19/09/2006 | Yazar: Kaos GL

Uganda’da Red Pepper adlı gazetenin eşcinsellere yönelik yaptığı tacizkar haberler, ülkedeki eşcinsellerin çeşitli zorluklar yaşamasına neden oldu. Yaşanan olaylar üzerine bir rapor hazırlayan Uluslararası Af Örgütü, herkesi Uganda hükümetine mektup göndermeye çağırıyor.

Uganda’da Red Pepper adlı gazetenin eşcinsellere yönelik yaptığı tacizkar haberler, ülkedeki eşcinsellerin çeşitli zorluklar yaşamasına neden oldu. Yaşanan olaylar üzerine bir rapor hazırlayan Uluslararası Af Örgütü, herkesi Uganda hükümetine mektup göndermeye çağırıyor.

KAOS GL

Uluslararası Af Örgütü’nün (UAÖ) hazırladığı rapor:

AI Index: AFR 59/007/2006

08 Eylül 2006

UA 243/06 Güvenlik Kaygısı/ Taciz

UGANDA

8 Eylül’de Uganda gazetesi Red Pepper, lezbiyen oldukları iddia edilen 13 kadının adlarının bulunduğu bir liste yayınlamıştır. Eşcinsellik Uganda’da cezayı gerektiren bir suçtur ve UAÖ kadınlara yönelik bu tür iddiaların onları tehlikeye sokacağına inanmaktadır. Gazetedeki yazı, insanları ‘anavatanlarını bu ölümcül hastalıktan kurtarmak’ amacıyla lezbiyen olduklarından şüphelenilen diğer kadınların adlarını da açıklamaya çağırmıştır.

Bu, Red Pepper’ın son haftalarda açıkça ve özellikle lezbiyen, gey, biseksüel ve transeksüelleri (LGBT) taciz eden üçüncü yazısıdır. Gazete 8 Ağustos’ta, gey oldukları iddia edilen erkeklerin adlarının bulunduğu benzer bir liste yayınlamıştır. 7 Eylül’de, güya polisin ‘eşcinsel faaliyetler ile’ meşgul olmasını isteyen bir kişinin adının ve resminin bulunduğu bir makale yayınlamıştır. 8 Ağustos’ta erkeklerin adlarının bulunduğu listenin yayınlanmasından sonra, UAÖ LGBT kişilerin taciz edildiklerine ilişkin birkaç rapor almıştır. Bazı kişiler meslektaşları tarafından taciz edilirken diğerleri akrabaları tarafından terk edilmektedir.

Uluslararası Af Örgütü 29 Ağustos’ta yayınlanan basın açıklaması (Bkz. http://web.amnesty.org/library/Index/ENGAFR590062006?open&of=ENG-UGA) aracılığıyla bu yazının yayınlanmasını kınamaktadır ve bireyler ve yetkililer tarafından ayrımcılık ve şiddete maruz kalma anlamında yüksek bir risk altında bulunanların adlarının belirtildiği Red Pepper gazetesi tarafından LGBT kişilerin hedef gösterilmesinin devam etmesi karşısında kaygı duymaktadır.

Arka Plan Bilgisi

Lezbiyen ya da gey oldukları iddia edilen kişilerin adlarının açıklanması Uganda’daki LGBT kişilerin haklarına yönelik ihlallere bir yenisini eklemektedir. UAÖ, Uganda Ceza Yasası’nda da yer alan Eşcinselliğin cezalandırılmasının bu gibi ihlallerin olmasına yasal zeminler sağlamasından endişe duymaktadır. UAÖ, bu gibi bazı örnekleri belgelendirmektedir.

2006 Haziran ayı başında, Uganda Birleşik Hıristiyan Konseyi (UJCC), Hıristiyan kuruluşların koalisyonu, eşcinselliğin ‘cinsel bir sapıklık’ olduğunu iddia ederek, ‘İncil’in kınadığı eşcinselliği cesaretlendirici veya teşvik edici her türlü hareketi onaylamadığını sert ifadelerle ve net bir biçimde’ kamuoyuna açıklamıştır. UJCC ‘ruhban sınıfı, aileler ve iyi niyetli insanları eşcinsellik ile bağlantılı tehlikeleri insanlara öğretmeyi amaçlayan programlar yapmaya’ teşvik etmektedir.

20 Temmuz 2005’te LGBT aktivisti Victor Juliet Mukasa’nın evi onun yokluğunda baskına uğramıştır. Evinde kalan bir arkadaşı tutuklanmış ve polis gözaltlısındayken insanlık dışı ve aşağılayıcı muameleye maruz kalmıştır. Arama öncesinde herhangi bir belge düzenlenmemiştir ve arkadaşı herhangi bir suçlama yöneltilmeksizin ertesi sabah serbest bırakılmıştır.

5 Temmuz 2005’te Uganda parlamentosu ‘ sadece bir kadın ve bir erkeğin yasal bir evlilik gerçekleştirebileceğine’ dair anayasal bir değişikliği oylamıştır. Değişiklik aynı zamanda ‘aynı cinsiyetteki kişilerin evlenmesinin kanuna aykırı’ olduğunu ifade etmektedir.

Ekim 2004’te bir radyo istasyonu cinsel haklar aktivistlerinin Uganda’daki LGBT kişilere yönelik ayrımcılığın ve onların HIV/AIDS hizmetlerine yönelik ihtiyaçlarının tartışıldığı canlı bir şov yaptıkları için ceza ödemek zorunda kalmışlardır. Radyo Yayın Kurulu programın ‘genel ahlaka aykırı’ olduğu ve yürürlükteki kanunları ihlal ettiği iddiasıyla yaklaşık bin dolarlık para cezasına karar vermiştir.

— Mektuplarınızı lütfen 20 EKİM 2006 tarihinde kadar İngilizce ya da kendi dilinizde olabildiğince hızlı şekilde ilgi yerlere gönderin ve aldığınız yanıtları acileylem@amnesty.org.tr adresine bildirin.

UGANDA MAKAMLARINA:

President (Başkan)

Pdt. Yoweri Museveni
Parliament Building
PO Box 7168
Kampala
Uganda

Fax : + 256 41 346 102

Email : info@gouexecutive.net

Hitap : Your Excellency

Minister of Justice (Adalet Bakanı)
Makubuya Kiddu
Parliament Building
PO Box 7183
Kampala
Uganda

Fax : + 256 41 2254 828

Email : info@justice.go.ug

Hitap : Dear Minister

Minister of Internal Affairs (İçişleri Bakanı)
Ruhakana Rugunda
Crested Towers
PO Box 7084
Kampala, Uganda

Fax : + 256 41 2231 188

Hitap : Dear Minister


Mektup Örnekleri:

President Pdt. Yoweri Museveni
Parliament Building
PO Box 7168
Kampala
Uganda
Fax: + 256 41 346 102


Mektup Örnekleri:

Your Excellency

I have been informed by Amnesty International that the Ugandan newspaper Red Pepper published a list of women accused of being lesbians on 8 September.

I’m worrying about the ongoing targeting of LGBT people by Red Pepper has put them in danger.

I urge you to investigate fully all reports of attacks on lesbians or gay men, or people alleged to be lesbian or gay.

I am calling on you to ensure that incitement to discrimination, hostility or violence against lesbians and gay men is forbidden in accordance with the international standards, such as the International Covenant on Civil and Political Rights, to which Uganda is a state party.

Your sincerely,



Sayın Ekselans

Uluslararası Af Örgütü’nden Uganda gazetesi Red Pepper’ın 8 Eylül’de lezbiyen olmakla suçlanan kadınların adlarının bulunduğu bir liste yayınladığını öğrenmiş bulunmaktayım.

LGBT kişileri tehlikede bırakan Red Pepper’ın, bu kişilere yönelik devam eden hedef gösterme çalışmalarından endişe duymaktayım.

Sizi lezbiyen veya gey kişilere ya da lezbiyen ya da gey olmakla itham edilen kişilere ilişkin saldırılar hakkındaki tüm raporları araştırmaya davet ediyorum.

Sizi lezbiyen ve gey kişilere yönelik ayrımcılık, düşmanlık ve şiddete teşviki, Uganda’nın da taraf olduğu Uluslararası Medeni ve Siyasal Haklar Sözleşmesi gibi uluslararası standartlar gereğince yasaklamaya çağırıyorum.

Saygılarımla,





Etiketler: insan hakları
nefret