05/01/2022 | Yazar: Kaos GL

“Berke ve Perit’in acilen serbest bırakılmasını ve yargılanan tüm öğrencilerin siyasi baskıdan azade bir şekilde adil yargılanmasını talep ediyoruz.”

Tutuklu Boğaziçi öğrencileri Berke ve Perit serbest bırakılsın! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Hak örgütleri, tutuklu Boğaziçi öğrencileri Ersin Berke Gök ve Caner Perit Özen’in serbest bırakılması için ortak açıklama yayınladı. Aralarında Kaos GL’nin de olduğu örgütler, “Bu keyfi tutuklamaların öğrenci hareketini bastırmak, öğrencileri yıldırmak ve korkutmak için bir araç olarak kullanıldığının farkındayız” dedi.

Açıklamanın tam metni ve imzacı örgütlerin listesi şöyle:

2 Ocak 2021’de Melih Bulu’nun Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle rektör olarak atanmasıyla başlayan ve 20 Ağustos’ta Naci İnci’nin aynı yolla atanmasının ardından da devam eden Boğaziçi Direnişi, birinci yılını dolduruyor. Direniş boyunca binlerce öğrenci gözaltına alındı, polis şiddetine maruz  kaldı, ev hapsinde tutuldu, adli kontrole maruz bırakıldı, hukuki herhangi bir neden bulunmamasına rağmen onlarca öğrenci keyfi tutuklamalarla karşı karşıya kaldı. Barışçıl şekilde eylemlerini sürdürerek üniversiteyi savunan öğrencilerin protestolarına karşı geliştirilen gayrimeşrulaştırma politikaları sebebiyle, Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinden Ersin Berke Gök ve Caner Perit Özen 6 Ekim’den beri cezaevinde tutuklu bulunuyor.

Antidemokratik yöntemlerle rektör atanmasına karşı yapılan barışçıl protestolar gerekçe gösterilerek açılan ve sayısı giderek artan soruşturmaların sonuncusu, şu anda tutuklu bulunan öğrenciler Berke ve Perit’in de içinde bulunduğu 14 öğrenciye karşı açıldı. Kayyum rektör Naci İnci’nin ihbarı üzerine açılan soruşturma kapsamında hazırlanan iddianamede; öğrenciler, “kişiyi hürriyetinden yoksun kılma, görevi yaptırmamak için direnme, kamu malına zarar verme, kara ulaşım araçlarını kaçırma ve alıkoyma” gibi dayanaksız suçlamalarla karşı karşıya. Tutuklu Berke ve Perit’in de aralarında bulunduğu 14 öğrenciye açılan davanın ilk duruşması 7 Ocak 2022 saat 09.30’da İstanbul 22. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

Bu keyfi tutuklamaların öğrenci hareketini bastırmak, öğrencileri yıldırmak ve korkutmak için bir araç olarak kullanıldığının farkındayız. Uluslararası sözleşmelerle ve anayasayla güvence altına alınan barışçıl toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkını kullanmak suç değildir. Özerk, özgür, demokratik ve eşit koşullarda bir kampüs hayatı için mücadele eden öğrencilerden Berke ve Perit’in acilen serbest bırakılmasını ve yargılanan tüm öğrencilerin siyasi baskıdan azade bir şekilde adil yargılanmasını talep ediyoruz.

Berke ve Perit yalnız değildir. 

İmza Veren İnsan Hakları Alanında Çalışan Örgütler ve Ağlar   

Alevi Düşünce Ocağı Derneği
Ankara Düşünceye Özgürlük Girişimi
Boğaziçi Üniversitesi için Mezunlar Girişimi
Bogaziçi Mezunları – Amerika Grubu
Boğaziçi Nöbeti
Boğaziçi Üniversitesi Müdahil Mezunlar
Boğaziçi Üniversitesi Yurtdışı Topluluğu (BOYUT)
Civil Rights Defenders
Democracy in Europe Movement 2025 (DiEM25)
Democracy in Europe Movement 2025 Turkey (DiEM25 TR)
Düşünce Suçu(!?)na Karşı Girişim
Eşit Haklar İçin İzleme Derneği
Hakikat Adalet Hafıza Merkezi
İnsan Hakları Derneği 
İnsan Hakları Gündemi Derneği
Kaos Gey ve Lezbiyen Kültürel Araştırmalar ve Dayanışma Derneği (Kaos GL)
Muamma LGBTİ+ Derneği
Rosa Kadın Derneği

Sivil Alan Araştırmaları Derneği
Toplumsal Dayanışma için Psikologlar Derneği
Türkiye Almanya Kültür Forumu
Yurttaş Girişimi


Etiketler: insan hakları, eğitim
İstihdam