24/03/2014 | Yazar: Kaos GL

Kaos GL’nin de bileşeni olduğu Denge ve Denetleme Ağı, ‘Twitter yasağı demokratik toplum düzeninden ciddi bir geri adımdır’ derken, Alternatif Bilişim Derneği yasağı, ‘Twitter değil akıl tutulması’ şeklinde değerlendirdi.

Twitter Yasağına Tepkiler Büyüyor Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Kaos GL’nin de bileşeni olduğu Denge ve Denetleme Ağı, “Twitter yasağı demokratik toplum düzeninden ciddi bir geri adımdır” derken, Alternatif Bilişim Derneği yasağı, “Twitter değil akıl tutulması” şeklinde değerlendirdi.
Türkiye’den twitter’a erişimin engellemesine tepkiler büyüyor. Ulusal ve uluslararası kamuoyunda yoğun eleştiri alan yasak, demokrasi ve insan haklarının ihlali olarak değerlendiriliyor.
 
Kaos GL Derneği’nin de bileşeni olduğu Denge ve Denetleme Ağı, yasağa gerekçe olarak atıf yapılan İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın, bu yönde bir kararlarının olmadığını hatırlatarak, “Sosyal medya, demokratik denge ve denetleme sistemindeki 5 erkten birisi olan medyanın günümüzde vazgeçilmez bir parçasıdır. Bu niteliği ile diğer erklerin güçlerinin dengelenmesinde ve denetlenmesinde hızla artan bir öneme sahiptir. Üç seçimin arka arkaya yapılacağı bir ortamda, seçmenlerin adayları denetlemesinde önemli rol oynayan bir sosyal medya mecrası olan Twitter’ın kapatılması, adil ve özgür seçim ilkesi açısından da sorun teşkil etmektedir” dedi.
 
Twitter yasağı Anayasa’ya aykırı
Twitter’a genel bir erişim yasağı konulmasının Anayasa’ya, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne ve hatta bugünkü sorunlu durumun ortaya çıkmasına neden olan son internet düzenlemelerini de içeren 5651 sayılı Kanun’a dahi aykırı olduğunu vurgulayan Ağ şöyle devam etti:
 
“Bunun yanı sıra, demokratik bir toplum düzeninin temel bir gereği olan ve bizim de Ağ olarak savunuculuğunu yapmakta olduğumuz denge ve denetleme sisteminden de ciddi bir geri adım niteliği taşımaktadır. Bu nedenlerle bu yasağın, acilen gözden geçirilmesini ve kaldırılmasını talep ediyoruz.”
 
Twitter değil akıl tutulması!
Alternatif Bilişim Derneği ise “bir akıl tutulması” yaşandığını kaydederek, “Geleneksel medyanın hükümet tarafından baskı altında tutulduğu bir ortamda sosyal medya hayati önemdedir. Sansürsüz şekilde olan biteni takip edebildiğimiz tek yer İnternettir” dedi.
 
Twitter’ın seçim öncesinde kapatılmış olduğuna da dikkat çeken Alternatif Bilişim, “Twitter yasağı aynı zamanda seçme ve seçilme özgürlüğüne de müdahaledir. Seçimlerin güvenliğinden kaygılıyız” dedi.
 
Hukuk hükümetin enstrümanı haline geldi
Açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Hukuk, hükümet enstrümanı haline gelmiştir. Twitter’in kapatılmasına bazı mahkeme kararları gerekçe gösterilmektedir. Ancak uzunca süredir Türkiye’de kimin hukuka veya mahkemesine güveneceğimizi bilemiyoruz. Hukuki gerekçeler artık kolayca uydurulabilir ve yorumlanabilir enstrümanlar haline geldi. Üstelik TİB, daha önce bazı mahkeme kararlarını kanunda tanımlı görev alanım değil diyerek uygulamamıştır. Sadece katalog suçlar ile ilgili kapatma yetkim var diyerek reddetmiştir. Ama bazı durumlarda aynı yetkisizlikle bu kararları uygulamıştır.” 

Etiketler: medya
İstihdam