniz Paşa’nın göç mevzuatı ve LGBTİ mültecilerin Türkiye’de karşılaştıkları hak ihlalleri sunumuyla devam etti.

Atölyelerin son günü ise İnsan Hakları Ortak Platformu’ndan Dicle Çakmak’ın “Adliye koridorlarından duruşma salonlarına neyi gözlemliyoruz?” sunumuyla başladı.

Çakmak’ın ardından Kuir Kıbrıs’tan Av. Faika Deniz Paşa, Kıbrıs’ın kuzeyinde 2014 öncesinde yürürlükte olan İngiliz Sömürge İdaresi döneminden kalma “doğaya aykırı cinsel ilişki” suçunun kaldırılma sürecini aktardı. Oturumun devamında Kaos GL’den Av. Hayriye Kara, Türkiye’den LGBTİ haklarını ilgilendiren emsal davaları aktardı.

Programın son oturumunda, KaosGL.Org editörü Yıldız Tar,  “Tutanaktan haber çıkarmak – Soruşturma ve kovuşturma sürecinde haber nasıl yazılır” üzerine konuştu.

Tutanak kaynaktır, haber sadece tutanaktan yazılmaz

Yıldız Tar sunumuna dava gözleminde tutanakların dava takip edilse de edilmese de büyük öneme sahip olduğunu ifade ederek başladı.

Anaakım medyanın hukuki süreçleri haberleştirirken temel bilgi kaynağını tutanak olarak ele almasına dikkat çeken Tar, haberin tamamen tutanaktan yazılmasının sakıncalarına değindi.

Haber metninin tamamının devletin temsilcisi olan hâkimin kararı ile kurulmasının, devletin tarafından haber yapılması anlamına geldiğini belirten Tar, dava tutanaklarının, davayı izlenemediğinde soru sormaya, dava takip edildiğinde ise kaynak olarak alınacak ancak bağlı kalınmayacak bir belge niteliğinde olduğunu söyledi.

Yıldız Tar konuşmasında, hukuki süreçlerin haber yapılmasında dikkat edilmesi gereken hususlara değindi. Program, katılımcı sorularının cevaplanmasıyla sona erdi.

*Bu etkinlik Rosa Lüksemburg Stiftung (RLS) tarafından desteklenmektedir. Bu durum RLS’nin etkinlik içeriğine katıldığı anlamına gelmemektedir.

İlgili haber:

Sıradan olaydan adli soruşturmaya yargı sürecinde neler yaşanıyor?

Dava Gözlem Atölyesi başladı: Hiçbir hak ihlali münferit değildir!

Dava Gözlem Atölyesi’nde ayrımcılık ve nefret tartışıldı

‘Dava Gözlem Kılavuzu’ yayınlandı!

Dava gözlem, soruşturma aşamasını da kapsamalı

Türkiye’deki LGBTİ mültecilerin yaşadığı hak ihlalleri neler?

Dava gözlemin aşama ve ilkeleri

“Hukukta genel ahlak gibi muğlak kavramlar olamaz”


Etiketler: insan hakları
nefret