19/10/2011 | Yazar: Kaos GL

KESK’in eski Kadın Sekreteri Songül Morsümbül ile eski Genel Sekreteri Abdurrahman Daşdemir’in de aralarında bulunduğu 31 kamu emekçisi hakkında açılan davada karar bekleniyor.

Tutuklu Sendikacılar Davasında Karar Bekleniyor Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
KESK’in eski Kadın Sekreteri Songül Morsümbül ile eski Genel Sekreteri Abdurrahman Daşdemir’in de aralarında bulunduğu 31 kamu emekçisi hakkında açılan davada karar bekleniyor. Savcı son duruşmada tüm sanıklara "örgüt üyesi oldukları" iddiasıyla hapis cezası verilmesini istemişti. 

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talimatıyla 28 Mayıs 2009 tarihinde KESK’e yönelik olarak başlatılan operasyonda İzmir’de 28, Ankara’da 3, İstanbul, Manisa ve Van’da 1’er kişi olmak üzere çoğu öğretmen 34 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında o dönemde KESK’in kadın sekreterliği görevini yürüten Songül Morsümbül, KESK eski Genel Sekreteri Abdurrahman Daşdemir ve KESK’in Genel Başkanı Lami Özgen de bulunuyordu. 

Kırıklar Jandarma Karakolu’nda sorgulanan 28 KESK üyesinden 14’ü çıkarıldıkları İzmir Adliyesi’nde tutuklandı. Soruşturmayı yürüten savcının itirazı üzerine serbest bırakılanlardan 8’i daha tutuklanarak cezaevine konuldu. 

KESK üyeleri hakkında "KCK yapılanması içinde faaliyet yürüttükleri" iddiasıyla açılan dava, 18-19 Kasım 2009 tarihinde İzmir 8. Ağır Ceza Mahkemesi’nde başladı. Haklarında 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istenen 22 emekçi memur, ilk duruşmada tahliye edildi. 

İddianamede, anadilde eğitim hakkı için "Sözde" ifadesi kullanılarak, bu hakkın savunulması suç kabul edildi. "DTP adına toplantılara katılmak, müşahitlere eğitim vermek" de örgüt üyeliğinin delilleri arasında gösterildi. 

8 Temmuz 2011 tarihinde görülen son duruşmada, savcı mütaalasını vererek, tüm sanıklar hakkında "örgüte üye olmak" suçundan "Terörle Mücadele Kanunu gereğince ayrı ayrı cezalandırılmalarını" istedi. 21 Ekim Cuma günü görülecek duruşmada, son savunmaların alınmasının ardından davada karar çıkması bekleniyor.(ANF)
 

Etiketler: insan hakları, çalışma hayatı
İstihdam